En liten historie om oppskriften

Jeg hentet inspirasjonen til denne retten fra en reise til Sør-Frankrike. På en liten kafé serverte de nygrillede brødskiver med fikenkompott og olivenolje – både til frokost og som forrett. Smakene festet seg i minnet, og da jeg kom hjem, ville jeg gjenskape følelsen med min egen vri. Jeg valgte grovere brød og justerte sødmen i marmeladen for å få en sunnere variant. Nå lager jeg denne retten jevnlig. Den gir et hint av Middelhav på et helt vanlig norsk kjøkken – og det er nettopp det jeg elsker med den.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Grovbrød (surdeig)Fiber, B-vitaminer, jern2.50.84.0
Tørkede fikenKalium, magnesium, kalsium, fiber0.816.01.2
Extra virgin olivenoljeE-vitamin, antioksidanter10.00.00.0
SitronVitamin C, folat, kalium0.10.70.2
Fersk timianJern, C, A, antiinflammatorisk0.10.00.1

Smak og tekstur

Når jeg setter tennene i denne retten, kjenner jeg først den sprø skorpen på det grillede brødet. Så følger den myke, varme marmeladen som smelter mot ganen. Fikenen gir både sødme og tyggemotstand, mens olivenoljen tilfører en mild, fruktig fylde. Jeg liker å drysse litt timian eller flaksalt over til slutt – det gir dybde og et aromatisk løft. Sammen gir smakene en rik og balansert opplevelse. Duften av nystekt brød og karamelliserte fiken fyller hele kjøkkenet, og det føles som om jeg har tryllet frem et lite stykke luksus på brødskiven.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager dette ofte i helgene, særlig om vi får gjester. Det er så lett å lage, men føles så luksuriøst! Et tips jeg vil dele, er å la marmeladen stå og trekke litt etter at den er laget – smaken setter seg bedre. Jeg bruker også ofte rester av marmeladen på havregrøt eller yoghurt dagen etter. Barna mine liker å få sine brødskiver med litt kremost under marmeladen – det gjør den ekstra fyldig. Og om du griller utendørs, prøv å riste brødet over åpen flamme – det gir en røkt dybde som er helt nydelig.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Mild kremostKremet kontrast til marmeladen
Salat med ruccola og sitronFriskt og litt bittert – balanserer sødmen
Honningristede nøtterKnasende og søtt, nydelig sammen med brødet
SpekeskinkeSalt og mykt, gir fin balanse i smak
Ferske fiken eller epleskiverFriskhet og variasjon i tekstur og temperatur

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fikenmarmelade (kan lages i forkant):
  • 100 g tørkede fiken, grovhakket
  • 1 dl vann
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ ts kanel
  • 1 ss lønnesirup eller most daddel (valgfritt)
  • Brød og topping:
  • 4 skiver grovbrød eller surdeigsbrød (á ca. 40 g)
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts flaksalt
  • Fersk timian til topping

STEG FOR STEG:

  1. Lag marmeladen: Ha fiken, vann, sitron og kanel i en liten kjele. Kok opp og la småkoke i ca. 10 minutter til myk konsistens. Kjør glatt med stavmikser eller mos med gaffel.

  2. Forbered brødet: Pensle skivene med olivenolje på begge sider. Varm opp grillpanne eller utegrill.

  3. Grill: Legg brødene på varm panne eller grill, og stek ca. 2 minutter på hver side til de får fine grillstriper og blir sprø.

  4. Monter: Smør fikenmarmelade på de varme brødskivene. Dryss over flaksalt og fersk timian.

  5. Server: Server umiddelbart som snack, til salat, suppe eller ostefat.\

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment