Historien bak retten

Schnitzel er en klassisk rett med opprinnelse fra det østerrikske kjøkkenet, der den kalles “Wiener Schnitzel.” Tradisjonelt lages den med tynne skiver av kalvekjøtt, men i dag brukes også svinekjøtt, kylling eller kalkun. Schnitzelens popularitet har spredt seg over hele verden takket være dens sprø panering og saftige kjøtt. Jeg elsker denne retten fordi den er både enkel og luksuriøs, perfekt for både hverdag og fest.


Næringstabell for Ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Svinekjøtt (eller kylling)Protein, jern, sink3 g0 g20 g
HvetemelKarbohydrater, små mengder fiber0 g1 g3 g
EggVitamin D, kolin, protein5 g0 g6 g
BrødsmulerFiber, små mengder jern1 g1 g2 g
Smør eller oljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g

Smak og tekstur

Schnitzel er sprø på utsiden og saftig på innsiden. Den gyldne paneringen gir en mild, nøtteaktig smak som passer perfekt til det møre kjøttet. Jeg elsker hvordan kombinasjonen av sprøtt og saftig skaper en rett som er uimotståelig.


Min erfaring, tips og minner om retten

Schnitzel var alltid en spesiell rett hjemme hos oss, spesielt på lørdager. Jeg husker hvordan vi samlet oss rundt bordet med skiver av sitron, poteter og en enkel salat som tilbehør. Et tips er å banke kjøttet jevnt og tynt før paneringen – det gir et perfekt sprøtt resultat. Jeg liker også å tilsette litt parmesan i brødsmulene for ekstra smak.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
PotetsalatKremet og mild, en perfekt kontrast til schnitzelen
Kokte poteterEn tradisjonell og lett tilbehør
SitronbåterFriskhet som balanserer fettinnholdet
Grønn salatLett og frisk for å gi retten balanse
TyttebærsyltetøyEn søt og syrlig kontrast som passer perfekt

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • 4 skiver svinekjøtt, kylling eller kalv (ca. 150 g per skive)
  • 50 g hvetemel
  • 2 egg
  • 100 g brødsmuler
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss smør eller olje til steking
  • Sitronbåter til servering

STEG FOR STEG:

  1. Forbered kjøttet:
    • Bank kjøttskivene flate med en kjøtthammer til de er ca. 0,5 cm tykke. Krydre med salt og pepper.
  2. Lag paneringen:
    • Sett opp tre boller: én med hvetemel, én med sammenvispede egg, og én med brødsmuler.
  3. Panér kjøttet:
    • Dypp kjøttet først i hvetemel, deretter i egg, og til slutt i brødsmuler. Press brødsmulene godt fast for en jevn panering.
  4. Stek schnitzelen:
    • Varm smør eller olje i en stor stekepanne. Stek schnitzelene på middels høy varme i ca. 3–4 minutter på hver side til de er gyldne og sprø.
  5. Server:
    • Server straks med sitronbåter og ønsket tilbehør.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment