Sprøstekt sei med kald agurksuppe – en frisk og balansert sommerrett
Kombinasjonen av sprøstekt sei og kald agurksuppe er en herlig blanding av teksturer og smaker, inspirert av både det nordiske og det middelhavske kjøkkenet. I Norge har vi lange tradisjoner for å spise sei, en av våre mest bærekraftige og smakfulle fiskesorter. Samtidig er kalde supper, som gazpacho og yoghurtbaserte varianter, populære i varmere klima der de fungerer som en lett og avkjølende rett. Å kombinere den sprø, lune fisken med en kjølende, silkemyk suppe gir en perfekt balanse – både for ganen og kroppen. Denne retten har blitt en favoritt hos meg på sommerdager når jeg vil ha noe lett, men likevel mettende.
Næringsinnhold per porsjon
Næringsstoff | Mengde | Helsefordeler |
---|---|---|
Kalorier | 280 kcal | Lett og balansert måltid |
Protein | 25 g | Viktig for metthet og muskelstyrke |
Fett | 10 g (fra olivenolje og fisk) | Sunt fett for hjertet |
Karbohydrater | 12 g | Gir energi uten å føles tungt |
Kostfiber | 2 g | Bra for fordøyelsen |
Vitamin D | 30% av daglig behov | Viktig for beinhelse |
Jod | 40% av daglig behov | Viktig for stoffskiftet |
Smak og tekstur – sprø, kremet og frisk
Det første jeg merker når jeg tar en bit av denne retten, er kontrasten mellom den sprø seien og den silkemyke, kjølende agurksuppen. Den gyllent stekte fisken har en nydelig skorpe, mens kjøttet er saftig og delikat. Suppen, laget av agurk, yoghurt og sitron, tilfører en frisk og lett syrlig smak som balanserer fisken perfekt. Urtene gir en ekstra aromatisk dybde, og en liten klype chili løfter smaken akkurat passe. Til sammen skaper disse elementene en rett som er både lett og mettende, med en spennende sammensetning av teksturer.
Min erfaring og tips
Jeg husker første gangen jeg prøvde å lage denne kombinasjonen – det var en varm sommerdag, og jeg ville ha noe som var både forfriskende og tilfredsstillende. Jeg hadde sei i fryseren og masse agurk i kjøleskapet, så jeg bestemte meg for å prøve noe nytt. Resultatet ble en ny favoritt! Jeg har siden eksperimentert med forskjellige krydder og urter, og funnet ut at en liten skje med honning eller et dryss ristede nøtter kan gi en ekstra spennende vri. Noen ganger serverer jeg også denne retten med ovnsbakte cherrytomater for en sødmefull kontrast.
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Fullkornsbrød | Perfekt for å dyppe i suppen |
Frisk sommersalat | Gir ekstra crunch og friskhet |
Ovnsbakte cherrytomater | Tilfører en sødmefull kontrast |
Sprø rugchips | Gir litt ekstra tekstur og smak |

INGREDIENSER:
- For den kalde agurksuppen:
- 1 stor agurk
- 3 dl gresk yoghurt
- 1 dl kaldt vann
- 1 ss extra virgin olivenolje
- Saften fra ½ sitron
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- ½ ts flaksalt
- ½ ts svart pepper
- 1 ss finhakket dill
- 1 ss finhakket mynte
- En klype chiliflak (valgfritt)
- For stekt sei:
- 400 g seifilet
- 2 ss fullkornsmel eller havremel
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- ½ ts paprikapulver
- 2 ss olivenolje til steking
STEG FOR STEG:
- Lag suppen: Skyll agurken godt og skjær den i grove biter. Ha den i en blender sammen med yoghurt, vann, olivenolje, sitronsaft, hvitløk, salt og pepper. Kjør til en jevn, silkemyk konsistens.
- Tilsett urtene: Rør inn finhakket dill og mynte. Smak til med chiliflak for en ekstra piff. Sett suppen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
- Forbered seien: Tørk fisken godt med kjøkkenpapir. Bland mel, salt, pepper og paprikapulver på en tallerken. Vend fiskefiletene i melblandingen.
- Stek fisken: Varm olivenolje i en panne på middels høy varme. Stek seien i 3–4 minutter på hver side til den er gyllen og sprø.
- Servering: Hell den kalde agurksuppen i dype tallerkener, og legg den sprøstekte seien på toppen eller ved siden av. Pynt med ekstra urter og en skive sitron.
Kommentarer