Historie og bakgrunn:
Pasta Carbonara har sin opprinnelse i Italia, og er en klassisk rett fra Roma som har blitt utrolig populær verden over. Den er kjent for sin enkle, men deilige smak, der pastaen blandes med en kremet saus laget av egg, fløte og parmesanost, og gjerne toppes med bacon eller pancetta. Den tradisjonelle carbonaraen kan føles litt tung, men med noen små justeringer kan retten også gjøres sunnere uten at den mister noe av sin herlige smak. Jeg har laget en versjon med fullkornspasta og lett bacon, som både metter bedre og gir et mer balansert næringsinnhold.

Næringsinnhold og vitaminer:

IngrediensMengde per porsjonVitaminer & MineralerFettSukkerProteiner
Fullkornspasta150 gB-vitaminer, jern3 g0 g6 g
Lett bacon50 gSink, jern, B-vitaminer5 g0 g10 g
Egg2 stkVitamin A, B-vitaminer, D10 g0 g12 g
Kremfløte (lett)2 dlVitamin A, B-vitaminer9 g2 g2 g
Parmesan50 gKalsium, A, B-vitaminer12 g0 g10 g
Olivenolje1 ssVitamin E, K14 g0 g0 g

Smak og tekstur:
Denne pastaen har en herlig kremet tekstur takket være den egg- og fløtebaserte sausen, men uten å være for tung. Fullkornspastaen gir et lett nøtteaktig preg, som kombineres godt med den sprø baconen og den silkemyke sausen. Osten tilfører både salt og en fin fylde, mens pepperet setter prikken over i-en med sitt milde kick. Hele retten føles både rik og lett på samme tid – en perfekt balanse mellom smak og tekstur.

Min erfaring og tips:
Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for pasta, og carbonara har vært en stor favoritt i mange år. Når jeg ønsker en litt sunnere middag, lager jeg denne versjonen som er like smakfull, men samtidig litt lettere. Jeg pleier å bruke fullkornspasta for ekstra fiber, og bytter ut det tradisjonelle baconet med et lettere alternativ for å redusere fettinnholdet. Jeg er også glad i å bruke parmesan med litt høyere kvalitet for å få mer intens smak, selv om man bruker mindre mengde. Dette gjør retten ekstra smakfull!

Serveringstips:
Jeg liker å servere pasta carbonara med en frisk grønn salat – gjerne med litt ruccola og cherrytomater for et lett og smakfullt tilbehør. En skive ristet fullkornsbrød på siden er også perfekt for å fullføre måltidet. Topp gjerne retten med litt ekstra nykvernet svart pepper for en liten smakfull boost.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • 300 g fullkornspasta
  • 2 egg
  • 50 g lett bacon eller kalkunbacon
  • 2 dl lett kremfløte
  • 50 g parmesan, revet
  • 1 ts svart pepper
  • 1 ss olivenolje

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen i en stor gryte med saltet vann til den er al dente, ca. 8-10 minutter.
  • Mens pastaen koker, skjær baconet i små biter og stek det sprøtt i en panne med olivenolje på middels varme.
  • I en bolle, visp sammen eggene, fløten og ½ av parmesanosten. Krydre med svart pepper.
  • Når pastaen er ferdig, sil av vannet, men ta vare på litt av kokekraften.
  • Ha den varme pastaen i pannen med baconet, og hell over eggeblandingen. Rør raskt så sausen danner seg uten å bli for stiv.
  • Server retten med resten av parmesanosten og et ekstra dryss med pepper.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment