Frisk agurkmarmelade med ingefær og sitron

Historien bak oppskriften

Agurkmarmelade høres kanskje uvanlig ut, men den har lenge vært en skjult skatt i kjøkken hvor man verdsetter kreative måter å bruke grønnsaker på. Den har sin opprinnelse i hjem hvor konservering var en nødvendighet, og overskuddet av agurker måtte utnyttes på best mulig måte. Etter hvert har marmeladen funnet sin plass blant moderne, lette pålegg og som et friskt alternativ til tradisjonelle søte syltetøy. Jeg ble først introdusert for denne oppskriften da jeg hadde en overflod av agurker i hagen, og siden har den blitt en fast favoritt hos meg.

Næringsinnhold per 100 g

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AgurkC, K0,1g1,7g0,8g
IngefærB6, C0,2g0,1g0,3g
SitronC0,1g1,5g0,2g
Sukrin Gold0g0g0g
Pektin0g0g0g

Smak og tekstur

Denne marmeladen er en fantastisk kombinasjon av det søte, syrlige og krydrede. Den friske smaken av agurk gir en lett og saftig base, mens sitronen tilfører en syrlig friskhet som balanserer sødmen perfekt. Ingefæren gir en varm og krydret undertone som gjør at marmeladen får dybde og kompleksitet. Teksturen er silkemyk med små biter av agurk som gir en lett crunch, noe jeg synes gir en spennende kontrast til den myke konsistensen. Den føles lett på tungen, samtidig som den har nok karakter til å være et spennende tilbehør til både søtt og salt.

Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage denne marmeladen, spesielt når jeg har for mange agurker i kjøleskapet eller fra hagen. Den passer perfekt på knekkebrød med en skive brie eller kremost, men jeg har også brukt den som tilbehør til grillet fisk – en kombinasjon jeg varmt kan anbefale! Noe jeg har lært er at det lønner seg å la marmeladen hvile i et døgn før den spises, da setter smakene seg skikkelig. Om du vil ha den ekstra fyldig, kan du også blande inn litt most eple for en søtere og mer kremet konsistens.

Tilbehør som passer til

TilbehørSmakskombinasjonSunnhetsfaktor
Grovt knekkebrødSprøtt og metterHøyt fiberinnhold
Brie eller kremostKremet og mildSunt fett og protein
Naturell yoghurtFriskt og syrligProbiotisk effekt
Grillet laksSøt og syrligSunt fett og protein
Ristede nøtterNøtteaktig smakSunt fett

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 14 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnleggende ingredienser:
  • 500 g agurk (ca. 2 middels store agurker)
  • 1 ss salt
  • Smaksforsterkere:
  • 2 ss fersk ingefær, finhakket
  • Skall og saft av 1 sitron (helst økologisk)
  • Søtning:
  • 200 g Sukrin Gold (eller annen sukkererstatning etter smak)
  • Geleringsmiddel:
  • 3 ts pektinpulver (følg anvisning på pakken)

STEG FOR STEG:

  • Vask agurkene grundig og skrell dem om ønskelig.
  • Del agurkene på langs og skrap ut frøene med en skje.
  • Skjær agurkene i små terninger på ca. 0,5 cm.
  • Legg agurkterningene i en bolle og strø over saltet.
  • La det stå i 30 minutter for å trekke ut overflødig væske.
  • Skyll agurkene under kaldt vann og la dem renne av.
  • I en kjele, kombiner agurk, ingefær, sitronskall og sitronsaft.
  • Tilsett Sukrin Gold og rør godt.
  • La blandingen stå i 10 minutter for å løse opp søtningen.
  • Sett kjelen på middels varme og kok opp under omrøring.
  • La småkoke i ca. 20 minutter til agurkene blir myke.
  • Rør inn pektinpulveret og la det småkoke i 5 minutter til.
  • Hell marmeladen over i steriliserte glass og la avkjøle.
  • Oppbevar i kjøleskap og nyt på knekkebrød eller med ost.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment