Historien bak min favorittsalat

Denne salaten kom først inn i livet mitt etter en reise til Istanbul. Jeg hadde egentlig aldri tenkt at linser og bulgur kunne være så spennende, men da jeg smakte en kald variant med urter og sitron, var jeg solgt. Siden den gang har jeg laget min egen versjon, inspirert av både libanesiske tabbouleh og norske råvarer. Den har blitt populær hos venner og familie – og er fast innslag på sommerbordet, men jeg lager den like gjerne om vinteren når jeg trenger litt sol i smaken. Den er frisk, mettende og perfekt for dager jeg vil spise litt lettere.


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Grønne linserJern, B9, magnesium, fiberLavtLavtHøyt
Bulgur (helkorn)B1, B3, jern, fiberLavtLavtModerat
RødløkC, B6, antioksidanterLavtNaturligLavt
Mynte og persilleK, C, A, folat0 g0 gLavt
OlivenoljeE, sunne enumettede fettsyrerModerat0 g0 g
SitronC, antioksidanter0 gNaturlig0 g

Smak og tekstur – lett, frisk og balansert

Smaken er en perfekt balanse mellom syrlig og mildt, med friskheten fra mynte og sitron som virkelig får hele retten til å løfte seg. Linser og bulgur gir en god og litt nøtteaktig base, mens agurk og rødløk tilfører krønsj og saftighet. Dressingen er enkel – bare sitron, olivenolje og et hint av spisskummen – men det er akkurat nok til å gi smak uten å dominere. Teksturen er lett og luftig, og passer like godt alene som tilbehør. Jeg elsker å spise den rett fra kjøleskapet – kald og forfriskende!


Mine erfaringer, tips og minner

Denne salaten har blitt et slags signaturtilbehør hos meg. Når jeg har med noe til dugnad, sommerfest eller piknik – da blir det denne. En gang hadde jeg den med til et felles bord på jobben, og folk spurte etter oppskriften i flere dager etterpå! Jeg liker å lage en stor porsjon og ha den i kjøleskapet. Den holder seg godt i flere dager, og jeg bruker den også som fyll i wraps eller sammen med fisk. Mitt beste tips? Bruk nok sitron, og hakk urtene for hånd – det gir best smak og struktur.


Mine favorittilbehør til denne salaten

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grillet halloumiSalt, sprø og passer nydelig til det syrligeSkjær i tykke skiver og grill raskt
Ovnsbakte gulrøtterSødme og kontrastMed litt spisskummen og olivenolje
Grove pitachipsGir tekstur og noe å dyppe medKrydre lett med timian
Hummus eller baba ganoushKremete dipp gir variasjon i måltidetServer alt sammen som et mezze-fat
Kyllingspyd eller laksFor dem som vil ha mer proteinMarinér med sitron og urter

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 290 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base
  • 1 dl grønne linser (tørrvekt)
  • 1,5 dl fin bulgur
  • 5 dl vann
  • 1 ts grønnsaksbuljongpulver
  • Grønnsaker og urter
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 bunt frisk persille, grovhakket
  • 1 liten bunt frisk mynte, finhakket
  • 1/2 agurk, i små terninger
  • 10 cherrytomater, delt i fire
  • Dressing
  • Saften av 1 sitron
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts pepper

STEG FOR STEG:

  • Skyll linsene godt og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter til de er møre, men faste. Sil av og avkjøl.

  • Kok opp vannet sammen med buljongpulver, trekk kjelen av varmen og rør inn bulgur. Dekk til og la svelle i 10 minutter. Rør løs med en gaffel og avkjøl.

  • Hakk rødløk, urter, agurk og tomater.

  • Bland sammen bulgur og linser i en stor bolle. Tilsett grønnsakene og urtene.

  • Visp sammen ingrediensene til dressingen og hell over salaten. Vend godt.

  • La gjerne salaten trekke i kjøleskap i 30 minutter før servering for best smak.

  • Server kald som hovedrett eller som tilbehør til grillmat, fisk eller vegetarboller.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment