En påskehistorie om sprø, gyldne påskekjeks

Hver påske fyller jeg kjøkkenet med duften av krydret bakst, og disse kyllingformede havrekjeksene har blitt en fast tradisjon. Inspirert av klassiske småkaker, men med en sunnere vri, skapte jeg en oppskrift som kombinerer det beste fra gamle påsketradisjoner med moderne ingredienser. Jeg har alltid elsket å bake småkaker til påske, enten det var enkle smørkjeks eller mer avanserte varianter. Disse kjeksene har en mild sødme fra honning, et hint av kanel og en deilig sprø tekstur takket være havremel. De er perfekte til kaffekosen, og barna elsker dem like mye som de voksne.


Næringsinnhold per kjeks

NæringsstoffMengde per kjeksHelsefordeler
KalorierCa. 90 kcalGir energi uten for mye sukker
Protein2 gBygger og reparerer muskler
Fett4 g (fra mandelmel og smør)Viktig for cellefunksjon
Karbohydrater12 gLangsom energi fra havremel
Kostfiber1,5 gBra for fordøyelsen
Sukker4 g (naturlig fra honning)Mindre blodsukkerstigning enn raffinert sukker
Vitamin E0,3 mgStøtter immunforsvaret
Magnesium10 mgViktig for muskler og nerver
Jern0,5 mgHjelper kroppen med oksygentransport

Smak og tekstur – sprø glede med et hint av krydder

Det første du legger merke til med disse kjeksene, er den nydelige gyldne fargen og den sprø, men samtidig smøraktige konsistensen. Havremelet gir en litt grovere tekstur, mens mandelmelet tilfører en mild nøtteaktig sødme. Honningen gjør kjeksene akkurat passe søte, uten at de føles overdrevne. Jeg elsker hvordan kanelen og kardemommen gir en lun og varm smak, perfekt balansert mot vanilje og smør. Når kjeksene stekes, sprer en deilig duft av krydder seg i huset – en lukt som minner meg om påskekos med familien og lange frokoster rundt bordet.


Mine erfaringer, minner og tips

Påske har alltid vært en tid for baking hos meg, og disse kjeksene er en av mine favoritter å lage sammen med barna. Vi triller ut deigen, finner frem de små kyllingformene og skaper små påskefigurer med glede. Det er noe ekstra koselig med å dekorere dem sammen – å tegne små sjokoladeøyne og lage nebb av tørket mango. Mitt beste tips er å lage dobbel porsjon, for disse forsvinner fort! Om du ønsker en enda sprøere variant, kan du la deigen hvile litt ekstra i kjøleskapet før utbaking. For en ekstra frisk vri, kan du tilsette litt revet appelsinskall i deigen.


Tilbehør som passer godt

TilbehørHvorfor det passer
AppelsinteFriskheten fra appelsin forsterker kryddersmaken
Hjemmelaget sitronkremSyrligheten balanserer sødmen i kjeksene
Gresk yoghurt med honningKremet kontrast til de sprø kjeksene
Friske bærLett og friskt ved siden av småkaker
Hjemmelaget bærkompottEn naturlig søt topping til kjeksene

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrvarer:
  • 2 dl havremel
  • 1 dl mandelmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • Våte ingredienser:
  • 50 g smør, smeltet
  • 1 egg
  • 3 ss honning eller lønnesirup
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • Pynt:
  • Mørk sjokolade (til øyne)
  • Tørket mango eller gul marsipan (til nebb)

STEG FOR STEG:

  1. Bland de tørre ingrediensene (havremel, mandelmel, bakepulver, kanel, kardemomme og salt) i en stor bolle.
  2. Visp sammen de våte ingrediensene (smeltet smør, egg, honning og vanilje) i en annen bolle til en jevn blanding.
  3. Bland de våte og tørre ingrediensene forsiktig sammen til en fast deig. Hvis deigen er for klissete, tilsett litt mer havremel.
  4. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Dette gjør den lettere å jobbe med.
  5. Forvarm ovnen til 175°C og kle et stekebrett med bakepapir.
  6. Kjevle ut deigen til ca. 5 mm tykkelse på en lett melet overflate.
  7. Bruk en kyllingformet utstikker eller skjær ut små kyllinger med en kniv.
  8. Plasser kjeksene på stekebrettet og stek i 10-12 minutter, eller til de er gyldne i kantene.
  9. La kjeksene avkjøles helt på rist før du pynter.
  10. Smelt litt mørk sjokolade og lag øyne på kyllingene med en tannpirker.
  11. Bruk tørket mango eller gul marsipan til å forme små nebb.
  12. Nyt kjeksene med en kopp te eller gi dem bort i påskegave!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment