En liten historie om retten

Jeg kom over denne salaten da jeg var på ferie i Vietnam for noen år siden. På et lite marked i Hoi An fikk jeg servert en skål med vakre fruktterninger, drysset med chili og presset lime. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til kombinasjonen, men allerede etter første bit var jeg solgt. Da jeg kom hjem til Norge, fikk jeg tak i dragonfrukt på en innvandrerbutikk og begynte å eksperimentere. Etter noen justeringer med granateple og frisk mynte ble det en sommerfavoritt – lett, eksotisk og full av frisk smak!


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
DragonfruktC, jern, magnesium, fiber0.18.01.2
GranatepleK, C, antioksidanter0.313.01.5
LimeC, folat, sitronsyre0.21.10.2
ChiliA, C, kapsaicin0.30.90.4
MynteA, C, jern, klorofyll0.20.10.3

Smak og tekstur

Denne salaten er virkelig noe for seg selv. Dragonfrukten har en mild, nesten melonaktig smak og en fløyelsmyk konsistens med små sprø frø som knekker lett mellom tennene. Sammen med den friske, syrlige limen og den lille varmen fra chilien blir det en spennende balanse. Mynte tilfører noe kjølig og aromatisk som virkelig binder alt sammen. Granateple gir et saftig, søtt og knasende innslag som løfter hver munnfull. Resultatet er en salat som føles både lett og luksuriøs, perfekt til varme dager eller som en uventet frisk avslutning på måltidet.


Min erfaring, tips og minner

Hver gang jeg lager denne salaten, tenker jeg på kveldene på takterrassen hjemme hvor sola ikke vil gå ned, og vi koser oss med småretter og kald drikke. Jeg serverer den ofte som en del av tapasbordet, eller alene i små glass når jeg vil overraske gjestene med noe annerledes. Et godt tips er å bruke en godt moden dragonfrukt – den skal gi etter litt når du klemmer på den. Hvis du ikke finner dragonfrukt, kan du bruke vannmelon som erstatning. Og prøv å ha i litt revet ingefær om du liker en ekstra frisk dybde i smaken.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet scampiSøtt og sterkt møter saftig sjømat
Kald risnudelsalatLett, asiatisk og sommerlig
Ristede cashewnøtterGir crunch og ekstra fylde
Naturell kokos- eller soyayoghurtMykner og balanserer chilien
Sprø vårrullerEn perfekt kontrast i tekstur og smak

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 80 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Frukt og grønt:
  • 1 moden dragonfrukt (ca. 300 g)
  • ½ granateple (ca. 50 g kjerner)
  • ½ agurk, i små terninger (valgfritt for ekstra tekstur)
  • 1 liten rød chili, finhakket (fjern frø for mildere smak)
  • 1 håndfull frisk mynte, grovhakket
  • 1 lime, saften (og evt. litt skall)
  • Ekstra smakstilsetning:
  • 1 ts honning eller lønnesirup (kan sløyfes)
  • 1 ts chiafrø eller hempfrø (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forbered dragonfrukten: Del dragonfrukten i to, og bruk en skje til å ta ut innmaten. Skjær fruktkjøttet i små terninger.

  • Kutt øvrige ingredienser: Ta ut granateplekjerner, hakk chili (juster mengde etter ønsket styrke), og skjær agurk i små biter om du bruker det. Hakk mynteblader.

  • Lag dressingen: I en liten skål, bland saften fra én lime med litt revet limeskall og honning eller lønnesirup om ønskelig.

  • Bland salaten: Ha dragonfrukt, granateplekjerner, agurk og chili i en bolle. Hell over limesausen og vend forsiktig sammen.

  • Topp og server: Dryss over mynte og eventuelt chiafrø. Server straks, gjerne kald og i små skåler eller glass.

  • Tips: Salaten er best samme dag, men kan oppbevares i kjøleskap i lufttett beholder i opptil 6 timer.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment