En grønn glede fra Balkan

Denne salaten har sine røtter i den fargerike og friske tabbouleh-tradisjonen fra Midtøsten og Balkan. Jeg oppdaget den første gang på en sommertur i Kroatia, servert ved siden av grillet fisk og sitron. Jeg falt pladask! Den var både frisk og mettende – og helt uten tunge sauser. Hjemme eksperimenterte jeg videre med egne urter fra hagen og bulgur i stedet for couscous. I dag lager jeg den ofte som en lett hovedrett eller tilbehør, og den passer alltid – uansett årstid.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
FullkornsbulgurB1, jern, fiber0.50.24.5
TomaterC, A, lykopen0.22.60.9
AgurkK, C0.11.40.6
Persille og mynteK, C, folat0.20.51.2
Olivenolje (1 ts)E, K4.50.00.0

Smak og tekstur

Smaken er frisk, sitruspreget og fylt med urtepreg – nesten som å spise en liten hage. Jeg kjenner hvordan bulguren gir fylde, mens persille og mynte gir den grønne friskheten som danser i munnen. Tomaten tilfører sødme, agurken gir krønsj, og sitronsaften binder alt sammen med sin syrlighet. Salaten er lett, men den metter mer enn du tror, og jeg elsker at den både kjøler ned og gir energi. Den er så vakker også – grønn, rød og gyllen – den lyser opp ethvert bord.


Min erfaring og mine små triks

Jeg lager denne ofte når vi får venner på besøk til utemiddag. Den kan forberedes på forhånd og tåler å stå i kjøleskapet. Jeg bruker alltid fullkornsbulgur – den har mer smak og holder meg mett lenger. En gang glemte jeg å ha i tomat, og i stedet brukte jeg granateple. Det ble en ny favoritt! Jeg pleier også å doble mengden urter – jo mer grønt, jo bedre. Og når jeg har rester, tar jeg dem med til lunsj på jobb. Da føles det som en feriepause midt i hverdagen.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grillet kyllingLett protein som ikke overdøver smaken
HummusMyk og kremet kontrast til den friske salaten
Ferskt flatbrødPerfekt å bruke som skje – alt smaker bedre da
Kald tzatzikiSyrlig og forfriskende, særlig på varme dager
Vann med agurk og mynteRenser ganen og holder smakene friske

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 240 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Bulgurbase:
  • 1,5 dl fullkornsbulgur
  • 3 dl vann
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ss ferskpresset sitronsaft
  • Grønnsaker og urter:
  • 2 tomater, små terninger
  • 1/2 agurk, små terninger
  • 2 vårløk, finhakket
  • 1 stor bunt bladpersille, finhakket
  • 1/2 bunt mynte, finhakket
  • Krydder:
  • 1/4 ts spisskummen
  • Salt og nykvernet pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Skyll bulguren godt i kaldt vann. Kok opp vannet i en kjele, tilsett bulgur, senk varmen, og la det småkoke under lokk i 12 minutter. Ta kjelen av varmen, og la bulguren trekke i 5 minutter før du rører den løs med en gaffel.

  • Tilsett sitronsaft og olivenolje i den varme bulguren, og la det avkjøles i romtemperatur i 10–15 minutter.

  • I mellomtiden hakker du tomater, agurk, vårløk, persille og mynte. Prøv å skjære alt så fint som mulig for jevn smak og fin tekstur.

  • Når bulguren er romtemperert, blander du inn grønnsakene og urtene. Rør forsiktig for ikke å gjøre blandingen grøtete.

  • Smak til med spisskummen, salt og pepper. La gjerne salaten stå i kjøleskap i 10 minutter før servering, slik at smakene får satt seg.

  • Server salaten kald, gjerne med ekstra sitronbåter, grove lefser eller et lett proteintilbehør som kikerter eller grillet tofu.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment