Historien bak retten

Churros er en tradisjonell spansk og portugisisk frityrstekt godbit som har blitt populær over hele verden. Opprinnelig skal de ha blitt inspirert av det kinesiske bakverket youtiao, men utviklet seg til å bli en søt spesialitet i Europa. Churros ble raskt en favoritt blant gjetere i Spania fordi de var enkle å lage over bålet. De er kjent for sin sprø utside og myke, luftige innside, og serveres ofte med et dryss av sukker og kanel, gjerne dyppet i sjokoladesaus. Jeg elsker churros for deres perfekte kombinasjon av sprøhet, sødme og varme – en uimotståelig snack til enhver anledning.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
HvetemelB-vitaminer, jern, fiber1 g0 g3 g
SmørVitamin A, D, fett81 g0 g0 g
EggB12, protein, kalsium5 g0 g6 g
SukkerRask energi0 g100 g0 g
KanelAntioksidanter, mangan0 g0 g0 g
Olje (til fritering)Sunt fett (avhengig av type)100 g0 g0 g

Smak og tekstur

Churros har en fantastisk kontrast mellom en sprø, gyllenbrun utside og en myk, luftig innside. Sukker- og kanelstrøet gir en deilig sødme og krydret varme som kompletterer den nøytrale smaken av deigen. Når churros dyppes i varm sjokoladesaus, får du en uimotståelig blanding av sprøtt, søtt og kremet. Jeg elsker hvordan hver bit gir et tilfredsstillende knas, etterfulgt av en fløyelsmyk midte.


Min erfaring og tips

Churros er en fryd å lage hjemme, spesielt når du vil imponere gjester eller lage en festlig snack. Mitt beste tips er å sørge for at oljen er varm nok (rundt 180 °C) før du begynner å fritere. Bruk en sprøytepose med en stjernetyll for å få den klassiske rillede formen som gir ekstra sprø overflate. La churrosene renne godt av på kjøkkenpapir etter fritering før du ruller dem i sukker og kanel. Server dem varme for den beste smaksopplevelsen!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
SjokoladesausSmeltet sjokolade med kremet konsistens
KaramellsausSøt og klissete saus som gir ekstra luksus
JordbærdippFrisk og søt saus som balanserer smaken
VaniljeisKald kontrast til de varme churrosene
KremfløteLett og luftig krem som balanserer sødmen

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til deigen:
  • 2,5 dl vann
  • 2 ss sukker
  • 2 ss smør
  • 1/2 ts salt
  • 2,5 dl hvetemel
  • 2 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
  • Til fritering:
  • Nøytral olje (f.eks. solsikkeolje eller rapsolje)
  • Til sukkerstrø:
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kanel
  • Til sjokoladesaus:
  • 100 g mørk sjokolade
  • 1 dl fløte

STEG FOR STEG:

  • Lag deigen:

    • Kok opp vann, sukker, smør og salt i en kjele.
    • Ta kjelen av varmen og tilsett hvetemel. Rør raskt med en tresleiv til deigen samler seg og slipper kantene på kjelen.
    • La deigen avkjøles i 5 minutter. Tilsett ett egg om gangen og rør godt mellom hvert egg til deigen er jevn. Tilsett vaniljeekstrakt hvis ønskelig.
  • Fritering:

    • Varm olje i en dyp gryte til ca. 180 °C.
    • Ha deigen i en sprøytepose med stjernetyll. Sprøyt ca. 10 cm lange strimler direkte i den varme oljen. Klipp av med en saks.
    • Friter churrosene i 2–3 minutter, eller til de er gyldne og sprø. Snu dem halvveis.
  • Sukkerstrø:

    • La churrosene renne av på kjøkkenpapir. Rull dem i en blanding av sukker og kanel mens de fortsatt er varme.
  • Lag sjokoladesaus:

    • Varm fløten i en liten kjele. Tilsett hakket mørk sjokolade og rør til sjokoladen er smeltet og sausen er glatt.
  • Server:

    • Server churros varme sammen med sjokoladesausen til å dyppe i. Nyt!

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment