En liten historie om retten
Jeg kom over denne salaten da jeg var på ferie i Vietnam for noen år siden. På et lite marked i Hoi An fikk jeg servert en skål med vakre fruktterninger, drysset med chili og presset lime. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til kombinasjonen, men allerede etter første bit var jeg solgt. Da jeg kom hjem til Norge, fikk jeg tak i dragonfrukt på en innvandrerbutikk og begynte å eksperimentere. Etter noen justeringer med granateple og frisk mynte ble det en sommerfavoritt – lett, eksotisk og full av frisk smak!
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Dragonfrukt | C, jern, magnesium, fiber | 0.1 | 8.0 | 1.2 |
Granateple | K, C, antioksidanter | 0.3 | 13.0 | 1.5 |
Lime | C, folat, sitronsyre | 0.2 | 1.1 | 0.2 |
Chili | A, C, kapsaicin | 0.3 | 0.9 | 0.4 |
Mynte | A, C, jern, klorofyll | 0.2 | 0.1 | 0.3 |
Smak og tekstur
Denne salaten er virkelig noe for seg selv. Dragonfrukten har en mild, nesten melonaktig smak og en fløyelsmyk konsistens med små sprø frø som knekker lett mellom tennene. Sammen med den friske, syrlige limen og den lille varmen fra chilien blir det en spennende balanse. Mynte tilfører noe kjølig og aromatisk som virkelig binder alt sammen. Granateple gir et saftig, søtt og knasende innslag som løfter hver munnfull. Resultatet er en salat som føles både lett og luksuriøs, perfekt til varme dager eller som en uventet frisk avslutning på måltidet.
Min erfaring, tips og minner
Hver gang jeg lager denne salaten, tenker jeg på kveldene på takterrassen hjemme hvor sola ikke vil gå ned, og vi koser oss med småretter og kald drikke. Jeg serverer den ofte som en del av tapasbordet, eller alene i små glass når jeg vil overraske gjestene med noe annerledes. Et godt tips er å bruke en godt moden dragonfrukt – den skal gi etter litt når du klemmer på den. Hvis du ikke finner dragonfrukt, kan du bruke vannmelon som erstatning. Og prøv å ha i litt revet ingefær om du liker en ekstra frisk dybde i smaken.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Grillet scampi | Søtt og sterkt møter saftig sjømat |
Kald risnudelsalat | Lett, asiatisk og sommerlig |
Ristede cashewnøtter | Gir crunch og ekstra fylde |
Naturell kokos- eller soyayoghurt | Mykner og balanserer chilien |
Sprø vårruller | En perfekt kontrast i tekstur og smak |

INGREDIENSER:
- Frukt og grønt:
- 1 moden dragonfrukt (ca. 300 g)
- ½ granateple (ca. 50 g kjerner)
- ½ agurk, i små terninger (valgfritt for ekstra tekstur)
- 1 liten rød chili, finhakket (fjern frø for mildere smak)
- 1 håndfull frisk mynte, grovhakket
- 1 lime, saften (og evt. litt skall)
- Ekstra smakstilsetning:
- 1 ts honning eller lønnesirup (kan sløyfes)
- 1 ts chiafrø eller hempfrø (valgfritt)
STEG FOR STEG:
Forbered dragonfrukten: Del dragonfrukten i to, og bruk en skje til å ta ut innmaten. Skjær fruktkjøttet i små terninger.
Kutt øvrige ingredienser: Ta ut granateplekjerner, hakk chili (juster mengde etter ønsket styrke), og skjær agurk i små biter om du bruker det. Hakk mynteblader.
Lag dressingen: I en liten skål, bland saften fra én lime med litt revet limeskall og honning eller lønnesirup om ønskelig.
Bland salaten: Ha dragonfrukt, granateplekjerner, agurk og chili i en bolle. Hell over limesausen og vend forsiktig sammen.
Topp og server: Dryss over mynte og eventuelt chiafrø. Server straks, gjerne kald og i små skåler eller glass.
Tips: Salaten er best samme dag, men kan oppbevares i kjøleskap i lufttett beholder i opptil 6 timer.
Kommentarer