Historie

Fruktkompott har sine røtter i tradisjonelt nordisk kjøkken, hvor sesongens frukt ble brukt for å lage enkle og næringsrike desserter. Denne oppskriften er inspirert av min barndom, da vi ofte kokte epler og pærer med litt sukker og kanel. Jeg har modernisert den ved å tilsette bær og bruke vaniljekesam som et lettere alternativ til krem. Det er noe så nostalgisk og beroligende med fruktkompott – den gir meg alltid minner om varme familiemiddager. I dag serverer jeg den gjerne til barna mine som et sunt og smakfullt alternativ til søtsaker.


Tabell: Næring og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Epler (2 stk)A, C, fiber0,2190,5
Pærer (2 stk)C, K, fiber0,1170,4
Blåbær (1 dl)C, K, antioksidanter0,340,5
Bringebær (1 dl)C, K, mangan0,230,6
Kesam vanilje (2 dl)Kalsium, protein4510

Smak og tekstur

Denne fruktkompotten er en perfekt kombinasjon av søtt, syrlig og krydret. Eplene og pærene blir møre og saftige når de kokes, mens bærene gir små eksplosjoner av frisk syrlighet. Smaken av kanel og vanilje tilfører en varm og behagelig dybde. Den kremete vaniljekesamen balanserer fruktens syrlighet og gir retten en fløyelsmyk finish. Hver bit byr på en variasjon av teksturer, fra den myke frukten til det kremete tilbehøret, og den er like god varm som kald.


Min erfaring og tips

Jeg lager ofte denne fruktkompotten når jeg vil bruke opp frukt som begynner å bli moden. Barna mine elsker den, spesielt med et dryss av granola for ekstra crunch. En gang lagde jeg denne som en dessert til en høstmiddag, og den ble en stor suksess. Et tips fra meg er å tilsette en liten skvett sitronsaft for å fremheve smakene enda mer. Jeg liker også å eksperimentere med ulike krydder, som kardemomme eller muskat, for å variere smakene. Det er alltid en glede å se hvordan denne enkle desserten skaper glede rundt bordet.


Tabell: Tilbehør

TilbehørNæringsinnhold
GranolaFiber, magnesium
Hakkede mandlerSunt fett, vitamin E
Sukkerfri vaniljesausLavere sukker
Yoghurt naturellProtein, kalsium

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fruktkompott:
  • 2 epler, skrelt og kuttet i biter
  • 2 pærer, skrelt og kuttet i biter
  • 1 dl blåbær
  • 1 dl bringebær
  • 2 ss honning eller lønnesirup
  • 1 ts kanel
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • ½ dl vann
  • Vaniljekesam:
  • 2 dl kesam med vaniljesmak
  • Tilbehør (valgfritt):
  • 2 ss granola
  • 1 ss hakkede mandler

STEG FOR STEG:

  1. Forbered frukten: Skrell og kutt epler og pærer i små biter. Skyll bærene.
  2. Kok kompotten: Legg epler, pærer, blåbær og bringebær i en kjele sammen med honning, kanel, vaniljeekstrakt og vann. La det småkoke på middels varme i 10 minutter, eller til frukten er myk og saftig. Rør forsiktig underveis.
  3. Avkjøl: Ta kjelen av varmen og la kompotten avkjøle seg litt før servering.
  4. Servering: Fordel kompotten i små skåler. Legg en skje vaniljekesam på toppen og dryss over granola eller hakkede mandler om ønskelig.
  5. Nyt: Server lun eller avkjølt, avhengig av smakspreferanser

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment