Frisk og syrlig agurksalat til grillmat

En liten historie bak oppskriften

Agurksalat er en klassiker i mange norske hjem, særlig når grillsesongen starter. Den har røtter i det tradisjonelle kjøkkenet hvor friske, syrlige smaker ble brukt for å balansere fetere kjøttretter. Jeg husker denne salaten fra barndommen, alltid servert til grillet fisk eller som tilbehør til pølser og burgere på varme sommerdager.

Denne varianten er en oppfrisket versjon med eplecidereddik, honning og sennep for å gi den en spennende dybde. Den er enkel å lage, full av smak og passer til nesten alt. Jeg elsker hvordan den tilfører friskhet til måltidet uten å overdøve de andre smakene.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Agurk (100 g)15 kcal1 g0 g3 g2 gVitamin K, kalium, fiber
Rødløk (50 g)20 kcal1 g0 g4 g2 gVitamin C, kalium
Eplecidereddik (1 ss)3 kcal0 g0 g1 g0 gAntioksidanter, probiotika
Honning (1 ts)21 kcal0 g0 g6 g6 gNaturlige enzymer, antioksidanter
Sennep (1 ts)5 kcal0 g0 g1 g0 gMagnesium, kalsium
Dill (1 ss)1 kcal0 g0 g0 g0 gVitamin C, jern

Smak og tekstur

Denne agurksalaten er både lett og smakfull. Agurken er sprø, saftig og frisk, mens rødløken tilfører en lett skarphet som balanserer sødmen fra honningen. Dressingen har en perfekt kombinasjon av syrlighet fra eplecidereddik og et hint av skarphet fra sennep, noe som gir en fin kontrast til grillmatens rike smaker.

Når salaten får trekke en stund, blir smaken enda bedre. Agurken beholder sin sprøhet, men trekker til seg de gode smakene fra dressingen. Urtene gir en frisk og aromatisk dybde, mens et lite dryss ristede sesamfrø tilfører en spennende crunch.


Mine minner, erfaring og tips

Agurksalat er en av de første tingene jeg lærte å lage som barn. Jeg husker at jeg fikk i oppgave å skjære agurken i tynne skiver mens mamma lagde dressingen. Det var alltid litt magisk å se hvordan de enkle ingrediensene kunne skape en så frisk og smakfull rett.

Nå liker jeg å variere oppskriften med ulike typer eddik eller tilsette ekstra grønnsaker som tynne gulrotstrimler. Hvis jeg har tid, lar jeg salaten stå i kjøleskapet en stund før servering – da blir den enda mer smakfull. For en ekstra frisk variant bytter jeg noen ganger ut eplecidereddik med sitronsaft eller lime.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Grillet laksSaftig, mildDen syrlige salaten gir en fin kontrast til fisken
Ovnsbakte poteterSprø, mykEn lett salat balanserer den fyldige smaken
Grillede grønnsakerRøkt, sprø, sødmeFriskheten fra agurken løfter smaken
FullkornsbrødNøtteaktig, sprøEn god base for å nyte salaten
GrønnsaksstaverSprø, naturlig søtePerfekt for å dyppe i dressingen
KyllingfiletSaftig, mildSalaten tilfører ekstra smak og friskhet

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 40 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat:
  • 1 stor agurk
  • ½ rødløk, tynne skiver
  • 1 ss finhakket dill
  • Dressing:
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ts honning
  • ½ ts grov sennep
  • ½ ts salt
  • ¼ ts svart pepper

STEG FOR STEG:

  1. Forbered agurken
    Vask agurken godt og skjær den i tynne skiver med en mandolin eller skarp kniv. Legg skivene i en stor bolle.

  2. Skjær løken
    Skjær rødløken i tynne ringer og tilsett den sammen med agurken. Dryss over hakket dill.

  3. Lag dressingen
    I en liten bolle, visp sammen eplecidereddik, honning, sennep, salt og pepper til en jevn dressing.

  4. Bland sammen
    Hell dressingen over agurkblandingen og rør forsiktig slik at alle skivene blir jevnt dekket.

  5. La den trekke smak
    Sett salaten i kjøleskapet i minst 20 minutter slik at smakene får utviklet seg.

  6. Servering
    Rør lett i salaten før servering og dryss over ekstra dill eller ristede sesamfrø.


Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment