Historien bak oppskriften

Denne salaten lagde jeg første gang da vi hadde tacokveld med venner, og jeg ville servere noe fargerikt og friskt som kunne balansere den krydrede maten. Jeg husket en reise til Spania hvor jeg fikk servert grillet paprika med bønner og masse urter – og den smaken satt igjen. Da jeg kom hjem, prøvde jeg meg frem, og etter noen justeringer med koriander, lime og litt chili, ble det denne varianten. Nå lager jeg den ofte, ikke bare til taco, men også til grillmat og som matpakke. Den er mettende, saftig, og får alltid gode tilbakemeldinger.


Næringstabell – hovedingredienser

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Protein (g)
Rød/gul/grønn paprikaC, A, B6, antioksidanter0.24.01.0
Svarte bønnerFolat, jern, magnesium0.50.38.0
RødløkC, flavonoider0.11.80.2
KorianderK, C, antioksidanter0.10.10.3
AvokadoE, K, kalium, sunne fettsyrer15.00.42.0

Smak og tekstur

Salaten smaker friskt og litt søtt fra paprikaen, med en dypere, jordnær fylde fra bønnene. Dressingen med lime, spisskummen og litt chili gir den en pikant syrlighet som balanserer sødmen. Korianderen gir en grønn, litt sitrusaktig undertone som jeg synes er nydelig – selv om jeg vet den deler folk i to! Teksturmessig får du alt jeg liker i en salat: sprøhet fra paprika, kremet avokado og myke bønner. Den er saftig, lett og likevel mettende. Jeg pleier å bruke den både som tilbehør og som hovedrett når jeg vil spise lett, men smakfullt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har servert denne salaten både til store grillkvelder og små hverdagsmiddager. Den er så enkel å lage, men likevel ser den flott ut på bordet. Jeg har lært at den blir aller best når jeg lar bønnene trekke litt i dressingen før jeg blander inn resten – da får de mer smak. Hvis jeg skal ha den med i matboks, venter jeg med å ha i avokado og koriander til rett før servering. En gang serverte jeg denne til en venninne som ikke liker bønner, og hun tok to porsjoner – da visste jeg at jeg hadde truffet! Nå er den en fast gjest på sommerbordet mitt.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker det sammen med salaten
Grove tortillachipsSprøtt og perfekt til å «skufle» opp salaten
Grillet maiskolbeSøtt og saftig, gir ekte sommerfølelse
Ovnsbakt søtpotetFyldig og gir en varm kontrast
Stekt halloumiSalt og gyllen ost passer perfekt med koriander
Limebåter og rømmeFor en frisk og kremet avslutning

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til salaten:
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grønn paprika
  • 1 liten rødløk
  • 1 boks svarte bønner (ca. 230 g avrent)
  • 1 håndfull frisk koriander
  • 1 avokado (valgfritt, for ekstra kremethet)
  • Til dressingen:
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss ferskpresset limejuice
  • 1 ts dijonsennep
  • 0,5 ts spisskummen
  • 0,25 ts chiliflak (eller mer etter smak)
  • 0,5 ts salt
  • Ny malt sort pepper

STEG FOR STEG:

  • Skyll og kutt paprikaene i små biter. Rødløken skjæres i tynne halvmåner.

  • Skyll bønnene godt i kaldt vann og la dem renne av.

  • Finhakk korianderen, og del eventuelt avokadoen i små terninger.

  • Bland paprika, løk, bønner og koriander i en stor bolle.

  • Rør sammen ingrediensene til dressingen i et glass med lokk eller bolle.

  • Hell dressingen over salaten, og vend forsiktig slik at alt dekkes jevnt.

  • Topp med avokado rett før servering for best tekstur og smak.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment