Historien bak oppskriften

Denne rå crumblen med fersken og bringebær ble til en sommerdag da ovnen streiket midt under dessertforberedelsene. Jeg hadde planlagt en klassisk smuldrepai, men måtte improvisere. Jeg tok de modne ferskenene og bringebærene jeg hadde, og laget et lagdelt glass med havre, mandler og kokosolje. Det ble en umiddelbar favoritt! Etter det har jeg laget denne varianten utallige ganger – til frokost, som ettermiddagskos og som lett dessert på varme dager. Den er enkel, fargerik og gir meg den deilige følelsen av sommer, uansett årstid.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
FerskenA, C, E, kalium0.38.40.9
BringebærC, K, fiber, mangan0.64.41.2
HavregrynJern, magnesium, B1, fiber3.00.64.5
MandlerE, B2, kalsium, fiber5.51.06.0
KokosoljeMCT, jern9.000

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med denne crumblen er kontrasten mellom det saftige og søtsyrlige i bærene, og det knasende, nøtteaktige laget på toppen. Ferskenene er myke og florale, bringebærene gir en frisk syrlighet, mens havre og mandler skaper en mettet, nesten kjeksaktig konsistens. Kanel og kardemomme gir varme og dybde i smaken, og kokosoljen binder det hele sammen med en lett tropisk duft. Den smaker søtt, men balansert, og gir en tilfredsstillende munnfølelse som både voksne og barn setter pris på.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte denne når vi får uventet besøk, fordi den går så raskt og ser så lekker ut i små glass. Noen ganger lager jeg den med nektariner eller jordbær, alt etter hva jeg har i kjøleskapet. Jeg har også eksperimentert med å tilsette chiafrø for ekstra fiber, og det funker fint! Mine barn elsker den med vaniljeyoghurt på toppen, og jeg foretrekker den med kokoskrem og friske mynteblader. Et lite triks: rist havregryn og mandler raskt i tørr panne – da blir det enda mer smak!


Tilbehør jeg liker til denne desserten

TilbehørDerfor passer det
KokoskremKjølig, myk og plantebasert alternativ til krem
VaniljeyoghurtBalanserer syrligheten fra bærene
Hakket mørk sjokoladeGir dybde og kontrast i smaken
Friske myntebladerTilfører duft og farge
Hjemmelaget granolaEkstra crunch og variasjon i tekstur

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 230 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fruktfyll:
  • 2 modne fersken (ca. 300 g), skåret i terninger
  • 150 g friske bringebær
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts lønnesirup (valgfritt)
  • Smulelag:
  • 1,5 dl havregryn
  • 2 ss kokosolje (smeltet)
  • 2 ss mandelmel eller finhakkede mandler
  • 1 ss lønnesirup eller dadelsirup
  • ½ ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • En klype havsalt
  • Topping (valgfritt):
  • Plantebasert yoghurt eller kokoskrem
  • Ekstra bær og mynteblader

STEG FOR STEG:

  1. Forbered frukten: Skjær fersken i små terninger og bland med bringebær, sitronsaft og eventuelt litt lønnesirup. Sett blandingen til side.

  2. Lag crumble: I en bolle, rør sammen havregryn, mandelmel, kanel, kardemomme og havsalt. Tilsett smeltet kokosolje og sirup. Bland godt til alt er jevnt og lett klissete.

  3. Montering: Fordel halvparten av smulelaget i bunnen av fire små dessertglass eller en større serveringsskål.

  4. Legg på frukten: Fordel fersken- og bringebærblandingen over havrebunnen, press den lett sammen med skje.

  5. Topp og sett kjølig: Strø over resten av smulelaget og sett desserten kjølig i 15 minutter før servering. Topp gjerne med kokosyoghurt og ekstra bringebær ved servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment