En liten historie om retten

Blomkålsris ble først kjent for meg da jeg søkte etter alternativer til vanlig ris – noe lettere, men som fortsatt kunne brukes til middag med masse smak. Det var i en periode jeg forsøkte å spise mindre hvite karbohydrater, og da ble blomkål min beste venn på kjøkkenet! Jeg oppdaget at i mange asiatiske retter, spesielt wok og curry, funker blomkålsris helt nydelig. Jeg begynte å eksperimentere med kokosmelk og friske urter, og denne kombinasjonen med koriander og ingefær ble raskt favoritten her hjemme. Nå serverer jeg den til alt – og får alltid spørsmål om oppskriften.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Blomkål (100 g)C, K, folat, B6, kalium0.31.91.9
Kokosmelk (100 ml)E, B-vitaminer, jern, kalium15.02.01.5
Ingefær (10 g)Magnesium, C, B60.10.30.2
Hvitløk (1 fedd)C, mangan, selen0.10.10.2
Koriander (10 g)K, A, jern0.10.00.3

Smak og tekstur

Blomkålsris med kokos og koriander er en perfekt blanding av kremet, luftig og aromatisk. Jeg elsker hvordan den milde smaken av blomkål får nytt liv når den kombineres med varmende ingefær, rund hvitløk og den rike sødmen fra kokosmelk. Korianderen tilfører et friskt grønt preg som virkelig løfter retten. Teksturen er lett, men gir samtidig tilfredsstillende tyggemotstand – akkurat nok til å minne om ris, men med mer karakter. Når alt er blandet sammen og dampen stiger fra panna, kjenner jeg at dette er ekte komfortmat – bare sunnere!


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne retten i årevis nå, og jeg blir aldri lei. Den passer til nesten alt – både som hovedrett med bønner eller tofu, og som tilbehør til fisk eller kylling. Jeg har til og med servert den til gjester som ikke visste at det ikke var vanlig ris, og de ble helt overrasket! Et tips fra meg er å ikke oversteke blomkålen – den skal fortsatt ha litt “bite”. Og vil du ha ekstra farge og næring, kan du slenge oppi litt revet gulrot eller hakket grønnkål. Jeg lager den alltid når jeg trenger noe lett, men smakfullt.


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet laksFyldig fisk med friskhet fra koriander og kokos
Stekt tofuProteinrikt og balanserer kokosens sødme
Mango- og avokadosalatSøtt og syrlig som gir kontrast til varm blomkål
Spicy kikerterLitt crunch og sterkt til den milde basen
FullkornsnudlerGir mer metthet og struktur, særlig til wokretter

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 110 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaksbase:
  • 1 middels stort blomkålhode (ca. 600 g), grovt revet eller kjørt i food processor
  • 1 ss nøytral olje (raps eller kokos)
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss fersk ingefær, revet
  • Smakstilsetning:
  • 1 dl lett kokosmelk
  • Saften fra ½ sitron
  • ½ ts salt
  • 1 klype chiliflak (valgfritt)
  • 1 håndfull frisk koriander, grovhakket

STEG FOR STEG:

  • Forbered blomkålen: Del blomkålen i buketter og kjør i food processor til den ligner ris. Alternativt kan du rive den grovt på et rivjern.

  • Varm opp panna: Ha olje i en stor stekepanne eller wok og varm på middels høy varme. Tilsett hvitløk og ingefær, og la det surre i ca. 1 minutt til det dufter godt.

  • Tilsett blomkålen: Ha blomkålrisen i panna og rør godt. Stek i 5–7 minutter mens du rører jevnlig, til blomkålen er mør med litt tyggemotstand.

  • Tilsett kokos og smak: Rør inn kokosmelk, sitronsaft, salt og chiliflak. La det småkoke i et par minutter til det hele er gjennomvarmt og sausen har trukket inn.

  • Topp med urter: Ta panna av varmen og vend inn grovhakket koriander. Smak eventuelt til med mer sitron.

  • Servering: Server varm som tilbehør eller som en lett hovedrett med proteinrikt følge.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment