Svele er en tradisjonell norsk delikatesse som er kjent for sin myke og luftige konsistens. Denne herlige kaken, ofte servert på ferger langs kysten, er en del av norsk matkultur og bringer frem minner om barndommens reiser og kaffepauser med venner og familie. Når svelen stekes på stekepannen, utvikler den en gyllenbrun overflate og fyller rommet med en søt og fristende duft av vanilje og smør.

Den første biten av svelen avslører en silkemyk tekstur med et hint av sødme, som smelter på tungen. Smaken er mild, men rik, med en deilig balanse mellom sukkeret og den luftige røren. Svele er ofte servert med smør og sukker, rømme og syltetøy, eller brunost, noe som gir en ekstra dimensjon av smak. Hver svele er en liten runding av glede, som passer perfekt som en kaffemat eller en rask matbit når man trenger noe ekstra godt.

Tradisjonen rundt svele er sterk, og den er ofte forbundet med fergeturer og gode minner. Enten du spiser den varm rett fra pannen eller kald med pålegg, er svele en tidløs favoritt som samler folk rundt bordet for hyggelige stunder.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Porsjoner: 8-10 svele Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • 4 egg
  • 2 dl sukker
  • 1 liter kulturmelk
  • 1 ts natron
  • 1 ts hornsalt
  • 600g hvetemel
  • 100g smeltet smør

STEG FOR STEG:

  • Visp Egg og Sukker: Visp sammen egg og sukker til en luftig blanding.
  • Bland De Tørre Ingrediensene: I en egen bolle, bland sammen hvetemel, natron og hornsalt.
  • Bland Det Våte og Tørre: Tilsett kulturmelken i egg- og sukkerblandingen, og rør deretter inn de tørre ingrediensene litt etter litt. Rør godt til en jevn røre.
  • Tilsett Smøret: Rør inn smeltet smør til slutt for å gi røren en glatt og silkemyk konsistens.
  • Stek Svelene: Varm opp en stekepanne eller takke på middels varme. Hell en liten øse med røre på pannen og stek til det dannes små bobler på overflaten. Snu svelen og stek til den er gyllenbrun på begge sider.
  • Servering: Server varme sveler med smør og sukker, brunost eller annet ønsket pålegg.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment