Historien bak retten

Salmorejo kommer fra den andalusiske byen Córdoba, og er en rett som virkelig fanger essensen av den spanske sommeren. Den startet som en enkel bonderett, laget av gamle brødrester og solmodne tomater – og ble etter hvert kjent for sin kremete konsistens og nydelige smak. Jeg smakte salmorejo første gang under en ferie i Sevilla og ble straks hekta. Nå har jeg laget min egen versjon hjemme i Norge – med grovbrød og gresk yoghurt – og den bringer alltid tilbake den varme følelsen av sol, latter og roser i lufta.


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminer & mineralerFettSukkerProtein
TomatC, A, kalium, lykopenLavtLavtLavt
GrovbrødB-vitaminer, fiber, jernLavtLavtMiddels
Gresk yoghurtKalsium, protein, B12MiddelsLavtHøyt
OlivenoljeVitamin E, enumettet fettHøytIngenLavt
HvitløkC, mangan, antioksidanterLavtIngenLavt
EplecidereddikAntioksidanter, kaliumIngenLavtIngen

Smak og tekstur

Denne suppen er som en varm klem – bare iskald. Den er fløyelsmyk, nesten som en tykk smoothie, men med et umiskjennelig sting av hvitløk og syre fra eddiken. Jeg synes smaken danser mellom sødmen fra tomatene og det litt skarpe fra yoghurt og hvitløk. Brødet gir kropp og metthet, og olivenoljen gir en rund og deilig munnfølelse. Når du tar en skje, føles det som en komplett rett – frisk, balansert og tilfredsstillende. Jeg elsker å toppe den med egg og grønnsaker for ekstra crunch og farge.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager salmorejo stort sett hver sommer – og det er en slager både for familien og når vi har gjester. Den er så enkel, men så imponerende. Jeg husker en gang vi hadde piknik på brygga, og jeg serverte den i små glass med skje – folk trodde det var en slags smoothie, og ble helt overrasket over smaken! Et tips er å bruke veldig modne tomater – jo rødere, jo bedre. Og ikke vær redd for å justere hvitløk og eddik etter smak. Jeg bruker ofte plantebasert yoghurt hvis jeg vil gjøre den melkefri – det funker utmerket.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
FullkornskrutongerGir deilig crunch og metter litt ekstra
Hardkokt eggKlassisk topping i Spania, mild og proteinrik
Friske agurkbiterKjølig kontrast og ekstra tekstur
Spekeskinke i skiverSalt og fyldig, for dem som spiser kjøtt
Sitronvann med mynteRenser ganen og fremhever smaken

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 6 modne tomater (ca. 600 g), flådde
  • 2 skiver grovbrød uten skorpe (ca. 80 g)
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss gresk yoghurt (evt. plantebasert)
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1/2 ts havsalt
  • Litt nykvernet sort pepper
  • Topping (valgfritt):
  • 1 hardkokt egg, hakket
  • Terninger av agurk eller paprika
  • Ekstra olivenolje
  • Krutonger av grovbrød

STEG FOR STEG:

  • Start med å flå tomatene: Skjær et kryss i bunnen og legg dem i kokende vann i 10 sekunder, så over i kaldt vann. Dra av skinnet.

  • Del tomatene i biter og fjern harde stilkfester. Ha tomatene i en blender eller foodprosessor.

  • Tilsett brød, hvitløk, yoghurt, eddik og salt. Kjør til en jevn, tykk puré.

  • Tilsett olivenolje i en tynn stråle mens maskinen går, til du får en glatt og kremet konsistens.

  • Smak til med pepper og evt. mer salt. La suppen stå kjølig i minst 15 minutter – helst lenger.

  • Server iskald, toppet med egg, grønnsaker, krutonger og en liten skvett olivenolje.

  • Nyt den med grovt brød eller som en del av et lett måltid med spekemat og ost.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment