Historien bak retten

Jeg ble først introdusert for grillede søtpotetbåter under et besøk hos en venninne i Sør-Frankrike for noen år siden. De serverte søtpoteter som tilbehør til grillet fisk, og jeg ble helt betatt av den sødmen og fyldige smaken. Etter det begynte jeg å eksperimentere selv. Med litt norsk vri – som urtedip laget med yoghurt, dill og sitron – ble det en rett jeg stadig vender tilbake til. Nå er det et fast innslag når jeg inviterer venner over til grillkveld. Barna elsker det også!


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SøtpotetA, C, E, B60.14.21.6
OlivenoljeE, K900
Gresk yoghurtB12, Kalsium, D43.510
PersilleA, C, K0.40.10.3
DillA, C, B20.20.10.3

Smak og tekstur

Søtpotetbåtene får en gyllen og lett karamellisert overflate etter grilling, og innsiden forblir myk og kremet. Smaken er rund og søt, men med et lite sting av røkt paprika og salt som gir dybde. Når du dypper dem i urtedippen, skjer det noe magisk – syrligheten fra yoghurten og friskheten fra urtene balanserer sødmen perfekt. Jeg liker å bruke fersk sitronskall i dippen – det gir en herlig aroma og løfter retten til nye høyder. Det hele er en fryd både for smaksløkene og øynene.


Min erfaring og tips

Jeg har servert denne retten både som tilbehør til laks og som hovedrett med en stor salat ved siden av. En gang serverte jeg det som nattmat etter en sommerfest – og det ble borte før jeg rakk å sette meg ned. Mitt beste tips? Ikke vær redd for å eksperimentere med ulike urter – basilikum gir en ny dimensjon! Jeg bruker ofte lokalproduserte søtpoteter fra Bondens marked – de er faste og perfekte til grilling. Denne retten gir meg gode minner om varme kvelder, latter og matglede i godt selskap.


Tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet laksMild og fet fisk harmonerer med søtpotet
FullkornspitaFyll båtene og dippen i en pita – som wrap
Frisk tomatsalatLett og syrlig kontrast
Ovnsbakte kikerterGir proteiner og crunch
Grillet halloumiSalt og myk ost passer nydelig til dippen

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Søtpotetbåter
  • 600 g søtpotet (med skall)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • ½ ts havsalt
  • 1 fedd hvitløk (finhakket)
  • Urtedip
  • 2 dl gresk yoghurt (eventuelt plantebasert alternativ)
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • 1 ss finhakket dill
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ss sitronsaft
  • Litt kvernet pepper

STEG FOR STEG:

  1. Vask søtpotetene godt, og del dem i båter med skallet på.

  2. Bland båtene med olivenolje, røkt paprika, salt og finhakket hvitløk i en stor bolle.

  3. Forvarm grillen til middels varme, eller bruk ovn på 220 °C varmluft.

  4. Legg søtpotetbåtene direkte på grillrist eller i langpanne med bakepapir.

  5. Grill eller stek i 25–30 minutter, til de er møre og har lett sprø skorpe.

  6. Vend dem halvveis i tiden for jevn grilling.

  7. Bland yoghurt, urter, sitronsaft og -skall til en glatt dip. Smak til med pepper.

  8. Server de varme søtpotetbåtene med urtedippen, og pynt med ekstra urter.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment