Historien bak spekemat-tallerkenen

Spekemat har lange tradisjoner i Norge og har vært en del av vårt kosthold i hundrevis av år. Før moderne konserveringsmetoder ble utviklet, ble kjøtt speket og tørket for å vare gjennom de lange vintrene. Etter hvert ble spekemat mer enn bare en nødvendighet – det ble en delikatesse. I dag finner vi spekemat-tallerkener på festbord, tapasbuffeer og koselige sammenkomster med familie og venner.

For meg er spekemat forbundet med gode samtaler rundt bordet. Jeg elsker å kombinere den salte spekeskinken med søte, saftige frukter som honningmelon og fiken. Det gir en perfekt balanse mellom salt, søtt og umami.


Næringsstoffer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SpekeskinkeB12, sink, jern12024
BresaolaB12, jern4032
HonningmelonA, C0.280.6
FikenK, fiber0.3160.8
ValnøtterE, omega-3652.615
OlivenoljeE, sunt enumettet fett1400

Smak og tekstur

En spekemat-tallerken er en herlig blanding av smaker og teksturer. Den tynne, silkemyke spekeskinken har en lett saltet smak med et hint av nøtteaktig umami. Bresaolaen er magrere, men har en dyp og rund smak som passer perfekt sammen med sødmen fra honningmelonen.

Fiken gir en myk, nesten karamellaktig munnfølelse, mens de ristede valnøttene gir en deilig crunch. Jeg liker å tilføre noen friske urter som mynte eller timian for en ekstra friskhet. Dryppet med en lett honningvinaigrette binder alle smakene sammen og gir retten en herlig balanse mellom salt, søtt og syrlig.


Mine erfaringer, minner og tips

Jeg husker første gang jeg serverte denne spekemat-tallerkenen på en venninnekveld. Det var en sommerkveld, vi satt ute med tente lys, og denne retten var midtpunktet på bordet. Alle elsket kombinasjonen av søtt og salt, og det ble en kveld fylt med gode samtaler og latter.

Mitt beste tips er å la spekematen få romtemperatur før servering – da smaker den aller best. Jeg liker også å eksperimentere med ulike typer nøtter. Prøv for eksempel lett saltede mandler eller pinjekjerner for en liten vri.

For et ekstra rustikt preg kan du servere retten med hjemmelaget knekkebrød eller ristet fullkornsbrød. Og husk – kvaliteten på ingrediensene gjør hele forskjellen!


Tilbehør som passer godt til spekemat-tallerken

TilbehørHvorfor det passer godt
Grovt knekkebrødGir en sprø og rustikk tekstur
Ricotta eller cottage cheeseMild og kremet kontrast til spekemat
RuccolasalatFrisk og lett bitterhet som balanserer smaker
Grønne olivenLitt syrlighet som gir en ekstra dimensjon
CherrytomaterSøte og saftige, gir friskhet
Grillet aspargesMild, nøtteaktig smak som passer perfekt

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Spekemat og frukt
  • 100 g spekeskinke
  • 100 g bresaola eller kalkunfilet
  • 1/2 honningmelon
  • 4 modne fiken
  • Tilbehør
  • 50 g ristede valnøtter
  • 2 ss honning
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 1 neve ruccola
  • 2 skiver grovt knekkebrød
  • Topping og pynt
  • Friske urter (f.eks. timian eller mynte)
  • Revet sitronskall

STEG FOR STEG:

  • Forbered frukten: Skjær honningmelonen i tynne skiver eller små terninger. Del fiken i fire båter.
  • Anrett spekematen: Legg spekeskinke og bresaola løst på et stort fat. Unngå å legge skivene flatt – rull dem forsiktig for en mer innbydende presentasjon.
  • Tilsett nøtter og grønt: Dryss ristede valnøtter over tallerkenen sammen med en neve ruccola.
  • Lag vinaigretten: Rør sammen honning, sitronsaft og olivenolje i en liten skål. Drypp blandingen over tallerkenen for en frisk smak.
  • Pynt og server: Topp retten med friske urter, revet sitronskall og et dryss av grovt knekkebrød. Server umiddelbart!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment