Historien bak oppskriften

Bakte gulrøtter har alltid vært en klassiker i det norske kjøkkenet, og det er lett å skjønne hvorfor. Rotgrønnsaker har vært en viktig del av norsk mattradisjon i århundrer, og de var ofte nøkkelen til å lage smakfulle måltider med enkle midler. Denne oppskriften har fått en moderne oppgradering med honning, friske urter og en ovnsbakingsteknikk som fremhever sødmen i gulrøttene. Jeg elsker hvordan denne retten forvandler enkle ingredienser til et tilbehør som smaker som noe du kunne fått på en fin restaurant.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
GulrøtterA, K, B60 g5 g1 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
Honning0 g17 g0 g
RosmarinA, C0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Jeg synes smaken av bakte gulrøtter er helt magisk. Når de bakes, kommer den naturlige sødmen frem, og honningen gir dem en nydelig karamellisert overflate. Urtene, som timian og rosmarin, tilfører en frisk, nesten parfymert aroma som komplementerer gulrøttene perfekt. Teksturen er også noe helt spesielt – sprø kanter og en silkemyk kjerne som nesten smelter på tungen. Dette er en rett som både smaker og ser elegant ut, men som krever minimalt med arbeid.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager alltid bakte gulrøtter når jeg har gjester – de ser imponerende ut, men er så enkle å lage. Et lite tips fra meg: Prøv å blande inn noen rødbeter eller pastinakker for variasjon. En annen favoritt er å legge til litt chili for et hint av varme, noe som gir en spennende kontrast til sødmen. Jeg husker spesielt en middag der disse gulrøttene stjal showet – de var borte fra fatet før noe annet! Jeg liker å servere dem med grovt brød og en god klatt creme fraiche som tilbehør.


Tabell med tilbehør

TilbehørSmakFordel
HummusKremete og mildTilfører proteiner og fiber
Grillet kyllingRøkt og saftigPerfekt for en balansert middag
FullkornsrisNøtteaktig og mildHøyt fiberinnhold
Salat med vinaigretteFrisk og syrligLett og sunn kontrast
FetaostSalt og kremeteGir en rik smak

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 800 g gulrøtter (helst økologiske)
  • 2 ss olivenolje
  • Krydder og søtning:
  • 1 ts havsalt
  • 1/2 ts nykvernet sort pepper
  • 2 ss honning eller sukkererstatning (f.eks. sukrin)
  • 1 ts fersk timian, hakket
  • 1 ts rosmarin, hakket

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C, og kle en stekeplate med bakepapir.
  • Vask gulrøttene grundig. Du kan beholde skallet for ekstra fiber, men skrell dem hvis du foretrekker det. Del store gulrøtter i to på langs.
  • Legg gulrøttene på stekeplaten, og drypp over olivenolje. Dryss på havsalt, pepper, timian og rosmarin. Vend gulrøttene godt slik at krydderne fordeles jevnt.
  • Drypp honning eller sukkererstatning over gulrøttene, og fordel det med en pensel eller baksiden av en skje.
  • Stek gulrøttene i midten av ovnen i ca. 30 minutter, eller til de er gylne og lett karamelliserte. Vend gulrøttene halvveis i steketiden for å sikre jevn steking.
  • Server de varme gulrøttene som tilbehør til kjøtt, fisk eller en vegetarisk hovedrett.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment