Historien bak oppskriften

Acılı ezme er en smakfull og sterk tyrkisk tomatdip som har sin opprinnelse i Sørøst-Tyrkia, spesielt kjent fra regionene rundt Gaziantep og Adana. Der serveres den nesten alltid som en del av meze-bordet – sammen med oliven, oster og nybakt brød. Jeg oppdaget den på en liten familieeid restaurant i Istanbul. Jeg ble umiddelbart forelsket i den friske varmen og balansen mellom syre, krydder og sødme. Etter å ha testet flere varianter hjemme, har jeg nå min egen versjon med mindre olje og uten tilsatt sukker – og den smaker like herlig.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProtein
TomatA, C, kalium, antioksidanterLavtLavtLavt
ChiliC, B6, kapsaicinLavtLavtLavt
LøkC, B6, manganLavtNaturligLavt
PersilleK, C, jernLavtIngenLavt
GranateplesirupAntioksidanter, CLavtNaturligIngen
OlivenoljeVitamin E, enumettet fettHøytIngenLavt

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne dipen kombinerer sødmen fra modne tomater med stinget fra chili og friskheten fra sitron og urter. Den grove teksturen gjør at du virkelig kjenner bitene – det føles hjemmelaget og ekte. Tomatene gir saftig base, mens løk og hvitløk gir et lite kikk. Chili gir varme som kommer snikende, ikke brennende, og persille og mynte gir dybde og balanse. Når alt blandes sammen, blir det en eksplosjon av smak – og det beste av alt er at det er sunt, friskt og utrolig enkelt å lage.


Min erfaring og tips

Jeg lager acılı ezme så fort jeg har noen ekstra tomater liggende. Det er en sånn oppskrift som får alt annet på bordet til å smake bedre. Jeg liker å la dipen hvile i kjøleskapet før servering – smakene setter seg så godt da. Ofte bruker jeg den som pålegg på grovbrød, eller som tilbehør til grillmat. Barna mine synes den er litt sterk, så jeg lager en mildere versjon til dem. Et tips: hvis du vil ha mer dybde, kan du riste litt tomatpuré med hvitløk i panna før du blander det inn. Da får du ekstra fyldig smak!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Grove pitabrødPerfekt til å dyppe og scoope med
Naturell yoghurtDempende og kjølende mot chilien
Grillet aubergineMyk, røkt og nydelig sammen med dipen
Frisk salatLett og syrlig kontrast
LinsefrikadellerGir protein og metter godt

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase
  • 3 modne tomater, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket (fjern frø for mildere variant)
  • 1 liten rød paprika, finhakket
  • 1/2 rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts granateplesirup (kan sløyfes, eller byttes med litt honning)
  • Urter og smak
  • 1 håndfull frisk persille, finhakket
  • 1 ss frisk mynte, hakket
  • 1 ss olivenolje (ekstra virgin)
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/4 ts salt
  • Litt sort pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Vask tomater og paprika. Del og fjern frø om ønskelig, og hakk dem fint.

  2. Finhakk chili, løk og hvitløk. Du kan også bruke foodprosessor, men ikke kjør det til puré – behold tekstur.

  3. Bland alle grønnsaker sammen i en bolle. Tilsett tomatpuré, sitronsaft og granateplesirup.

  4. Rør inn urtene, krydder og olivenolje. Smak til med salt, pepper og ekstra chili hvis du liker det hett.

  5. La dipen stå kjølig i minst 10 minutter før servering, så smakene får satt seg.

  6. Server gjerne med grovt pitabrød, som topping på salat, eller ved siden av grillmat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment