Historien bak oppskriften

Jeg elsker hvordan denne salaten overrasker både i smak og konsistens. Når jeg lar den trekke litt før servering, blir kålen akkurat passe mør og smakene får virkelig satt seg. På toppen drysser jeg gjerne litt gresskarkjerner for ekstra crunch og farge Jeg prøvde meg frem med lime, urter og en syrlig vinaigrette – og det ble fulltreffer! Siden den gang har jeg laget den i alt fra vennemiddager til grillkvelder. Den sprø kålen, den søte appelsinen og den friske dressingen ble raskt en favoritt både hos meg og gjestene mine.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
RødkålC, K, folat, fiber0.23.21.4
AppelsinC, B1, folat0.18.00.9
RødløkC, B6, antioksidanter0.11.20.3
OlivenoljeE, K, enumettede fett10.00.00.0
LimejuiceC, antioksidanter0.00.20.0

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne salaten overrasker både i smak og konsistens. Den sprø kålen gir god tyggemotstand, mens appelsinfiletene tilfører sødme og saftighet. Dressingen med lime, honning og litt sennep gir en deilig syrlig dybde som virkelig løfter retten. Rødløken gir akkurat nok skarphet, og urtene binder det hele sammen. Jeg pleier å la salaten stå og trekke litt før servering, for da blir kålen akkurat passe mør og smakene får satt seg. Det er rett og slett en salat som både renser ganen og gir en god munnfull!


Min erfaring, tips og minner

Dette er en sånn salat jeg ofte lager når jeg vil ha noe friskt, men samtidig fargerikt og elegant. Jeg husker spesielt én nyttårsaften vi serverte den sammen med laks og ovnsbakte rotgrønnsaker – det ble så godt! Jeg bruker ofte hele appelsiner og kutter dem i fileter, men du kan også bruke klementiner eller blodappelsin for variasjon. Et lite tips er å massere kålen lett med litt salt først – da blir den mer medgjørlig og smaken mildere. Jeg topper gjerne med gresskarkjerner eller granateple når jeg vil gjøre den ekstra flott.


Passende tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Ovnsbakt laksMild og saftig, passer til syrligheten
Grillet kyllingLett og proteinrik kontrast
FullkornspastaGjør måltidet mer mettende
Ristede nøtterGir crunch og ekstra næring
Hummus og pitabrødPerfekt til lunsj med plantebasert preg

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat
  • 300 g rødkål, finsnittet
  • 2 appelsiner (filetert og delt i biter)
  • ½ rødløk, i tynne skiver
  • 1 gulrot, revet
  • 2 ss hakket frisk koriander eller persille
  • 1 ss ristede gresskarkjerner (valgfritt)
  • Limevinaigrette
  • 2 ss friskpresset limejuice
  • 1 ts revet limeskall
  • 1 ts honning
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • Flaksalt og nykvernet pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Finsnitt rødkålen med en skarp kniv eller mandolin. Legg den i en stor bolle.

  2. Kna kålen lett med fingrene og litt salt. Dette gjør den mykere og fremhever smaken.

  3. Skjær ut appelsinfiletene ved å fjerne skallet og skjære ut båtene mellom hinnene. Del i biter.

  4. Kutt rødløken i tynne skiver og riv gulroten. Bland sammen med kålen og appelsinen.

  5. Lag vinaigretten: Rør sammen limejuice, limeskall, honning og sennep. Visp inn olivenolje og smak til med salt og pepper.

  6. Hell dressingen over salaten og bland godt.

  7. La salaten trekke i minst 10 minutter før servering, slik at smakene får sette seg.

  8. Topp med urter og kjerner, og server kald eller romtemperert.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment