Historien bak retten

Boquerones i eddik er en klassisk tapasrett fra kystområdene i Spania, spesielt kjent i Andalucía. Før kjøleskapet fantes, brukte man eddik for å konservere fersk fisk – og akkurat denne måten å marinere ansjos på ble etter hvert en kulinarisk skatt. Jeg ble kjent med denne retten gjennom en venninne som hadde bodd i Málaga, og etter én smak var jeg solgt. Den har en perfekt balanse mellom friskhet og fylde, og passer så godt til både sommerfester og rolige helgelunsjer hjemme.


Næringstabell for hovedingrediensene (per porsjon)

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
Ansjos (75 g)B12, D, Selen3,5 g0 g18 g
HvitvinseddikIngen0 g0 g0 g
SitronsaftC0 g0,5 g0,2 g
Olivenolje (1 ss)E, K, Omega-910 g0 g0 g
Hvitløk (1 fedd)C, B60,1 g0,1 g0,2 g
Persille (1 ss)A, C, Folat0 g0 g0,1 g

Smak og tekstur

Jeg elsker kontrastene i denne retten. Den har den silkemyke konsistensen fra fisken, som nesten smelter på tunga, kombinert med den syrlige friskheten fra sitron og eddik. Olivenoljen tilfører en rund og bløt finish, mens hvitløk og persille gir akkurat nok dybde og kraft til å gjøre smaken levende. Det er lett og friskt, men likevel komplekst og spennende. Et lite dryss med sitronskall på toppen gir en ekstra aromatisk løft, og sammen med godt brød blir det en drøm på tallerkenen.


Min erfaring og tips

Denne retten lager jeg ofte om sommeren – helst når vi har venner på besøk og jeg vil imponere med noe enkelt, men elegant. Jeg husker første gangen jeg serverte dette i hagen en varm julikveld – alle trodde det var noe komplisert og fancy, men det er jo så lett! Mitt beste tips er å bruke fersk sitron og ikke overmarinere fisken – da beholder den sin fine tekstur. Og hvis jeg vil piffe det opp litt, tilsetter jeg noen flak chili for litt varme. Jeg serverer det gjerne med boblevann med mynte og agurkskiver.


Tilbehørstabell

TilbehørHvorfor det passer
SurdeigsbrødMildt og metter godt
Ovnsbakt paprikaSøt og myk kontrast
Grønn salat med vinaigretteFriskhet og syre
Grillet squashMild og lett ristet
Ristede mandlerSprø og proteinrik topping

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fisk og marinade
  • 300 g fersk ansjosfilet (renset, uten skinn og bein)
  • 1 dl hvitvinseddik (økologisk)
  • 0,5 dl ferskpresset sitronsaft
  • 0,5 ts flytende honning
  • 1,5 dl vann
  • 1 ts havsalt
  • Til smaksetting
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss ekstra virgin olivenolje
  • 2 ss fersk persille, finhakket
  • 0,25 ts chiliflak (kan sløyfes)
  • Topping og servering
  • Sitronzest (revet skall av ½ sitron)
  • Grovt surdeigsbrød eller knekkebrød til servering

STEG FOR STEG:

  • Skyll ansjosfiletene godt i kaldt vann og legg dem i en bolle med isvann i 10 minutter. Dette gjør fisken mildere i smak og fast i teksturen.

  • I mellomtiden, bland hvitvinseddik, sitronsaft, vann, honning og havsalt i en bolle til marinaden.

  • Tørk ansjosen forsiktig med kjøkkenpapir og legg dem lagvis i et bredt fat eller liten form. Hell marinaden over, slik at fisken dekkes.

  • Dekk til og sett kjølig i minst 2 timer (eller opptil 6 for mer intens smak).

  • Når fisken er ferdig marinert, ta den ut av væsken og legg på tørkepapir.

  • Legg ansjosfiletene på et serveringsfat. Dryss over finhakket hvitløk, persille, sitronzest og eventuelt litt chiliflak.

  • Ringle over olivenolje rett før servering. Server med brød eller knekkebrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment