Historien bak oppskriften
Jeg ble først kjent med couscoussalat da jeg var på ferie i Sør-Frankrike. På et lite marked fikk jeg smake en lun variant med urter og sitron – og jeg var solgt! Hjemme begynte jeg å eksperimentere med en kald versjon, inspirert av det marokkanske kjøkkenet. Etter hvert tilsatte jeg granateple, fordi jeg elsker kontrasten mellom det søte og det syrlige. Og mynte? Den gjør hele forskjellen. Nå lager jeg denne salaten året rundt, men spesielt ofte om sommeren. Den har blitt populær blant venner og familie, og er alltid en sikker vinner på buffébordet.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Fullkornscouscous | B1, B3, jern, fiber | 1.1 | 0.5 | 5.0 |
Granateple | C, K, folat | 0.3 | 7.0 | 1.0 |
Mynte | A, C, jern | 0.1 | 0.2 | 0.4 |
Agurk | K, C | 0.1 | 1.4 | 0.3 |
Gulrot | A, betakaroten | 0.2 | 4.7 | 0.8 |
Olivenolje | E, omega-9 | 10 | 0 | 0 |
Smak og tekstur
Det beste med denne salaten er hvordan alt spiller sammen. De små, luftige couscouskornene absorberer sitrusdressingen perfekt og gir en mild base. Så får du små eksplosjoner av søte, syrlige granateplekjerner som nærmest popper i munnen. Agurken og gulroten gir crunch og friskhet, mens mynte og persille løfter hele retten med sin grønne, friske aroma. Jeg elsker hvordan smaken av sitron danser lett gjennom hver bit. Det er en salat som føles lett, men som metter godt – og den smaker like godt alene som sammen med annen mat. En ren glede å spise, rett og slett.
Min erfaring, tips og minner
Denne salaten har fulgt meg gjennom utallige grillkvelder, pikniker og matpakkedager. Jeg lager den ofte kvelden før, slik at smakene får satt seg ordentlig. Og vet du hva? Den smaker enda bedre dagen etter. Jeg liker å bruke fullkornscouscous for mer metthet og næring. Av og til tilsetter jeg også kokte linser eller kikerter for mer protein. Hvis jeg vil gjøre den ekstra festlig, pynter jeg med litt finrevet sitronskall eller ristede mandler på toppen. Barna mine plukker ut granateplene først – de synes det er som små rubiner i maten!
Passende tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Grillet kyllingbryst | Mildt, saftig og proteinrikt |
Stekt halloumi | Salt og sprø kontrast til frisk salat |
Tzatziki eller yoghurtdipp | Kjølende og syrlig tillegg |
Hummus og pitabrød | Gjør måltidet komplett og mettende |
Grønne salatblader | Lett og friskt følge |

INGREDIENSER:
- Salat
- 2 dl fullkornscouscous
- 2,5 dl kokende vann
- ½ ts salt
- ½ granateple (ca. 75 g kjerner)
- ½ agurk (i små terninger)
- 1 gulrot (revet)
- 1 liten rødløk (finhakket)
- 1 neve frisk mynte (hakket)
- 1 neve bladpersille (hakket)
- Sitrusdressing
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts revet sitronskall
- 1 ts honning (eller lønnesirup)
- 1 ts dijonsennep
- 2 ss olivenolje (kaldpresset)
- Salt og pepper
STEG FOR STEG:
Kok opp vann og hell over couscous og salt i en bolle. Dekk til med lokk eller plastfolie og la trekke i 10 minutter.
Rør opp couscousen med en gaffel slik at kornene blir luftige. La den kjøle seg ned i romtemperatur.
Del granateplet og bank ut kjernene med en tresleiv over en bolle. Fjern eventuelle hvite hinner.
Kutt agurk og rødløk i små biter, riv gulroten grovt og hakk urtene. Bland alt sammen med couscousen i en stor bolle.
Rør sammen dressingen av sitronsaft, skall, honning, sennep, olje og krydder.
Vend dressingen forsiktig inn i salaten, og smak til med mer salt, sitron eller honning ved behov.
La salaten trekke i kjøleskapet minst 10 minutter før servering, så smakene får satt seg.
Server kald, gjerne med grovt brød eller som tilbehør til grillet fisk eller kylling.
Kommentarer