Senegalesisk Thieboudienne – en varm og smaksrik fiskerett fra Vest-Afrika

Thieboudienne, også kalt “ceebu jën”, er Senegals nasjonalrett og en av de mest elskede fiskerettene i Vest-Afrika. Retten stammer fra kystområdene i Senegal og har røtter tilbake til 1800-tallet. Det sies at en kreativ kokk i Saint-Louis begynte å koke ris sammen med fisk og tomater, og slik ble denne smakfulle gryten til. I dag er den en del av dagliglivet i Senegal, ofte laget i store gryter og delt med familie og venner. Det er nettopp det jeg elsker med denne retten – den samler folk rundt bordet og skaper en varm, hyggelig stemning.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier460 kcalGir energi og metthet
Protein40 gViktig for muskelbygging
Fett12 g (hovedsakelig sunt fett)Støtter hjernen og hjertet
Karbohydrater50 gGir langvarig energi
Kostfiber7 gBra for fordøyelsen
Vitamin C30% av daglig behovStyrker immunforsvaret
Jern20% av daglig behovViktig for oksygentransport i blodet

Smak og tekstur – en harmoni av friskhet og varme krydder

Det første som slår meg når jeg lager Thieboudienne, er duften – en rik blanding av hvitløk, ingefær, tomater og chili som fyller kjøkkenet. Smaken er dyp og kompleks, med en herlig balanse mellom syrlighet fra sitron, sødme fra grønnsaker og varme fra krydderne. Konsistensen er også noe helt spesielt: fisken er saftig og mør, grønnsakene trekker til seg all den deilige sausen, og den brunede risen får en lett nøtteaktig smak. Når jeg tar den første biten, kjenner jeg hvordan alle smakene smelter sammen til en fyldig, krydret og uimotståelig gryte.


Min erfaring og tips

Første gang jeg smakte Thieboudienne, var jeg fascinert av hvor mye smak en enkel fiskerett kunne ha. Jeg elsker å eksperimentere, så jeg har tilpasset oppskriften litt for å gjøre den sunnere. For eksempel bruker jeg brun ris i stedet for hvit, og jeg liker å tilsette ekstra grønnsaker som spinat eller paprika for mer vitaminer. Et annet triks er å la fisken marineres litt lenger – det gjør den enda mer smakfull. Jeg pleier å servere den med en frisk grønn salat og en skvis lime, som gir retten en ekstra friskhet.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
FullkornsbaguettePerfekt til å suge opp sausen
Grønn salat med sitronvinaigretteFrisk kontrast til de varme krydderne
Dampede grønne bønnerGir ekstra proteiner og fiber
Mangosalat med chiliSøt og krydret balanse til retten

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 460 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fisk og marinade:
  • 600 g hvit fisk (torsk, sei eller hyse), i store biter
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts salt
  • ½ ts sort pepper
  • Saus:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 løk, grovhakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 cm fersk ingefær, revet
  • 1 rød chili, finhakket
  • 400 g hakkede tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 6 dl grønnsakskraft
  • 1 ts paprika
  • 1 laurbærblad
  • Grønnsaker:
  • 2 gulrøtter, i store biter
  • ½ hodekål, i grove biter
  • 1 aubergine, i terninger
  • 1 søtpotet, i skiver
  • Ris:
  • 3 dl brun ris
  • 6 dl vann
  • Til servering:
  • Hakket koriander
  • Limebåter

STEG FOR STEG:

  1. Mariner fisken: Ha fiskestykkene i en bolle og tilsett sitronsaft, hvitløk, salt og pepper. La trekke i 15 minutter.
  2. Lag sausen: Varm olivenolje i en stor gryte. Stek løk til den blir myk, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk, ingefær og chili, og stek i 1 minutt til.
  3. Kok opp kraften: Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, grønnsakskraft, paprika og laurbærblad. La småkoke i 10 minutter.
  4. Tilsett grønnsakene: Ha i gulrøtter, kål, aubergine og søtpotet. Kok i 15 minutter til grønnsakene begynner å bli møre.
  5. Kok fisken: Legg fiskestykkene forsiktig i gryten. La småkoke i 10 minutter til fisken er gjennomkokt.
  6. Kok risen: Skyll risen godt. Kok den i 6 dl vann i ca. 30–35 minutter til den er mør.
  7. Servering: Fordel risen på tallerkener og legg fisk og grønnsaker på toppen. Øs over litt saus og dryss over frisk koriander. Server med limebåter.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment