Wienerbrød – En Klassisk og Smøraktig Delikatesse

Wienerbrød er en ikonisk delikatesse fra Danmark, kjent for sin lagdelte, sprø tekstur og fyldige smak. Laget av smørdeig som brettes og rulles gjentatte ganger, har wienerbrød en luksuriøs konsistens og kan fylles med alt fra vaniljekrem til sjokolade eller syltetøy. Jeg elsker wienerbrød for den perfekte balansen mellom sødme, smørsmak og sprøhet – en uovertruffen klassiker til kaffen.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Smør (i deigen)Vitamin A, E8200.1
HvetemelB-vitaminer, Jern0.50.33
SukkerIngen betydelig01000
EggVitamin B12, D, Jern1117
Vaniljekrem (valgfritt)Vitamin A, D5152

Smak og Tekstur

Wienerbrød har en sprø og smøraktig skorpe med en myk og saftig kjerne, ofte fylt med søte eller kremete ingredienser. Hver bit gir en flakete og luftig opplevelse, takket være den nøye brettede smørdeigen. Jeg elsker hvordan fyllene tilfører sødme og variasjon til dette klassiske bakverket.


Mine Erfaringer og Tips

Jeg lager gjerne wienerbrød til spesielle anledninger som helgefrokoster eller kaffebesøk. En gang eksperimenterte jeg med å tilsette en klype kardemomme i deigen – det ga en varm og krydret undertone. Mitt beste tips er å holde smøret kaldt gjennom hele prosessen og arbeide raskt for å bevare lagdelingen i deigen. Server wienerbrødet varmt, gjerne med melisglasur eller en klype syltetøy på toppen.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
MelisglasurGir en søt og dekorativ finish
SyltetøyFruktig topping som gir friskhet
Pisket kremTilfører ekstra luksus
Friske bærDekorativt og tilfører naturlig sødme
KaffekoppDet perfekte akkompagnement til bakverket

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Porsjoner: 8 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 300 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Deig:
  • 500g hvetemel
  • 3 dl melk (lunken)
  • 50g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær (7g)
  • 100g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kardemomme (valgfritt)
  • 250g smør (til lagdeling)
  • Fyll og Glasur:
  • 2 dl vaniljekrem (eller syltetøy etter ønske)
  • 1 egg til pensling
  • Melisglasur (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Lag Deigen: Rør ut gjæren i lunken melk. Tilsett sukker, salt, kardemomme (hvis ønskelig) og mel, og elt til en smidig deig. La den hvile i 30 minutter.
  • Kjevle og Brett: Kjevle ut deigen til et rektangel. Skjær smøret i tynne skiver og legg det på halve deigen. Brett over den andre halvdelen og kjevle forsiktig ut. Gjenta bretting og kjevling 3 ganger.
  • Form Wienerbrød: Kjevle ut deigen til en stor flate og skjær i firkanter. Legg en klatt vaniljekrem eller syltetøy i midten og brett hjørnene inn.
  • Heving: La wienerbrødene heve i ca. 30-40 minutter.
  • Steking: Pensle med sammenpisket egg og stek på 200°C i 15-20 minutter til de er gylne.
  • Servering: Avkjøl lett før servering. Topp med melisglasur hvis ønskelig.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment