Pan con tomate – enkel tomatlykke på ristet brød

Denne retten kommer opprinnelig fra Catalonia i Spania, hvor den er kjent som «pa amb tomàquet». Det startet som en måte å bruke opp gammelt brød på, men i dag er det blitt en nasjonalskatt – og ikke uten grunn! Jeg oppdaget den på en liten tapasbar i Girona, der en eldre herre smurte tomat rett på brødskiven med kjærlighet og presisjon. Smaken var så ren og kraftig at jeg ble hekta. Nå lager jeg min egen, litt sunnere versjon her hjemme – med grovbrød, mindre olje og norske tomater når de er på sitt beste.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Modne tomater (150 g)A, C, K, folat0.33.51.2
Grovt brød (50 g)B1, B3, jern1.51.04.0
Olivenolje (1 ts)E, K4.500
Hvitløk (1 fedd)B6, C0.10.10.2

Smak og tekstur

Det som gjør denne retten så magisk, er kombinasjonen av få, men intense smaker. Det grove brødet er ristet til det blir gyllent og sprøtt, hvitløken gir en mildt brennende varme, mens den revne tomaten tilfører saftighet og naturlig sødme. Når olivenoljen dryppes over, binder den alt sammen med en silkemyk og fruktig tone. Jeg liker å tilsette litt flaksalt og frisk basilikum – det gir både løft og balanse. Hver bit knaser, renner og smelter på tungen. Det er noe helt spesielt med enkel mat som smaker så stort.


Min erfaring, tips og minner

Dette er en av de rettene jeg stadig vender tilbake til, særlig når jeg har lyst på noe godt, men ikke vil bruke mye tid. Jeg bruker gjerne tomater fra hagen eller grønnsaksboden på hjørnet – de smaker ekstra sol og sommer. Ofte serverer jeg dette som en forrett når vi har venner på besøk, eller som lunsj med litt spekeskinke og egg ved siden av. Et tips fra meg: legg hvitløken rett på brødet mens det er varmt – da trekker smaken inn. Og hvis du har tid, rist brødet i stekepanne med litt olivenolje for ekstra sprø kant!


Tilbehør jeg ofte velger

TilbehørHvorfor jeg velger det
Speilegg eller kokt eggTilfører protein og mild smak
Ristede kikerterGir crunch og metthet
Frisk grønn salatBalansen mellom friskt og fyldig
Cottage cheeseLett og kremet – passer perfekt til tomat
BalsamicodressingSøt og syrlig kontrast som løfter smaken

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 160 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til brødet:
  • 4 skiver grovt brød (ca. 200 g)
  • 1 fedd hvitløk, delt i to
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • Til tomatblandingen:
  • 2 store modne tomater (ca. 300 g)
  • ½ ts sitronsaft (valgfritt)
  • 1 ss finhakket frisk basilikum eller oregano
  • En klype havsalt
  • Litt nykvernet pepper

STEG FOR STEG:

  1. Start med tomatene. Del dem i to og riv dem grovt på et rivjern, rett ned i en bolle. Kast skallet.

  2. Tilsett sitronsaft, urter, salt og pepper i tomatblandingen. Rør godt og la stå mens du rister brødet.

  3. Rist brødskivene i brødrister, ovn eller på grillen til de er sprø og gylne.

  4. Gni det varme brødet med den rå hvitløksbiten – det gir masse smak uten å bli for skarpt.

  5. Drypp olivenolje over brødet, og fordel den revne tomatblandingen på toppen.

  6. Server straks, gjerne med ekstra urter og et par dråper olivenolje på toppen.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment