Dolma, som betyr “fylt” på tyrkisk, er en klassisk rett som finnes i mange varianter over hele Midtøsten og Balkan. Denne retten er kjent for sine delikate smaker og kunstferdige presentasjon. Den består av grønnsaker eller drueblader fylt med en blanding av ris, urter og krydder, der hvert munnfull gir en eksplosjon av smak og aroma.

Denne sunnere versjonen av dolma fylles med fullkornsris, en blanding av ferske urter som dill og mynte, samt grønnsaker som tomat og løk. Fyllet er krydret med spisskummen, kanel og en skvett sitronsaft for en frisk og balansert smak. Dolmaene er møre, med en lett chewy tekstur fra risblandingen som er pakket inn i myke og delikate drueblader.

Når dolmaene dampes, fylles kjøkkenet med en duft av friske urter og sitrus, som umiddelbart vekker appetitten. De serveres tradisjonelt som en forrett eller hovedrett med en kremet yoghurtdressing eller en enkel sitronvinaigrette. For en ekstra sunn vri kan dolmaene også serveres med en salat av agurk og tomat eller sammen med dampede grønnsaker.

Ved å bruke fullkornsris og redusere oljen i oppskriften, gjør vi denne retten lettere og rikere på fiber, samtidig som vi beholder dens autentiske smak. Dette er en rett som både er næringsrik og tilfredsstillende – perfekt for både hverdagsmiddager og festlige anledninger.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring


Aromatisk og Lett Dolma med Grønnsaker og Fullkornsris

Porsjoner: 4 Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fyllet:
  • 150 g fullkornsris
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 tomat, hakket
  • 2 ss finhakket dill
  • 2 ss finhakket mynte
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts kanel
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss rapsolje
  • Salt og pepper etter smak
  • Dolma:
  • 20–25 drueblader (hermetiske eller ferske, forvellet om nødvendig)
  • Tilbehør:
  • 200 g naturell yoghurt
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts finhakket dill

STEG FOR STEG:

  • Skyll fullkornsrisen, og kok den i lettsaltet vann til den er nesten ferdigkokt. Hell av vannet, og sett til side.
  • Bland kokt ris med løk, tomat, dill, mynte, spisskummen, kanel, sitronsaft, rapsolje, salt og pepper i en stor bolle.
  • Legg et drueblad med den blanke siden ned på en arbeidsflate. Plasser en liten mengde fyll i midten av bladet, brett kantene inn, og rull stramt til en liten pakke. Gjenta med de resterende bladene og fyllet.
  • Legg dolmaene tett i tett i en kjele, med skjøtene ned. Hell på nok vann til å dekke dolmaene, og legg en tallerken oppå for å holde dem på plass.
  • Kok opp, senk varmen, og la dolmaene småkoke i 40–45 minutter til de er møre.
  • Server dolmaene varme eller kalde, med en yoghurtdressing laget av naturell yoghurt, sitronsaft og dill.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment