Kort historie om oppskriften
Denne fargerike tunfisksalaten, kjent som ensalada mixta i Spania, stammer fra det solrike Middelhavet, der folk elsker enkle og ferske råvarer. Jeg oppdaget den første gang under en ferie i Valencia, hvor en lokal kokk delte sin familieoppskrift med meg. Salaten har raskt blitt populær, også her hjemme, nettopp fordi den er så lett, sunn og utrolig smakfull. Jeg har siden eksperimentert med ingrediensene, og i dag lager jeg min egen norske vri – perfekt til varme sommerdager eller en lett middag midt i uka.


Nærings- og vitamintabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Tunfisk (i vann)B12, D, selen1024
EggA, D, B250,56
TomatC, K, kalium0,22,60,9
SalatA, C, folat0,10,30,5
OlivenE, jern1000,3
PaprikaC, B60,321

Smak og tekstur
Jeg elsker hvor balansert denne retten er – du får det salte fra tunfisk og oliven, kremet eggeplomme, sprø og frisk paprika, og saftig tomat som gir sødme. Det hele løftes med en syrlig vinaigrette som binder smakene sammen. Teksturen er også helt nydelig: knasende salat og grønnsaker, myk tunfisk og silkemyk eggeplomme. Det er rett og slett en munnfull med sol og sommer i hver bit. Når jeg serverer den, pleier jeg å drysse litt fersk persille over – det gir en ekstra frisk følelse.


Min erfaring og tips
Jeg har laget denne salaten i mange varianter – noen ganger har jeg tilsatt potetbåter eller bønner for ekstra metthet. Når jeg har gjester, pleier jeg å anrette alt i en stor bolle slik at alle kan forsyne seg selv. Det skaper alltid god stemning rundt bordet. Et godt tips er å bruke tunfisk i vann, ikke olje – det gir en lettere smak og færre kalorier. Og hvis du har rester, kan du bruke dem i wraps dagen etter! Jeg elsker at det er en rett som smaker luksus, men krever så lite arbeid.


Forslag til tilbehør

TilbehørKommentar
FullkornsbrødPerfekt til å dyppe i dressing
Grillet aspargesFrisk kontrast til den salte salaten
Kald potetsalatGir god metthetsfølelse
Sitronvann med mynteFriskt og rensende til drikke
Hjemmelaget aioliFor dem som ønsker litt ekstra luksus

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

STEG FOR STEG:

  • Skyll og tørk salatbladene godt. Legg dem som bunn i en stor serveringsskål eller på et fat.

  • Skjær tomat, agurk og paprika i biter. Skjær rødløken i tynne skiver. Legg alt lagvis over salatbladene.

  • Kok eggene i cirka åtte minutter for faste plommer. Avkjøl, skrell og del dem i båter.

  • Tøm vannet av tunfisken og fordel den jevnt over salaten sammen med egg og oliven.

  • Visp sammen olivenolje, dijonsennep og sitronsaft til en emulsjon. Smak til med litt salt og pepper.

  • Drypp dressingen over salaten rett før servering. Pynt gjerne med ekstra urter om du har.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment