En frisk smak fra India med norsk vri

Jeg ble kjent med denne nydelige agurksalaten under et matkurs jeg tok en sommer da jeg ønsket å lære mer om krydder. Den indiske kokken laget en helt enkel salat – bare agurk, krydret olje og lime – men smaken var noe av det mest oppfriskende jeg har smakt. Jeg tok ideen med meg hjem og tilpasset den med norske råvarer og en lett dressing. Nå lager jeg den både til indiske middager og norske grillkvelder. Den har blitt en av mine mest brukte oppskrifter, spesielt når jeg vil ha noe lett, friskt og raskt.


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AgurkK, C, magnesiumSvært lavtLavtLavt
LimeC, antioksidanter0 gLavt0 g
SennepsfrøE, selen, omega-3Moderat0 gLavt
Koriander eller mynteA, C, KSvært lavt0 gLavt
IngefærB6, magnesiumLavtLavt0 g

Smak og tekstur – sprøtt, syrlig og aromatisk

Denne salaten smaker som et friskt pust på tallerkenen. Den sprø agurken har en mild og saftig smak, som møter den syrlige limen og de varme, ristede sennepsfrøene. Når du tar en bit, kjenner du et lite, vennlig krydder-kick fra ingefær og chili – akkurat nok til å gi litt karakter, men aldri for mye. Urtene gjør retten grønn og aromatisk, og det hele smelter sammen i en tekstur som er både sprø og saftig, med små poppende frø som gir overraskende tyggemotstand. Det er rett og slett en liten eksplosjon av smak på et veldig enkelt grunnlag.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne agurksalaten i utallige varianter – og den blir alltid godt mottatt. Barna mine liker den best uten chili, mens jeg selv gjerne drysser over litt ekstra koriander og en klype saltflak. En gang serverte jeg den til tandoori-laks, og det var faktisk denne salaten som stjal oppmerksomheten! Jeg bruker den ofte som tilbehør til alt fra grillmat til grove kornretter. Mitt beste tips er å bruke lime helt til slutt – det gjør at agurken holder seg sprø og frisk, og smaken blir ekstra balansert. Og husk: den smaker nydelig etter en halvtime i kjøleskapet.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grillet laksDen varme fisken passer perfekt med syrlig salatKrydre laksen lett med spisskummen
FullkornsrisMild og fyldig base for å fange smakenKok med kardemomme for ekstra dybde
Dhal (linsegryte)Kremet og rund i kontrast til salatenHa i ekstra ingefær for god harmoni
Krydret kyllingfiletLett og proteinrikt, matcher limen godtServer med en yoghurt-dip
Grove naanbrødPerfekt til å «scoope» salatenPensle med olje og et lite dryss koriander

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 60 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker og base
  • 1 stor agurk (ca. 300 g)
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 lime, saften
  • 1 liten håndfull frisk koriander eller mynte, grovhakket
  • Krydder og smak
  • 1 ts hele sennepsfrø
  • 1 ts rapsolje eller kokosolje
  • 1/2 ts revet frisk ingefær (valgfritt)
  • 1/4 ts tørket chili eller chiliflak

STEG FOR STEG:

  • Vask og kutt agurken i tynne skiver eller små terninger. Legg i en sil, dryss over litt salt og la trekke i 5–10 minutter for å slippe litt væske.

  • Tørk av agurken lett med kjøkkenpapir og ha den i en serveringsbolle.

  • Rist sennepsfrøene: Varm opp oljen i en liten panne. Tilsett sennepsfrø og la dem poppe forsiktig – det tar 30–60 sekunder.

  • Tilsett krydderne: Ha i ingefær og chili og fres i noen sekunder til det dufter godt.

  • Hell krydderoljen over agurken og vend forsiktig inn. Press over limesaft og dryss på friske urter rett før servering.

  • Server salaten kald eller romtemperert, som tilbehør til både indisk og norsk mat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment