Historien bak sommerpizza med squash og mozzarella
Når jeg lager denne sommerpizzaen, elsker jeg å bruke squash fordi den gir en så mild og søt smak. Jeg oppdaget kombinasjonen første gang i Italia, på en liten taverna hvor kokken stolt fortalte hvordan de brukte squash i stedet for tomatsaus på pizza om sommeren. Jeg ble så inspirert at jeg måtte prøve det hjemme – og vet du hva? Det ble en umiddelbar hit hos både familie og venner! Nå baker jeg denne pizzaen ofte på late sommerkvelder her hjemme i Norge, og hver gang gir den meg følelsen av å være tilbake i varmen.
Næring og vitaminer i hovedingredienser
Ingrediens | Proteiner (g) | Fett (g) | Sukker (g) | Vitaminer |
---|---|---|---|---|
Squash (100g) | 1.2 | 0.1 | 1.5 | C, B6, Kalium |
Mozzarella (50g) | 9 | 9 | 0.5 | B12, Kalsium, D |
Havremel (50g) | 6 | 3 | 0.5 | B1, Jern, Fiber |
Pinjekjerner (10g) | 1.3 | 5.6 | 0.7 | E, Magnesium, Sink |
Olivenolje (5g) | 0 | 5 | 0 | E, K |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan den grove bunnen blir så sprø og gir en deilig kontrast til den smeltende, myke mozzarellaen. Squashen smelter nesten inn i osten og gir en mild sødme, mens sitronskallet og urtene løfter hele smaken med friskhet og aroma. Når jeg drysser over ristede pinjekjerner helt til slutt, får jeg en deilig sprøhet som gjør hver bit spennende. Og duften – den fyller kjøkkenet med lukt av nybakt pizza, sitrus og friske urter, akkurat som jeg liker det!
Min erfaring, tips og minner om retten
Jeg lager denne pizzaen ofte når vi har venner på besøk om sommeren. Den er så lett å lage, og gjestene mine elsker hvordan den smaker både kjent og nytt på samme tid. Et lite triks jeg ofte gjør er å bruke en mandolin for å få squashen ultratynn – da smelter den nesten inn i osten. Og husk å bruke nok sitronskall, det gjør faktisk hele forskjellen! Jeg husker en gang vi spiste denne på piknik – det ble fort en favoritt som vi nå lager hvert år.
Tilbehørstabell
Tilbehør | Smak/tekstur | Helsefordel |
---|---|---|
Grønn salat | Sprø, frisk | Fiber, vitaminer |
Byggryn | Seig, nøtteaktig | Stabilt blodsukker |
Yoghurt urtedressing | Kremet, frisk | Kalsium, probiotika |
Ristede pinjekjerner | Sprø, nøtteaktig | Sunt fett, E-vitamin |
Sitronvinaigrette | Syrlig, lett | Øker fordøyelsen |

INGREDIENSER:
- Pizzabunn:
- 150 g fullkornshvetemel
- 100 g havremel
- 1 dl lunkent vann
- 1 ts tørrgjær
- 1/2 ts salt
- 1 ss olivenolje
- Topping:
- 1 squash, i tynne skiver
- 125 g fersk mozzarella, i skiver
- 1 ts sitronskall, revet
- 1 ss pinjekjerner, ristet
- 1 ss frisk oregano, hakket
- 1 ss frisk timian, hakket
- 1 ss olivenolje
- Salt og pepper etter smak
- Tilbehør:
- Grønn salat med agurk og reddik
- Yoghurtbasert urtedressing
STEG FOR STEG:
Bland vann, gjær og olivenolje i en bolle. Rør inn mel og salt og elt deigen godt sammen til en smidig, grov deig. La den heve under klede i ca. 30 minutter.
Forvarm ovnen til 220 °C, gjerne med pizzastein for ekstra sprø bunn.
Kjevle ut deigen til en tynn pizzaform og legg på bakepapir.
Fordel squashskiver jevnt utover bunnen, dryss over sitronskall, friske urter og legg mozzarella på toppen.
Dryss over pinjekjerner, litt salt og pepper, og avslutt med en lett dusj olivenolje.
Stek pizzaen midt i ovnen i 12–15 minutter, eller til bunnen er sprø og osten boblende og gyllen.
Server straks med en grønn salat og yoghurt-urtesaus for ekstra friskhet.
Alternativt kan du steke pizzaen på grill med pizzastein for enda mer autentisk smak.
Kommentarer