Historien bak oppskriften

Kveite har lenge vært en favoritt blant sjømatelskere og anses som en av de mest delikate fisketypene. Den har sin opprinnelse i det kalde, nordiske havet og har vært en viktig råvare i det norske kjøkken i århundrer. Tradisjonelt ble kveite ofte servert under høytider og spesielle anledninger, og i dag finner man den på gourmetrestauranter over hele verden.

Jeg elsker hvordan kveite absorberer smaker fra de ingrediensene den tilberedes med. Kombinasjonen av en silkemyk sitronsmørsaus og ovnsbakte grønnsaker gjør denne retten til en perfekt Valentinsmiddag. Den balanserer letthet og eleganse, samtidig som den gir en følelse av luksus.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier450 kcalGir langvarig energi
Protein40 gViktig for muskler og metthet
Fett22 gSunt fett fra fisk og olivenolje
Karbohydrater25 gGir energi og balansert måltid
Omega-3HøytBra for hjerte og hjerne
Vitamin D15 µgViktig for skjelett og immunforsvar
Jern3 mgViktig for oksygentransport i blodet

Smak og tekstur

Den første biten av denne retten avslører en fantastisk balanse mellom det milde og saftige kjøttet fra kveiten og den rike, silkemyke sitronsmørsausen. Smørsausen gir en fyldig smak med en lett syrlighet fra sitronen, som fremhever den naturlige sødmen i fisken.

De ovnsbakte grønnsakene tilfører en deilig kontrast. Søte gulrøtter, sprø asparges og karamelliserte cherrytomater smelter sammen med de friske sitrustonene i sausen. Et dryss ristede mandler gir retten en lett crunch, og noen ferske urter tilfører en herlig friskhet.

Denne retten føles luksuriøs, men likevel lett og delikat. Perfekt når jeg vil imponere, uten at måltidet blir for tungt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gangen jeg lagde denne retten til en spesiell anledning. Jeg ville lage en middag som føltes som restaurantmat, men som ikke var for komplisert å lage hjemme. Kveite var et naturlig valg, og kombinasjonen med sitronsmørsaus gjorde retten uimotståelig.

Et godt tips er å ikke steke kveiten for lenge – den blir best når den fortsatt er saftig og lett flakete. Jeg liker også å eksperimentere med ulike urter i sausen, for eksempel basilikum eller estragon, for en spennende vri.

Noen ganger bytter jeg ut grønnsakene med sesongens beste råvarer. Spinat, fennikel eller grillede squashskiver fungerer også perfekt som tilbehør.


Anbefalt tilbehør

TilbehørHvorfor det passer
Sprø fennikelsalatGir en frisk kontrast til den kremete sausen
Fullkornsris eller quinoaEnkle, næringsrike alternativer til poteter
Hjemmelaget focacciaPerfekt for å dyppe i sausen
Et glass hvitvinKomplementerer de friske sitrontonene

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kveitefilet:
  • 2 stk kveitefileter (ca. 150 g hver)
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • ½ ts grovkvernet pepper
  • 1 ss smør til steking
  • Sitronsmørsaus:
  • 2 ss smør
  • 1 dl fiskekraft eller grønnsakskraft
  • Saften av ½ sitron
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss hakket frisk persille
  • Ovnsbakte grønnsaker:
  • 2 gulrøtter, i tynne staver
  • 6 asparges, delt i to
  • 1 dl cherrytomater, delt i to
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts salt
  • ½ ts tørket timian
  • 1 ss hakkede, ristede mandler til topping

STEG FOR STEG:

  • Forbered grønnsakene: Sett ovnen på 200 °C. Skjær gulrøtter i tynne staver, del asparges og cherrytomater. Legg dem på et stekebrett, drypp over olivenolje, dryss over salt og timian. Stek i ovnen i 15–20 minutter til grønnsakene er møre og lett karamelliserte.
  • Stek kveiten: Varm en stekepanne på middels varme med olivenolje. Krydre kveitefiletene med salt og pepper. Stek dem i 3–4 minutter på hver side til de får en lett gyllen skorpe og deler seg i flak. Mot slutten av steketiden, tilsett en ss smør i pannen og øs det over fisken for ekstra saftighet.
  • Lag sitronsmørsausen: Smelt smør i en liten kjele på lav varme. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre i 30 sekunder. Hell i fiskekraft, sitronsaft og dijonsennep. La det småkoke i et par minutter før du rører inn sitronskall og persille.
  • Servering: Legg kveitefiletene på tallerkener, hell over litt sitronsmørsaus og server med de ovnsbakte grønnsakene. Dryss over hakkede, ristede mandler for ekstra crunch.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment