Frisk og naturlig agurkmarmelade med sitron og mynte

Historien bak oppskriften

Agurkmarmelade høres kanskje uvanlig ut, men den har faktisk røtter i gamle konserveringstradisjoner der man brukte det man hadde tilgjengelig i sesongen. Agurk, med sin milde smak og høye vanninnhold, var perfekt til syltning og marmelader i både Midtøsten og Sør-Europa. Etter hvert har denne typen marmelade blitt populær i moderne kjøkken som en lettere og friskere variant av tradisjonelle fruktsyltetøy. Jeg elsker hvordan denne marmeladen kombinerer friskheten fra agurk med syrligheten fra sitron og den kjølige aromaen fra mynte. Den er perfekt for de som vil prøve noe nytt og spennende til frokosten eller ostefatet.


Næringsinnhold per ingrediens (per 100 g)

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Agurk0.70.13.61.7Vitamin K, C-vitamin
Sitron0.40.392.5C-vitamin, antioksidanter
Honning0.308282Naturlige enzymer, antioksidanter
Mynte3.80.780.3Jern, A-vitamin, K-vitamin
Ingefær1.80.8181.7Magnesium, B6-vitamin

Smak og tekstur

Denne marmeladen har en nydelig balanse mellom søtt og friskt. Agurken tilfører en lett og delikat sødme, mens sitronen gir en syrlig friskhet som gjør at marmeladen ikke føles for tung. Honningen bidrar med en rund og naturlig sødme som balanserer det syrlige, og mynten gir en frisk avslutning som gjør at smaken sitter lenge i munnen.

Teksturen er silkemyk, men med små, sprø biter av agurk som gir en behagelig kontrast. Den smelter nærmest på tungen, men har likevel nok struktur til å gjøre den spennende. Perfekt på et sprøtt knekkebrød eller som tilbehør til milde oster.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gangen jeg lagde denne marmeladen – jeg hadde masse agurker igjen etter en hagefest og ville prøve noe nytt. Jeg eksperimenterte litt med sødme og syrlighet og fant ut at kombinasjonen av sitron, mynte og honning ga en utrolig frisk smak.

Et tips jeg alltid bruker, er å la marmeladen få stå litt i kjøleskapet før servering. Da setter smakene seg enda bedre, og den blir ekstra aromatisk. Jeg liker også å bruke den som topping på yoghurt eller til å løfte en vanlig brødskive til noe helt spesielt. En liten skje av denne marmeladen sammen med kremost og nøtter på et godt stykke brød? Himmelsk!


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
KnekkebrødSprø tekstur som passer perfekt med den silkemyke marmeladen
Brie eller camembertMild kremet ost balanserer syrligheten og friskheten
Cottage cheeseLett og proteinrikt alternativ til frokost
Ovnsbakt kyllingEn spennende kontrast til det søte og friske
Grillet laksFriskheten fra marmeladen løfter smaken av fisk

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 35 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 1 kg agurker​
  • 2 sitroner (økologiske)​
  • 150 g honning​
  • 5-7 friske mynteblader​
  • Tilsetninger:
  • 1 ts revet ingefær (valgfritt)​
  • 1 kanelstang (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forberedelse av agurk: Vask agurkene godt og skrell dem om ønskelig. Del dem på langs, skrap ut frøene og skjær dem i små terninger.

  • Forberedelse av sitron: Riv skallet fint (kun det gule) og press saften ut av begge sitronene.

  • Kombinere ingrediensene: Ha agurkterningene i en kjele sammen med sitronsaft, sitronskall, honning, finhakket mynte og revet ingefær.

  • Hviletid: La blandingen stå i ca. 1 time slik at agurkene slipper væske og smakene blander seg.

  • Koking: Sett kjelen på middels varme og kok opp under omrøring. Når det begynner å koke, senk varmen og la det småputre i 30–40 minutter, til væsken har redusert og marmeladen har fått en tykkere konsistens.

  • Sterilisering av glass: Mens marmeladen koker, steriliser glass og lokk ved å koke dem i 10 minutter eller ved å varme dem i ovnen på 100°C i 15 minutter.

 

  • Fylling av glass: Ta kjelen av varmen og hell den varme marmeladen over i de steriliserte glassene. Sett på lokk mens marmeladen fortsatt er varm.

  • Avkjøling og lagring: La glassene avkjøles i romtemperatur før de oppbevares mørkt og kjølig. Holdbar i opptil 6 måneder uåpnet, og 3–4 uker i kjøleskap etter åpning.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment