En enkel rett med lange tradisjoner

Bruschetta kommer opprinnelig fra Italia, der bønder i gamle dager brukte daggammelt brød som de grillet og gned inn med hvitløk før de toppet det med olivenolje og det de hadde av ferske grønnsaker. Den klassiske varianten med tomat og basilikum ble etter hvert kjent langt utenfor Italias grenser – og det forstår jeg godt! Den er blitt en fast gjest på mitt kjøkken, spesielt om sommeren når tomatene er søte og saftige. Jeg har tilpasset oppskriften med grovbrød og litt urtedressing for å gjøre den enda litt sunnere.


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
TomaterC, A, kaliumSvært lavtNaturligLavt
BasilikumK, A, magnesiumSvært lavt0 gLavt
Grovt surdeigsbrødB-vitaminer, fiberLavt/moderatLavtModerat
OlivenoljeE, enumettet fettSunt fett0 g0 g
HvitløkC, B6, manganSvært lavt0 gLavt

Smak og tekstur – frisk, sprø og aromatisk

Når jeg tar en bit av denne bruschettaen, kjenner jeg straks balansen mellom det sprø og varme brødet og de saftige, romtempererte tomatene. Hvitløken gir en liten sting, mens basilikumen frisker opp med sin grønne aroma. En skvett god olivenolje binder alt sammen og gir en fyldig, rund avslutning på smaken. Teksturen er helt perfekt: knasende brød i bunnen og myk, søt tomat på toppen. Den smaker av sommer, uansett hvilken årstid det er – og den passer like godt som en forrett som til en uformell kveld med venner.


Min erfaring, tips og små minner

Jeg har laget denne retten så mange ganger at jeg nesten kan gjøre det i søvne. Det begynte som en forrett til grillkvelder, men nå lager jeg den også til lunsj eller når jeg får uventet besøk. Jeg husker spesielt en gang vi hadde vennekveld ute i hagen – jeg stilte frem et fat med bruschetta, og det gikk unna på minutter! Jeg bruker ofte det brødet jeg har hjemme, men grovt surdeigsbrød er en favoritt. Tomatene smaker aller best hvis de får stå i romtemperatur med litt salt og sitronsaft i 10 minutter før servering – det fremhever sødmen.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grønn salatFrisk og lett ved siden av det sprø brødetTilsett ruccola og vinaigrette
Mozzarella eller burrataKremet og kontrastfyltLegg litt på toppen og drypp balsamico
Grillede grønnsakerSøte og røkte smaker passer nydelig tilBruk paprika, squash og rødløk
Kald pastasalatMettende og kan lages i forveienFullkornspasta og urter gir ekstra smak
Spekeskinke eller kalkunpåleggFor mer protein og salt balanseRull skivene pent ved siden av bruschetta

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tomatblanding
  • 200 g cherrytomater eller plommetomater
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ts sitronsaft eller eplecidereddik
  • 1 lite fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss frisk basilikum, finstrimlet
  • 1 klype salt og nykvernet pepper
  • Brød
  • 4 skiver grovt surdeigsbrød eller annet grovbrød
  • 1 ts olivenolje til pensling
  • 1 fedd hvitløk, delt i to
  • Topping (valgfritt)
  • Friske urter
  • Ristede kjerner eller frø

STEG FOR STEG:

  • Forbered tomatblandingen: Del tomatene i små biter. Ha dem i en bolle og tilsett hvitløk, sitronsaft, olivenolje, basilikum, salt og pepper. Rør godt og la stå i romtemperatur i minst 10 minutter.

  • Rist brødet: Pensle brødskivene lett med olivenolje. Stek dem i en varm panne eller rist dem i ovn på 200 °C til de er gyldne og sprø.

  • Gni med hvitløk: Når brødet er ferdig, gnir du den ene siden lett med snittsiden av et hvitløksfedd.

  • Anrett: Fordel tomatblandingen på de varme brødskivene. Topp med ekstra urter, frø eller en dråpe god olivenolje.

  • Server straks, gjerne med en grønn salat ved siden av eller som en del av et større måltid.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment