En liten historie om retten

Jeg husker første gang jeg smakte ovnsbakte druer – det var på en liten vinbar i Barcelona. Jeg ble helt satt ut av hvor komplekse og varme de smakte, som små eksplosjoner av sødme og fylde. Da jeg kom hjem, måtte jeg selvfølgelig prøve selv. Etter litt prøving og feiling fant jeg min favorittversjon med feta og timian. Den ble en hit i vennegjengen. Nå lager jeg den ofte – enten som tilbehør til middag eller som en del av et tapasbord. Den er enkel, men føles eksklusiv og passer til så mange anledninger.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Røde druerC, K, antioksidanter, kalium0.315.00.6
Fetaost (lett)Kalsium, B12, fosfor, protein9.00.57.5
HonningC, magnesium, antioksidanter (lite)0.017.00.2
OlivenoljeE, enumettet fett, K10.00.00.0
TimianC, jern, mangan0.10.20.3

Smak og tekstur

Denne retten spiller virkelig på kontraster – og det elsker jeg! Druene blir myke og saftige i ovnen, nesten som små bobler av fruktig sødme. Når de møter den salte, smuldrete fetaosten og det lille hintet av urt fra timian, blir det en smakseksplosjon. Teksturen er både kremet, varm og litt karamellisert. Jeg synes honningen runder av det hele perfekt – og gir en lett glasur uten å bli for søtt. Serverer du dette rett fra ovnen med litt ristet brød ved siden av, da får du garantert et lite «mmm» fra alle rundt bordet.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager dette mye når jeg får besøk. Det er så enkelt, men ser så gjennomtenkt ut. Og folk blir alltid overrasket: “Hva? Bakte druer?” Men så smaker de – og blir hekta. Jeg pleier å variere litt: noen ganger bruker jeg blå druer, eller bytter feta med chevre. Et lite tips er å ikke oversteke druene – de skal bare så vidt sprekke og begynne å karamellisere seg. Jeg drysser ofte over litt grovhakkede valnøtter for ekstra tekstur. Dette er en rett jeg har mange gode minner med – sommermiddager ute, levende lys, og mye latter rundt bordet.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer
Grovt surdeigsbrødPerfekt til å suge opp de varme saftene og osten
Ovnsbakt søtpotetMild og søt – balanserer saltet fra feta
Grillet halloumiSalt og fast ost – matcher druenes mykhet
Byggrynsalat med urterFrisk og mettende kontrast
Sprø grønn salatGir letthet og farge til retten

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 130 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 300 g røde druer, hele og vasket
  • 100 g fetaost (eventuelt lettvariant)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • 2–3 stilker frisk timian
  • 1 klype flaksalt
  • ½ ts nykvernet sort pepper
  • Valgfri topping:
  • 2 ss hakkede valnøtter
  • Litt ekstra urter ved servering (timian, oregano)

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen: Sett ovnen på 200 °C over- og undervarme.

  2. Klargjør druer: Legg druene i en liten ildfast form eller på et stekebrett med bakepapir. Ha over olivenolje og honning, og dryss på timian, salt og pepper. Vend lett.

  3. Stek i ovn: Sett formen midt i ovnen og stek i ca. 15–18 minutter, til druene begynner å sprekke og karamellisere seg.

  4. Smuldre feta: Ta ut formen og fordel smuldret feta over druene mens de fortsatt er varme. Osten vil mykne lett av varmen.

  5. Topp og server: Dryss over hakkede valnøtter og ekstra urter hvis ønskelig. Server straks, gjerne med grovt brød, over salat eller ved siden av bakte grønnsaker.

  6. Tips: Druene kan også serveres kalde – lag dem gjerne kvelden før og oppbevar i tett boks i kjøleskap.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment