Kald agurksuppe med sei – frisk, kremet og full av smak

Kald agurksuppe har lange tradisjoner i mange matkulturer. I Spania er gazpacho en klassiker, mens i Øst-Europa lager man lette, kjølende varianter med yoghurt og dill. I Norge har vi alltid hatt en forkjærlighet for agurk, og kombinasjonen med sei gjør denne suppen til en deilig og sunn sommerrett. Den er perfekt på varme dager når man vil ha noe lett og forfriskende, men likevel næringsrikt. Jeg elsker hvordan denne suppen balanserer den milde agurksmaken med syrligheten fra sitron, kremet yoghurt og den saftige seien. Med litt urter og krydder blir den enda mer spennende.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier200 kcalLett og mettende sommerrett
Protein18 gViktig for muskler og metthetsfølelse
Fett9 g (sunt fett fra olivenolje og yoghurt)Bra for hjertet og cellene
Karbohydrater6 gLett og fordøyelsesvennlig
Kostfiber2 gFremmer god fordøyelse
Vitamin C40% av daglig behovStyrker immunforsvaret
Jod30% av daglig behovViktig for stoffskiftet

Smak og tekstur – lett, syrlig og kremet

Denne suppen har en fantastisk balanse mellom friskhet og fylde. Den kalde agurken gir en sprø, lett tekstur, mens yoghurten gjør den silkemyk og kremet. Sitronen tilfører en deilig syrlighet som løfter smaken, og de friske urtene gir en herlig aromatisk dybde. Sei er en mild og saftig fisk som passer perfekt til suppen – den smelter nesten på tungen og gir en behagelig kontrast til den glatte suppen. En liten klype chili gir akkurat nok varme til å gjøre smaken enda mer spennende.


Min erfaring og tips

Jeg husker første gang jeg smakte kald suppe – jeg var skeptisk, men ble positivt overrasket. Det var en varm sommerdag, og en venninne serverte en versjon med yoghurt og agurk. Det var som å ta en slurk av frisk luft! Etter hvert begynte jeg å eksperimentere med min egen vri, og da jeg tilsatte sei, føltes suppen enda mer balansert. Jeg har også prøvd å tilsette litt revet eple for en lett sødme, eller en håndfull spinat for ekstra næring. Hvis du vil ha den enda mer mettende, kan du servere den med grovt brød eller sprø rugchips.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
FullkornsbrødGir en fyldigere og mer mettende rett
Sprø rugchipsPerfekt som krønsj på toppen av suppen
Syltet rødløkGir en fin syrlighet som balanserer smaken
AvokadoskiverGir ekstra kremet tekstur

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 1 stor agurk
  • 300 g sei, lettkokt eller bakt
  • 2 dl gresk yoghurt
  • 1 dl kaldt vann
  • 1 ss olivenolje
  • Saften fra ½ sitron
  • Smakstilsetning:
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ ts flaksalt
  • 1 klype chiliflak
  • 1 ss finhakket dill
  • 1 ss finhakket mynte

STEG FOR STEG:

  • Forbered ingrediensene: Skyll agurken godt og skjær den i grove biter. Kok eller bak seien forsiktig til den er akkurat gjennomstekt, og la den avkjøles.
  • Lag suppen: Ha agurk, yoghurt, vann, olivenolje, sitronsaft, hvitløk og salt i en blender. Kjør til en jevn og kremet konsistens.
  • Tilsett urtene: Rør inn dill og mynte for en frisk smak. Smak til med chili og eventuelt mer sitronsaft.
  • Kjøl ned: La suppen stå i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering, slik at smakene får satt seg.
  • Servering: Hell suppen i skåler, topp med sei i små biter, dryss over litt ekstra urter og server kald med et stykke grovt brød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment