Historien bak oppskriften

Jeg ble først kjent med couscoussalat da jeg var på ferie i Sør-Frankrike. På et lite marked fikk jeg smake en lun variant med urter og sitron – og jeg var solgt! Hjemme begynte jeg å eksperimentere med en kald versjon, inspirert av det marokkanske kjøkkenet. Etter hvert tilsatte jeg granateple, fordi jeg elsker kontrasten mellom det søte og det syrlige. Og mynte? Den gjør hele forskjellen. Nå lager jeg denne salaten året rundt, men spesielt ofte om sommeren. Den har blitt populær blant venner og familie, og er alltid en sikker vinner på buffébordet.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
FullkornscouscousB1, B3, jern, fiber1.10.55.0
GranatepleC, K, folat0.37.01.0
MynteA, C, jern0.10.20.4
AgurkK, C0.11.40.3
GulrotA, betakaroten0.24.70.8
OlivenoljeE, omega-91000

Smak og tekstur

Det beste med denne salaten er hvordan alt spiller sammen. De små, luftige couscouskornene absorberer sitrusdressingen perfekt og gir en mild base. Så får du små eksplosjoner av søte, syrlige granateplekjerner som nærmest popper i munnen. Agurken og gulroten gir crunch og friskhet, mens mynte og persille løfter hele retten med sin grønne, friske aroma. Jeg elsker hvordan smaken av sitron danser lett gjennom hver bit. Det er en salat som føles lett, men som metter godt – og den smaker like godt alene som sammen med annen mat. En ren glede å spise, rett og slett.


Min erfaring, tips og minner

Denne salaten har fulgt meg gjennom utallige grillkvelder, pikniker og matpakkedager. Jeg lager den ofte kvelden før, slik at smakene får satt seg ordentlig. Og vet du hva? Den smaker enda bedre dagen etter. Jeg liker å bruke fullkornscouscous for mer metthet og næring. Av og til tilsetter jeg også kokte linser eller kikerter for mer protein. Hvis jeg vil gjøre den ekstra festlig, pynter jeg med litt finrevet sitronskall eller ristede mandler på toppen. Barna mine plukker ut granateplene først – de synes det er som små rubiner i maten!


Passende tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet kyllingbrystMildt, saftig og proteinrikt
Stekt halloumiSalt og sprø kontrast til frisk salat
Tzatziki eller yoghurtdippKjølende og syrlig tillegg
Hummus og pitabrødGjør måltidet komplett og mettende
Grønne salatbladerLett og friskt følge

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 340 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat
  • 2 dl fullkornscouscous
  • 2,5 dl kokende vann
  • ½ ts salt
  • ½ granateple (ca. 75 g kjerner)
  • ½ agurk (i små terninger)
  • 1 gulrot (revet)
  • 1 liten rødløk (finhakket)
  • 1 neve frisk mynte (hakket)
  • 1 neve bladpersille (hakket)
  • Sitrusdressing
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts honning (eller lønnesirup)
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss olivenolje (kaldpresset)
  • Salt og pepper

STEG FOR STEG:

  • Kok opp vann og hell over couscous og salt i en bolle. Dekk til med lokk eller plastfolie og la trekke i 10 minutter.

  • Rør opp couscousen med en gaffel slik at kornene blir luftige. La den kjøle seg ned i romtemperatur.

  • Del granateplet og bank ut kjernene med en tresleiv over en bolle. Fjern eventuelle hvite hinner.

  • Kutt agurk og rødløk i små biter, riv gulroten grovt og hakk urtene. Bland alt sammen med couscousen i en stor bolle.

  • Rør sammen dressingen av sitronsaft, skall, honning, sennep, olje og krydder.

  • Vend dressingen forsiktig inn i salaten, og smak til med mer salt, sitron eller honning ved behov.

  • La salaten trekke i kjøleskapet minst 10 minutter før servering, så smakene får satt seg.

  • Server kald, gjerne med grovt brød eller som tilbehør til grillet fisk eller kylling.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment