1. Historie

Tempura er en klassisk japansk rett som kombinerer sprø fritering med ferske ingredienser. Teknikken kom opprinnelig fra Portugal på 1500-tallet, men japanerne har perfeksjonert den til sin egen delikate stil. Tempurastekte grønnsaker er en favoritt fordi de er lette og luftige med en perfekt sprø tekstur. Denne retten er populær både som forrett, snack eller som del av en hovedrett.


2. Næringstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
GulrotA, C0.14.70.9
BrokkoliC, K0.31.72.8
SquashC, B60.21.71.2
PaprikaC, A, B60.24.20.9
TempurarøreB1, jern8.00.53.5
Soyasaus (dipp)B3, jern0.00.50.8

3. Smak og tekstur

Tempurastekte grønnsaker har en sprø og lett tekstur, med en deilig kontrast mellom den crispy utsiden og de myke grønnsakene inni. Smaken er mild og lar grønnsakenes naturlige sødme og friskhet skinne gjennom. Med soyasaus eller en syrlig dipp som tilbehør får retten en umami-dimensjon som er utrolig tilfredsstillende.


4. Min erfaring og tips

Å lage tempura hjemme føles alltid som en liten fest! Jeg sørger for at røren er iskald og oljen varm for å få den perfekte sprøheten. Gulrøtter og brokkoli er mine favoritter, men jeg liker også å prøve med søtpotet eller løkringer. Server retten raskt etter fritering for å nyte den sprøheten før den mykner.


5. Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
SoyasausEn klassisk dipp med lett salt smak
Syrlig dippMed lime og ingefær for en frisk kontrast
JasminrisSom en mild base til retten
GrønnsakssalatLett og syrlig salat som balanserer friteringen
WasabiEn liten touch av varme for dem som liker det

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 1 gulrot, skåret i staver
  • 1 squash, skåret i skiver
  • 1 rødløk, delt i båter
  • 1 brokkolibukett, delt i mindre deler
  • 1 paprika, skåret i strimler
  • Tempurarøre:
  • 1 egg
  • 2 dl isvann
  • 2 dl hvetemel eller kikertmel for en sunnere variant
  • 1 ss maizena
  • En klype salt
  • Til fritering:
  • 5 dl nøytral olje (rapsolje eller solsikkeolje)
  • Til servering:
  • Soyasaus eller ponzusaus

STEG FOR STEG:

  • Forbered grønnsakene:
    • Vask og skjær grønnsakene i jevne biter for jevn steking. Legg dem til side på et tørkepapir for å fjerne overflødig fuktighet.
  • Lag tempurarøren:
    • I en bolle, visp sammen egg og isvann til det skummer. Sikt inn mel og maizena, og rør lett til du får en luftig og klumpete røre. Ikke rør for mye, da røren skal være litt ujevn for å gi en sprø tekstur.
  • Varm oljen:
    • Varm oljen i en gryte eller frityrkoker til 180 °C. Test temperaturen ved å dryppe litt røre i oljen – den skal straks boble og flyte opp.
  • Friter grønnsakene:
    • Dypp grønnsakene i tempurarøren, la overflødig røre dryppe av, og legg dem forsiktig i den varme oljen. Friter i små porsjoner i 2–3 minutter, eller til de er gyllenbrune og sprø.
  • Avkjøl:
    • Legg de ferdige grønnsakene på tørkepapir for å absorbere overflødig olje.
  • Servering:
    • Server grønnsakene varme med soyasaus eller ponzusaus som dipp.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment