Wienerbrød – En Klassisk og Smøraktig Delikatesse
Wienerbrød er en ikonisk delikatesse fra Danmark, kjent for sin lagdelte, sprø tekstur og fyldige smak. Laget av smørdeig som brettes og rulles gjentatte ganger, har wienerbrød en luksuriøs konsistens og kan fylles med alt fra vaniljekrem til sjokolade eller syltetøy. Jeg elsker wienerbrød for den perfekte balansen mellom sødme, smørsmak og sprøhet – en uovertruffen klassiker til kaffen.
Næringsinnhold og Vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Smør (i deigen) | Vitamin A, E | 82 | 0 | 0.1 |
Hvetemel | B-vitaminer, Jern | 0.5 | 0.3 | 3 |
Sukker | Ingen betydelig | 0 | 100 | 0 |
Egg | Vitamin B12, D, Jern | 11 | 1 | 7 |
Vaniljekrem (valgfritt) | Vitamin A, D | 5 | 15 | 2 |
Smak og Tekstur
Wienerbrød har en sprø og smøraktig skorpe med en myk og saftig kjerne, ofte fylt med søte eller kremete ingredienser. Hver bit gir en flakete og luftig opplevelse, takket være den nøye brettede smørdeigen. Jeg elsker hvordan fyllene tilfører sødme og variasjon til dette klassiske bakverket.
Mine Erfaringer og Tips
Jeg lager gjerne wienerbrød til spesielle anledninger som helgefrokoster eller kaffebesøk. En gang eksperimenterte jeg med å tilsette en klype kardemomme i deigen – det ga en varm og krydret undertone. Mitt beste tips er å holde smøret kaldt gjennom hele prosessen og arbeide raskt for å bevare lagdelingen i deigen. Server wienerbrødet varmt, gjerne med melisglasur eller en klype syltetøy på toppen.
Forslag til Serveringsmåter
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Melisglasur | Gir en søt og dekorativ finish |
Syltetøy | Fruktig topping som gir friskhet |
Pisket krem | Tilfører ekstra luksus |
Friske bær | Dekorativt og tilfører naturlig sødme |
Kaffekopp | Det perfekte akkompagnement til bakverket |
Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring
- Vitamin Vennskap: Hvordan velge enkeltvitaminer uten å bomme
- Effekten av Varmebehandling: Bevar næringsinnholdet i frukt og grønnsaker
- Vitaminer i Matvarer: En guide til livsnødvendige næringsstoffer

INGREDIENSER:
- Deig:
- 500g hvetemel
- 3 dl melk (lunken)
- 50g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær (7g)
- 100g sukker
- 1/2 ts salt
- 1 ts kardemomme (valgfritt)
- 250g smør (til lagdeling)
- Fyll og Glasur:
- 2 dl vaniljekrem (eller syltetøy etter ønske)
- 1 egg til pensling
- Melisglasur (valgfritt)
STEG FOR STEG:
- Lag Deigen: Rør ut gjæren i lunken melk. Tilsett sukker, salt, kardemomme (hvis ønskelig) og mel, og elt til en smidig deig. La den hvile i 30 minutter.
- Kjevle og Brett: Kjevle ut deigen til et rektangel. Skjær smøret i tynne skiver og legg det på halve deigen. Brett over den andre halvdelen og kjevle forsiktig ut. Gjenta bretting og kjevling 3 ganger.
- Form Wienerbrød: Kjevle ut deigen til en stor flate og skjær i firkanter. Legg en klatt vaniljekrem eller syltetøy i midten og brett hjørnene inn.
- Heving: La wienerbrødene heve i ca. 30-40 minutter.
- Steking: Pensle med sammenpisket egg og stek på 200°C i 15-20 minutter til de er gylne.
- Servering: Avkjøl lett før servering. Topp med melisglasur hvis ønskelig.
Kommentarer