Historien bak oppskriften

Jeg oppdaget denne måten å tilberede mais på under en sommerferie i Portugal. Der fikk vi servert grillede maiskolber ved strandkanten – de var smurt med olje, strødd med chiliflak og dynket i limesaft. Smaken satt i meg hele veien hjem! Jeg begynte å eksperimentere med norske råvarer og fant fort ut at fersk mais, litt mild chili og masse lime gir en perfekt balanse mellom sødme, varme og syre. Nå lager jeg dette hver eneste grillsesong. Det er så enkelt, men føles alltid litt eksotisk og festlig – og alle rundt bordet digger det.


Næringstabell – hovedingredienser

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Protein (g)
MaiskolbeB1, B5, folat, fiber2.06.03.0
RapsoljeE, omega-3, omega-610.00.00.0
LimeC, kalium0.21.00.2
ChiliflakA, C, capsaicin0.50.00.3

Smak og tekstur

Disse maiskolbene smaker rett og slett fantastisk. Når jeg griller dem, forsterker varmen den naturlige sødmen i maisen og skaper små, karamelliserte partier som nesten smelter i munnen. Chilien gir et lite, deilig sting uten å overdøve, mens limen frisker opp og balanserer smaken perfekt. Når jeg tar en bit, knaser det sprø skallet først, før jeg kjenner den varme, saftige kjernen. Duften av ristet mais, lime og urter fyller luften, og hver munnfull byr på en liten smakseksplosjon. For meg smaker det akkurat som sommer – rett i hånden.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne retten på alt fra hagefester til hytteturer – og den forsvinner alltid først fra bordet. Det er noe med at folk kan spise det med hendene, akkurat som barn – det gjør stemningen løs og morsom. Når jeg har tid, legger jeg kolbene i vann i en halvtime før grilling – da holder de seg ekstra saftige. Et lite triks jeg elsker er å blande litt revet limeskall med koriander før servering. Og hvis jeg vil ha en mer mettende variant, drysser jeg over litt feta og ristede gresskarkjerner – det er magisk!


Tilbehør jeg liker å servere sammen med maiskolbene

TilbehørHvorfor jeg liker det sammen med mais
Grillet halloumiSalt og kremet, perfekt mot den søte maisen
Tomatsalat med urterFriskhet og farge til grillmåltidet
HummusKremet kontrast og ekstra protein
Grove pitabrødGodt å dyppe i sausen fra maisen
Kald agurk- og yoghurtdressingMildner varmen fra chili

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 165 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til maiskolbene:
  • 4 ferske maiskolber
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts mild chiliflak eller røkt paprikapulver
  • 1 økologisk lime (saft + finrevet skall)
  • 1 ss finhakket frisk koriander eller persille
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Forbered maiskolbene ved å fjerne blader og tråder. Skyll og tørk godt.

  • Pensle kolbene med rapsolje og dryss over chiliflak, salt og pepper.

  • Forvarm grillen til middels høy varme, eller bruk grillpanne innendørs.

  • Legg maisen direkte på risten, og grill i 12–15 minutter mens du snur jevnlig. Du skal se mørke grillstriper og litt karamellisering.

  • Ta kolbene av grillen, press over limesaft, dryss over limeskall og finhakkede urter.

  • Server varme eller lune, gjerne sammen med grillspyd, salat eller en kremet yoghurtdipp.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment