Historien bak oppskriften
Jeg elsker hvordan denne salaten overrasker både i smak og konsistens. Når jeg lar den trekke litt før servering, blir kålen akkurat passe mør og smakene får virkelig satt seg. På toppen drysser jeg gjerne litt gresskarkjerner for ekstra crunch og farge Jeg prøvde meg frem med lime, urter og en syrlig vinaigrette – og det ble fulltreffer! Siden den gang har jeg laget den i alt fra vennemiddager til grillkvelder. Den sprø kålen, den søte appelsinen og den friske dressingen ble raskt en favoritt både hos meg og gjestene mine.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Rødkål | C, K, folat, fiber | 0.2 | 3.2 | 1.4 |
Appelsin | C, B1, folat | 0.1 | 8.0 | 0.9 |
Rødløk | C, B6, antioksidanter | 0.1 | 1.2 | 0.3 |
Olivenolje | E, K, enumettede fett | 10.0 | 0.0 | 0.0 |
Limejuice | C, antioksidanter | 0.0 | 0.2 | 0.0 |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan denne salaten overrasker både i smak og konsistens. Den sprø kålen gir god tyggemotstand, mens appelsinfiletene tilfører sødme og saftighet. Dressingen med lime, honning og litt sennep gir en deilig syrlig dybde som virkelig løfter retten. Rødløken gir akkurat nok skarphet, og urtene binder det hele sammen. Jeg pleier å la salaten stå og trekke litt før servering, for da blir kålen akkurat passe mør og smakene får satt seg. Det er rett og slett en salat som både renser ganen og gir en god munnfull!
Min erfaring, tips og minner
Dette er en sånn salat jeg ofte lager når jeg vil ha noe friskt, men samtidig fargerikt og elegant. Jeg husker spesielt én nyttårsaften vi serverte den sammen med laks og ovnsbakte rotgrønnsaker – det ble så godt! Jeg bruker ofte hele appelsiner og kutter dem i fileter, men du kan også bruke klementiner eller blodappelsin for variasjon. Et lite tips er å massere kålen lett med litt salt først – da blir den mer medgjørlig og smaken mildere. Jeg topper gjerne med gresskarkjerner eller granateple når jeg vil gjøre den ekstra flott.
Passende tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Ovnsbakt laks | Mild og saftig, passer til syrligheten |
Grillet kylling | Lett og proteinrik kontrast |
Fullkornspasta | Gjør måltidet mer mettende |
Ristede nøtter | Gir crunch og ekstra næring |
Hummus og pitabrød | Perfekt til lunsj med plantebasert preg |

INGREDIENSER:
- Salat
- 300 g rødkål, finsnittet
- 2 appelsiner (filetert og delt i biter)
- ½ rødløk, i tynne skiver
- 1 gulrot, revet
- 2 ss hakket frisk koriander eller persille
- 1 ss ristede gresskarkjerner (valgfritt)
- Limevinaigrette
- 2 ss friskpresset limejuice
- 1 ts revet limeskall
- 1 ts honning
- 1 ts dijonsennep
- 2 ss extra virgin olivenolje
- Flaksalt og nykvernet pepper etter smak
STEG FOR STEG:
Finsnitt rødkålen med en skarp kniv eller mandolin. Legg den i en stor bolle.
Kna kålen lett med fingrene og litt salt. Dette gjør den mykere og fremhever smaken.
Skjær ut appelsinfiletene ved å fjerne skallet og skjære ut båtene mellom hinnene. Del i biter.
Kutt rødløken i tynne skiver og riv gulroten. Bland sammen med kålen og appelsinen.
Lag vinaigretten: Rør sammen limejuice, limeskall, honning og sennep. Visp inn olivenolje og smak til med salt og pepper.
Hell dressingen over salaten og bland godt.
La salaten trekke i minst 10 minutter før servering, slik at smakene får sette seg.
Topp med urter og kjerner, og server kald eller romtemperert.
Kommentarer