Historien bak oppskriften

Jeg elsker desserter som både er friske og kremete, og denne har blitt en stor favoritt hjemme hos meg. Inspirasjonen kommer fra tropiske strøk hvor ananas, kokos og lime brukes i alt fra smoothies til kaker. Kombinasjonen av disse smakene har lenge vært populær i karibiske og sør-amerikanske kjøkken.

Første gang jeg smakte noe lignende, var på en ferie til Thailand. Der serverte de en luftig kokosdessert med fersk ananas, og jeg ble helt forelsket i balansen mellom sødme og syrlighet. Etter mange forsøk på å lage en sunnere versjon, fant jeg frem til denne varianten med gresk yoghurt og lett kokosmelk – en dessert jeg gjerne nyter uten dårlig samvittighet.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengdeHelsefordeler
Kalorier180 kcalLett, men mettende
Protein4 gStyrker muskler og metter godt
Fett6 gSunt fett fra kokos og nøtter
Karbohydrater25 gNaturlig energi fra frukt
Sukker14 gNaturlig fruktsukker
Fiber2 gBra for fordøyelsen
Vitamin C85 mgStyrker immunforsvaret
Kalium210 mgViktig for hjertehelse

Smak og tekstur

Denne desserten har en perfekt balanse mellom søtt, syrlig og kremet. Den saftige ananasen gir en naturlig fruktsødme, mens kokosmelken tilfører en mild, rund smak. Gresk yoghurt gjør desserten lett og fløyelsmyk, uten å bli for tung.

Lime tilfører et syrlig løft som gjør smaken mer spennende, og honningen gir akkurat nok sødme til å fremheve de tropiske tonene. Teksturen er myk og luftig, men samtidig har den et lite crunch fra ristede kokosflak og hakkede nøtter. Hver skje gir en deilig kontrast mellom kremet og sprøtt, noe jeg synes gjør denne desserten ekstra god.


Mine erfaringer og minner om oppskriften

Denne desserten har jeg laget mange ganger, både til familie og venner. Den er enkel, men føles likevel luksuriøs. Jeg liker å servere den i små glass med et dryss ristede nøtter og kokos på toppen. Når jeg har lyst på noe ekstra spesielt, tilsetter jeg litt mørk sjokolade – det passer overraskende godt sammen med ananas og kokos.

Jeg husker spesielt en gang vi hadde sommerfest hjemme, og jeg lagde denne som avslutning på grillmåltidet. Flere spurte etter oppskriften, og det er alltid et godt tegn! Mitt beste tips er å bruke en moden ananas. Den skal dufte søtt og gi litt etter når du trykker på skallet. Bruk også ferskpresset lime – det gjør en stor forskjell i smaken.


Perfekte tilbehør

TilbehørPasser til
Friske bringebærGir en syrlig kontrast
Ristede mandlerTilfører ekstra crunch
Mørk sjokoladeSkaper en luksuriøs smak
ChiafrøGir mer fiber og omega-3
KokosflakForsterker den tropiske smaken

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • 300 g fersk ananas, i biter
  • 2 dl gresk yoghurt (eller skyr for mer protein)
  • 1 dl lett kokosmelk
  • 1 ss honning (eller 3 dråper stevia)
  • 1 lime, saften og finrevet skall
  • Topping og pynt
  • 2 ss ristede kokosflak
  • 20 g mandler eller valnøtter, grovhakket
  • Ferske bringebær eller granateplekjerner (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forbered ananasen ved å skrelle og skjære den i små biter.
  • Lag kremen ved å blande ananasbitene med gresk yoghurt, kokosmelk, honning og limesaft i en blender. Kjør til blandingen blir helt jevn og kremet.
  • Smak til med ekstra lime eller honning etter ønske.
  • Avkjøl desserten i kjøleskapet i minst 30 minutter slik at smakene får satt seg.
  • Rist kokosflak og nøtter i en tørr stekepanne på middels varme i 2-3 minutter til de blir gylne og sprø.
  • Server desserten i små skåler eller glass. Dryss over kokosflak, nøtter og eventuelt ferske bær.
  • Nyt en lett og frisk dessert, perfekt for både hverdag og fest!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment