Sprøstekt sei med kald agurksuppe – en frisk og balansert sommerrett

Kombinasjonen av sprøstekt sei og kald agurksuppe er en herlig blanding av teksturer og smaker, inspirert av både det nordiske og det middelhavske kjøkkenet. I Norge har vi lange tradisjoner for å spise sei, en av våre mest bærekraftige og smakfulle fiskesorter. Samtidig er kalde supper, som gazpacho og yoghurtbaserte varianter, populære i varmere klima der de fungerer som en lett og avkjølende rett. Å kombinere den sprø, lune fisken med en kjølende, silkemyk suppe gir en perfekt balanse – både for ganen og kroppen. Denne retten har blitt en favoritt hos meg på sommerdager når jeg vil ha noe lett, men likevel mettende.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier280 kcalLett og balansert måltid
Protein25 gViktig for metthet og muskelstyrke
Fett10 g (fra olivenolje og fisk)Sunt fett for hjertet
Karbohydrater12 gGir energi uten å føles tungt
Kostfiber2 gBra for fordøyelsen
Vitamin D30% av daglig behovViktig for beinhelse
Jod40% av daglig behovViktig for stoffskiftet

Smak og tekstur – sprø, kremet og frisk

Det første jeg merker når jeg tar en bit av denne retten, er kontrasten mellom den sprø seien og den silkemyke, kjølende agurksuppen. Den gyllent stekte fisken har en nydelig skorpe, mens kjøttet er saftig og delikat. Suppen, laget av agurk, yoghurt og sitron, tilfører en frisk og lett syrlig smak som balanserer fisken perfekt. Urtene gir en ekstra aromatisk dybde, og en liten klype chili løfter smaken akkurat passe. Til sammen skaper disse elementene en rett som er både lett og mettende, med en spennende sammensetning av teksturer.


Min erfaring og tips

Jeg husker første gangen jeg prøvde å lage denne kombinasjonen – det var en varm sommerdag, og jeg ville ha noe som var både forfriskende og tilfredsstillende. Jeg hadde sei i fryseren og masse agurk i kjøleskapet, så jeg bestemte meg for å prøve noe nytt. Resultatet ble en ny favoritt! Jeg har siden eksperimentert med forskjellige krydder og urter, og funnet ut at en liten skje med honning eller et dryss ristede nøtter kan gi en ekstra spennende vri. Noen ganger serverer jeg også denne retten med ovnsbakte cherrytomater for en sødmefull kontrast.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
FullkornsbrødPerfekt for å dyppe i suppen
Frisk sommersalatGir ekstra crunch og friskhet
Ovnsbakte cherrytomaterTilfører en sødmefull kontrast
Sprø rugchipsGir litt ekstra tekstur og smak

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • For den kalde agurksuppen:
  • 1 stor agurk
  • 3 dl gresk yoghurt
  • 1 dl kaldt vann
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • Saften fra ½ sitron
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ ts flaksalt
  • ½ ts svart pepper
  • 1 ss finhakket dill
  • 1 ss finhakket mynte
  • En klype chiliflak (valgfritt)
  • For stekt sei:
  • 400 g seifilet
  • 2 ss fullkornsmel eller havremel
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ ts paprikapulver
  • 2 ss olivenolje til steking

STEG FOR STEG:

  • Lag suppen: Skyll agurken godt og skjær den i grove biter. Ha den i en blender sammen med yoghurt, vann, olivenolje, sitronsaft, hvitløk, salt og pepper. Kjør til en jevn, silkemyk konsistens.
  • Tilsett urtene: Rør inn finhakket dill og mynte. Smak til med chiliflak for en ekstra piff. Sett suppen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  • Forbered seien: Tørk fisken godt med kjøkkenpapir. Bland mel, salt, pepper og paprikapulver på en tallerken. Vend fiskefiletene i melblandingen.
  • Stek fisken: Varm olivenolje i en panne på middels høy varme. Stek seien i 3–4 minutter på hver side til den er gyllen og sprø.
  • Servering: Hell den kalde agurksuppen i dype tallerkener, og legg den sprøstekte seien på toppen eller ved siden av. Pynt med ekstra urter og en skive sitron.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment