Historien bak salaten

Denne vannmelonsalaten har røtter i det østlige Middelhavet, og ble først kjent for meg etter en ferie på Kreta for mange år siden. Jeg husker hvor overrasket jeg ble over kombinasjonen av søt melon og salt ost – det hørtes rart ut, men smakte helt fantastisk. Etter hvert har jeg sett at den har blitt mer og mer populær her i Norge også, særlig om sommeren når vi griller og trenger noe friskt ved siden av. Nå lager jeg den ofte, og venner spør alltid etter oppskriften!


Næringstabell for ingrediensene (per porsjon)

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Vannmelon (125 g)A, C0,290,9
Agurk (50 g)K, C0,11,50,3
Fetaost (37 g)B12, K, D90,55
Mynte (2 g)A, C0,100,1
Rødløk (25 g)B6, C0,120,3
Dressing(sitron, olje, søtning)3,510

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne salaten spiller på kontraster – den søte, saftige vannmelonen mot den salte, kremete fetaosten. Agurken gir en sprø crunch, rødløken litt sting, og mynten gir hele retten et friskt pust. Det er som å spise sommer i en skål! Dressingen binder det hele sammen med syre fra sitronen og litt sødme, og alt balanseres perfekt. Det er lett, lettvint og veldig smakfullt – sånn mat som kroppen min nesten ber om på varme dager.


Min erfaring og tips

Jeg lager denne salaten hver eneste sommer – ofte når vi griller med venner. Jeg husker en kveld vi spiste den med grillet halloumi og bakte poteter – det var så godt! Jeg pleier å bruke lett feta eller en plantebasert variant hvis jeg vil gjøre den lettere. Hvis jeg har rester, blander jeg inn litt fullkornsbulgur dagen etter og spiser det som lunsj. Et lite tips: la salaten stå i kjøleskapet en stund før servering – da trekker smakene seg virkelig godt sammen, og det smaker enda bedre.


Tilbehørstabell – hva passer godt til?

RetttypeTilbehør som passer
GrillmatKylling, laks, halloumi, scampi
VegetariskQuinoa, fullkornsbulgur, linser
BrødSurdeigsbrød, pitabrød, knekkebrød
Dressing tilleggTahinisaus, yoghurtmynte-dip
Vin/DrikkeRosévin, sitronvann, myntete

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 500 g vannmelon, skåret i terninger
  • 200 g agurk, skåret i halve skiver
  • 150 g fetaost, smuldret
  • 1 liten rødløk, tynne skiver
  • En håndfull friske mynteblader
  • Mat På Bordet
  • Dressing:
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss ferskpresset sitronsaft
  • 1 ts honning eller sukkerfri søtningsmiddel
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Start med å forberede alle ingrediensene: Skjær vannmelon i terninger, agurk i halve skiver, og rødløk i tynne skiver.

  2. Plasser vannmelon, agurk og rødløk i en stor salatbolle.

  3. Smuldre fetaosten over de andre ingrediensene.

  4. Tilsett friske mynteblader, enten hele eller grovhakket etter preferanse.

  5. I en liten bolle, visp sammen olivenolje, sitronsaft, honning (eller søtningsmiddel), salt og pepper til dressingen er godt blandet.

  6. Hell dressingen over salaten og vend forsiktig for å kombinere ingrediensene uten å knuse vannmelonbitene.

  7. La salaten hvile i kjøleskapet i ca. 10 minutter før servering for å la smakene blande seg.

  8. Server salaten kald, gjerne med et dryss av ekstra mynteblader på toppen for en frisk finish.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment