Historien bak min favorittsalat
Denne salaten kom først inn i livet mitt etter en reise til Istanbul. Jeg hadde egentlig aldri tenkt at linser og bulgur kunne være så spennende, men da jeg smakte en kald variant med urter og sitron, var jeg solgt. Siden den gang har jeg laget min egen versjon, inspirert av både libanesiske tabbouleh og norske råvarer. Den har blitt populær hos venner og familie – og er fast innslag på sommerbordet, men jeg lager den like gjerne om vinteren når jeg trenger litt sol i smaken. Den er frisk, mettende og perfekt for dager jeg vil spise litt lettere.
Næring og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Grønne linser | Jern, B9, magnesium, fiber | Lavt | Lavt | Høyt |
Bulgur (helkorn) | B1, B3, jern, fiber | Lavt | Lavt | Moderat |
Rødløk | C, B6, antioksidanter | Lavt | Naturlig | Lavt |
Mynte og persille | K, C, A, folat | 0 g | 0 g | Lavt |
Olivenolje | E, sunne enumettede fettsyrer | Moderat | 0 g | 0 g |
Sitron | C, antioksidanter | 0 g | Naturlig | 0 g |
Smak og tekstur – lett, frisk og balansert
Smaken er en perfekt balanse mellom syrlig og mildt, med friskheten fra mynte og sitron som virkelig får hele retten til å løfte seg. Linser og bulgur gir en god og litt nøtteaktig base, mens agurk og rødløk tilfører krønsj og saftighet. Dressingen er enkel – bare sitron, olivenolje og et hint av spisskummen – men det er akkurat nok til å gi smak uten å dominere. Teksturen er lett og luftig, og passer like godt alene som tilbehør. Jeg elsker å spise den rett fra kjøleskapet – kald og forfriskende!
Mine erfaringer, tips og minner
Denne salaten har blitt et slags signaturtilbehør hos meg. Når jeg har med noe til dugnad, sommerfest eller piknik – da blir det denne. En gang hadde jeg den med til et felles bord på jobben, og folk spurte etter oppskriften i flere dager etterpå! Jeg liker å lage en stor porsjon og ha den i kjøleskapet. Den holder seg godt i flere dager, og jeg bruker den også som fyll i wraps eller sammen med fisk. Mitt beste tips? Bruk nok sitron, og hakk urtene for hånd – det gir best smak og struktur.
Mine favorittilbehør til denne salaten
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mine tips |
---|---|---|
Grillet halloumi | Salt, sprø og passer nydelig til det syrlige | Skjær i tykke skiver og grill raskt |
Ovnsbakte gulrøtter | Sødme og kontrast | Med litt spisskummen og olivenolje |
Grove pitachips | Gir tekstur og noe å dyppe med | Krydre lett med timian |
Hummus eller baba ganoush | Kremete dipp gir variasjon i måltidet | Server alt sammen som et mezze-fat |
Kyllingspyd eller laks | For dem som vil ha mer protein | Marinér med sitron og urter |

INGREDIENSER:
- Base
- 1 dl grønne linser (tørrvekt)
- 1,5 dl fin bulgur
- 5 dl vann
- 1 ts grønnsaksbuljongpulver
- Grønnsaker og urter
- 1 liten rødløk, finhakket
- 1 bunt frisk persille, grovhakket
- 1 liten bunt frisk mynte, finhakket
- 1/2 agurk, i små terninger
- 10 cherrytomater, delt i fire
- Dressing
- Saften av 1 sitron
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1/2 ts spisskummen
- 1/4 ts salt
- 1/4 ts pepper
STEG FOR STEG:
Skyll linsene godt og kok dem i usaltet vann i ca. 20 minutter til de er møre, men faste. Sil av og avkjøl.
Kok opp vannet sammen med buljongpulver, trekk kjelen av varmen og rør inn bulgur. Dekk til og la svelle i 10 minutter. Rør løs med en gaffel og avkjøl.
Hakk rødløk, urter, agurk og tomater.
Bland sammen bulgur og linser i en stor bolle. Tilsett grønnsakene og urtene.
Visp sammen ingrediensene til dressingen og hell over salaten. Vend godt.
La gjerne salaten trekke i kjøleskap i 30 minutter før servering for best smak.
Server kald som hovedrett eller som tilbehør til grillmat, fisk eller vegetarboller.
Kommentarer