Historien bak oppskriften
Denne salaten kom inn i livet mitt en varm julidag da vi hadde familiesamling i hagen. Jeg ville lage noe friskt, lett og annerledes enn den vanlige fruktsalaten. Inspirasjonen fant jeg i et reiseblad om middelhavskjøkken – frukt, urter og sitrus i skjønn forening. Jeg prøvde meg frem med vannmelon og jordbær, og blandet inn mynte og litt limesaft – og plutselig hadde jeg en ny favoritt. Nå lager jeg den ofte når det er varmt ute eller når jeg vil ha noe søtt uten å ty til sukker. Den er både enkel, sunn og rett og slett uimotståelig.
Næringsinnhold og vitaminer
| Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
|---|---|---|---|---|
| Vannmelon | A, C, kalium | 0.2 | 6.0 | 0.6 |
| Jordbær | C, mangan, fiber | 0.4 | 4.9 | 0.7 |
| Mynte | A, C, jern, antioksidanter | 0.1 | 0.1 | 0.3 |
| Limejuice | C, sitronsyre | 0.1 | 1.2 | 0.2 |
| Agavesirup | Enkel karbohydrat (naturlig) | 0.0 | 4.7 | 0.0 |
Smak og tekstur
Denne salaten er et friskt pust i munnen! Vannmelonen er søt og saftig, nærmest sprø i konsistensen, og jordbærene gir en dypere sødme og mykere tekstur. Myntebladene tilfører en kjølig friskhet, og limejuicen binder det hele sammen med en syrlig, oppkvikkende smak. Det er noe utrolig tilfredsstillende med den balansen – søtt, syrlig og aromatisk på én gang. Dressingen er enkel, men løfter alt. Jeg synes også det lille drysset med limeskall gjør hele forskjellen – det lukter sommer, og det smaker sommer.
Min erfaring, tips og minner
Jeg elsker å servere denne salaten på varme dager, gjerne som dessert etter grillmat. Barna mine spiser den som godteri – og jeg føler meg som en sunn mamma! Når jeg skal gjøre litt mer ut av det, legger jeg salaten lagvis i små glass og pynter med litt granateple eller spiselige blomster. Jeg bruker ofte økologisk lime, så jeg kan rive skallet uten bekymring. Og et lite tips: lag dressingen først, og la den trekke i kjøleskapet med myntebladene før du heller den over frukten. Det gir enda mer dybde i smaken.
Passende tilbehør
| Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
|---|---|
| Grillet laks | Den søte frukten balanserer det salte og fete |
| Fetaost i terninger | Salt og kremet kontrast til det saftige og søte |
| Kald pastasalat | Lett og nøytral base ved siden av fruktsmaken |
| Cottage cheese | Proteinrikt og mildt, gjør salaten mer mettende |
| Ristede valnøtter | Gir knas og litt bitterhet mot fruktens sødme |
INGREDIENSER:
- Frukt og urter
- 300 g vannmelon, uten skall og frø
- 200 g jordbær, delt i to
- 1 håndfull frisk mynte, grovhakket
- Finrevet skall av ½ lime
- Dressing
- Saft av 1 lime
- 1–2 ts agavesirup eller honning (etter smak)
- En liten klype havsalt (valgfritt)
STEG FOR STEG:
Skjær vannmelonen i terninger eller små biter, og legg i en stor bolle.
Skyll og rens jordbærene, og del dem i to eller fire, avhengig av størrelse.
Hakk myntebladene grovt, men ikke for smått – de skal gi både smak og struktur.
Riv litt av skallet på en lime, og sett til side til topping.
Press limesaft i en liten skål, og rør inn agavesirup eller honning til en syrlig dressing.
Hell dressingen over frukten, og vend alt forsiktig sammen med en stor skje eller hendene.
Dryss over limeskall og hakket mynte rett før servering.
Server umiddelbart, eller oppbevar kjølig inntil servering – men ikke for lenge, da væsken fra frukten kan gjøre salaten bløt.


Kommentarer