Historien bak grillede scampi med hvitløk og chili

Åh, scampi altså – det minner meg alltid om sydligere strøk og sene sommerkvelder. Opprinnelig stammer denne retten fra middelhavsområdene, spesielt Italia og Spania, hvor sjømat alltid står i sentrum av bordet. Jeg elsker hvordan denne retten har funnet veien inn på norske kjøkken – kanskje fordi vi elsker alt som kan grilles? Scampi med hvitløk og chili ble raskt en favoritt blant nordmenn fordi den er rask, enkel og byr på store smaker. Nå har jeg gjort min egen, litt sunnere og friskere vri på klassikeren.


Næring og vitaminer i hovedingredienser

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Scampi (100g)200.50B12, E, Selen, Sink
Olivenolje (5g)050E, K
Chili (10g)0.30.10.5C, A
Hvitløk (5g)0.20.10.1C, B6, Mangan
Sitron (20g)0.101C

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med denne retten er hvordan scampiens sødme møter den friske sitronen og den sterke, småfrekk chilien. Hvitløken gir dybde og varme, uten at det blir for tungt. Når scampien grilles, får den en sprø og karamellisert overflate som knaser lett når jeg tar første biten, samtidig som den forblir saftig og mør inni. Samspillet mellom det søte, syrlige, sterke og salte gjør at hver bit nesten danser på tunga – akkurat som en liten fest i munnen.


Min erfaring, tips og minner om retten

Jeg husker godt første gang jeg lagde denne retten hjemme på terrassen. Barna lekte i hagen, og jeg og mannen min sto ved grillen med et glass hvitvin. Duften av hvitløk og sitron fylte hele uteplassen, og til og med naboene ble nysgjerrige. Mitt beste tips er å ikke grille scampien for lenge – da blir den fort tørr. Og husk å bruke fersk chili og masse urter til slutt – det gjør hele forskjellen! Dette er en rett jeg lager igjen og igjen, fordi den er både enkel og skikkelig luksuriøs.


Tilbehørstabell

TilbehørSmak/teksturHelsefordel
ByggrynSeig, nøtteaktigMettende, rik på fiber
Grønn salatSprø, friskRik på vitaminer, lett
Grillet squash og paprikaSøtlig, mykAntioksidanter, fiber
SitronvinaigretteSyrlig, friskØker fordøyelsen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedrett:
  • 500 g rå scampi (renset)
  • 2 ss sitronsaft, friskpresset
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje (eventuelt spray)
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket (fjern frø om ønskelig)
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 1 squash, i skiver
  • 1 ss fersk persille, finhakket
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør (valgfritt og sunnere):
  • 200 g byggryn eller fullkornsris, kokt etter anvisning
  • Grønn salat med agurk, reddik og sitronvinaigrette

STEG FOR STEG:

  • Rens scampiene om nødvendig og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.

  • Bland sitronsaft, hvitløk, chili og 1 ss olivenolje i en bolle. Tilsett scampi og la marinere i 10 minutter.

  • Forvarm grillen eller grillpanne til høy varme. Bruk gjerne litt oljespray for å unngå at scampiene setter seg fast.

  • Tre scampiene på spyd eller legg dem direkte på grillen sammen med paprika og squash.

  • Grill i ca. 2-3 minutter på hver side, eller til scampiene er rosa og lett karamelliserte. Grønnsakene skal få fine grillmerker, men fortsatt være litt sprø.

  • Ta alt av varmen, legg på et serveringsfat og dryss over frisk persille. Smak til med en ekstra skvis sitron og eventuelt litt pepper.

  • Server med byggryn eller fullkornsris og en frisk grønn salat.

  • Ønsker du en rask variant? Stek alt i en stor panne over høy varme med minimalt fett – det fungerer utmerket og gir nesten samme resultat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment