Historien bak oppskriften

Jeg smakte denne salaten første gang i en liten hagefest hos en venninne midt på sommeren. Den kombinasjonen av søte jordbær, frisk spinat og dyp balsamico gjorde så inntrykk på meg at jeg nesten ikke spiste noe annet den kvelden! Siden da har jeg laget min egen versjon, med en sunnere vri og mer balanse i smakene. Det som gjør den så populær – både hjemme hos meg og blant venner – er hvor enkel, frisk og pen den er. Den har blitt en fast følgesvenn til grillmat, og jeg bruker den også som en fargerik rett i vennemiddager.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SpinatA, C, K, folat0.30.42.0
JordbærC, mangan0.24.90.8
ValnøtterE, omega-3, B618.01.04.0
BalsamicoeddikPolyfenoler0.02.50.1
Fetaost (valgfritt)Kalsium, B126.00.55.0

Smak og tekstur

Det jeg elsker med denne salaten, er hvordan den kiler både søtt og syrlig på tunga. Den har en balanse som føles helt riktig – spinaten er mild og lett bitter, jordbærene er søte og saftige, valnøttene gir knas og en rund nøttesmak, og balsamicoen binder alt sammen med sin komplekse syrlighet. Jeg bruker gjerne en liten dæsj honning i dressingen for å balansere det syrlige. Hver bit er litt forskjellig, og det gjør at man aldri går lei. Den føles både luksuriøs og lett – og er akkurat like god som den ser ut!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne salaten hele sommeren – både til hverdags og når jeg får gjester. Den er alltid populær, og det er gøy at den er så vakker på fatet! Noen ganger bytter jeg jordbær med bringebær, eller legger til tynne skiver rødløk for ekstra sting. Hvis jeg har rester, bruker jeg dem som fyll i grove wraps sammen med litt kylling eller hummus. Et tips: rist valnøttene raskt i tørr panne – det gir en mye mer intens smak. Og dressingen? Den rører jeg ofte sammen rett i et lite norgesglass og oppbevarer i kjøleskapet.


Passende tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet kyllingfiletMildt og magert, balanserer det søte
Laks med sitronSyrlig og fett – nydelig kontrast
Ferskt grovbrødPerfekt til å suge opp dressing
Kald potetsalatKomplementerer salatens friskhet
Hummus og pitabrødGir mettende planteprotein og kremethet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat
  • 100 g fersk bladspinat
  • 250 g jordbær (renset og delt i to)
  • 50 g grønne linser (ferdigkokt)
  • 50 g valnøtter (ristet, grovhakket)
  • 40 g fetaost eller chèvre (valgfritt)
  • Dressing
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1 ts honning
  • ½ ts dijonsennep
  • Salt og nykvernet pepper

STEG FOR STEG:

  • Skyll spinaten godt og tørk den med et rent kjøkkenhåndkle. Legg i en stor serveringsbolle.

  • Rens og del jordbærene i to eller fire, avhengig av størrelse. Vend dem forsiktig inn i spinaten.

  • Kok eventuelt linsene om du bruker tørre, eller skyll ferdigkokte godt i kaldt vann. Tilsett i bollen.

  • Rist valnøttene i en tørr panne i 2–3 minutter til de dufter nøtteaktig. Avkjøl lett og grovhakk.

  • Bland sammen dressingen i et glass med lokk: balsamico, olje, honning og sennep. Rist godt.

  • Hell dressingen over salaten rett før servering, og vend forsiktig sammen med hendene eller salatbestikk.

  • Dryss over ost og nøtter rett før servering for ekstra smak og tekstur.

  • Server straks, gjerne med grovt brød eller som tilbehør til grillet fisk eller kylling.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment