Bidos er en tradisjonell samisk rett som bringer smaker fra det norske villmarken til bordet. Denne rustikke retten lages med mørt reinsdyrkjøtt, kombinert med enkle, men smakfulle ingredienser som poteter, gulrøtter og løk. Langsom koketid gir kjøttet en unik, saftig konsistens som smelter i munnen, mens kraften blir rik og fyldig.

Lukten av bidos som koker sakte på komfyren fyller rommet med en jordnær aroma, en påminnelse om kalde vinterkvelder og samvær rundt bålet. Når du tar den første skjeen, møter du smaken av velkrydret, delikat kjøtt og grønnsaker som har absorbert kraftens rike dybde. Teksturene harmonerer perfekt – de møre kjøttstykkene balanseres av de myke grønnsakene som nesten smelter på tungen.

Server gjerne bidos med et dryss fersk persille på toppen og nystekte flatbrød ved siden av. For en sunnere variant, kan man bruke mindre salt og tilsette flere grønnsaker for økt fiberinnhold. Dette er en rett som varmer både kropp og sjel, og som virkelig feirer tradisjoner og norske råvarer.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Tradisjonell Bidos med Reinsdyr – En Varmende Smak av Villmarken

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 600 g reinsdyrkjøtt (i terninger)
  • 1,5 liter kjøttkraft eller vann
  • Grønnsaker:
  • 3 poteter (skrelt og delt i biter)
  • 2 gulrøtter (i skiver)
  • 1 stor løk (hakket)
  • Krydder:
  • 1 ts salt
  • ½ ts sort pepper
  • 2 laurbærblad (valgfritt)

STEG FOR STEG:

 

  1. Skjær reinsdyrkjøttet i terninger og ha det i en stor gryte.
  2. Tilsett kjøttkraften eller vannet, og kok opp. Skum av eventuell urenhet som kommer til overflaten.
  3. Reduser varmen til lav og la kjøttet småkoke i ca. 1 time.
  4. Tilsett poteter, gulrøtter og løk i gryten, og rør forsiktig.
  5. La retten småkoke videre i ca. 45-60 minutter til grønnsakene er møre og kjøttet er saftig.
  6. Smak til med salt og pepper, og tilsett laurbærblad for ekstra aroma om ønskelig.
  7. Ta ut laurbærbladene før servering.
  8. Pynt med fersk persille og server med nystekte flatbrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment