Historien bak sommerpizza med squash og mozzarella

Når jeg lager denne sommerpizzaen, elsker jeg å bruke squash fordi den gir en så mild og søt smak. Jeg oppdaget kombinasjonen første gang i Italia, på en liten taverna hvor kokken stolt fortalte hvordan de brukte squash i stedet for tomatsaus på pizza om sommeren. Jeg ble så inspirert at jeg måtte prøve det hjemme – og vet du hva? Det ble en umiddelbar hit hos både familie og venner! Nå baker jeg denne pizzaen ofte på late sommerkvelder her hjemme i Norge, og hver gang gir den meg følelsen av å være tilbake i varmen.


Næring og vitaminer i hovedingredienser

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Squash (100g)1.20.11.5C, B6, Kalium
Mozzarella (50g)990.5B12, Kalsium, D
Havremel (50g)630.5B1, Jern, Fiber
Pinjekjerner (10g)1.35.60.7E, Magnesium, Sink
Olivenolje (5g)050E, K

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan den grove bunnen blir så sprø og gir en deilig kontrast til den smeltende, myke mozzarellaen. Squashen smelter nesten inn i osten og gir en mild sødme, mens sitronskallet og urtene løfter hele smaken med friskhet og aroma. Når jeg drysser over ristede pinjekjerner helt til slutt, får jeg en deilig sprøhet som gjør hver bit spennende. Og duften – den fyller kjøkkenet med lukt av nybakt pizza, sitrus og friske urter, akkurat som jeg liker det!


Min erfaring, tips og minner om retten

Jeg lager denne pizzaen ofte når vi har venner på besøk om sommeren. Den er så lett å lage, og gjestene mine elsker hvordan den smaker både kjent og nytt på samme tid. Et lite triks jeg ofte gjør er å bruke en mandolin for å få squashen ultratynn – da smelter den nesten inn i osten. Og husk å bruke nok sitronskall, det gjør faktisk hele forskjellen! Jeg husker en gang vi spiste denne på piknik – det ble fort en favoritt som vi nå lager hvert år.


Tilbehørstabell

TilbehørSmak/teksturHelsefordel
Grønn salatSprø, friskFiber, vitaminer
ByggrynSeig, nøtteaktigStabilt blodsukker
Yoghurt urtedressingKremet, friskKalsium, probiotika
Ristede pinjekjernerSprø, nøtteaktigSunt fett, E-vitamin
SitronvinaigretteSyrlig, lettØker fordøyelsen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 390 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pizzabunn:
  • 150 g fullkornshvetemel
  • 100 g havremel
  • 1 dl lunkent vann
  • 1 ts tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss olivenolje
  • Topping:
  • 1 squash, i tynne skiver
  • 125 g fersk mozzarella, i skiver
  • 1 ts sitronskall, revet
  • 1 ss pinjekjerner, ristet
  • 1 ss frisk oregano, hakket
  • 1 ss frisk timian, hakket
  • 1 ss olivenolje
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør:
  • Grønn salat med agurk og reddik
  • Yoghurtbasert urtedressing

STEG FOR STEG:

  1. Bland vann, gjær og olivenolje i en bolle. Rør inn mel og salt og elt deigen godt sammen til en smidig, grov deig. La den heve under klede i ca. 30 minutter.

  2. Forvarm ovnen til 220 °C, gjerne med pizzastein for ekstra sprø bunn.

  3. Kjevle ut deigen til en tynn pizzaform og legg på bakepapir.

  4. Fordel squashskiver jevnt utover bunnen, dryss over sitronskall, friske urter og legg mozzarella på toppen.

  5. Dryss over pinjekjerner, litt salt og pepper, og avslutt med en lett dusj olivenolje.

  6. Stek pizzaen midt i ovnen i 12–15 minutter, eller til bunnen er sprø og osten boblende og gyllen.

  7. Server straks med en grønn salat og yoghurt-urtesaus for ekstra friskhet.

  8. Alternativt kan du steke pizzaen på grill med pizzastein for enda mer autentisk smak.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment