Historie

Yoghurtparfait er en dessert som opprinnelig stammer fra det franske kjøkkenet, kjent for sitt fokus på lagvise teksturer og smakskontraster. Jeg kom på ideen om å lage en sunnere versjon da jeg ønsket noe lett og næringsrikt til dessert for barna. Ved å kombinere yoghurt, bær og hjemmelaget havreknas skaper denne oppskriften en balanse mellom sunnhet og nytelse. Det er en rask og enkel dessert som ser imponerende ut og smaker enda bedre. Denne versjonen har blitt en stor favoritt hjemme hos oss, og barna elsker å være med på å montere lagene.


Tabell: Næring og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Havregryn (2 dl)B1, magnesium, fiber40,57
Blåbær (2 dl)C, K, antioksidanter0,340,5
Bringebær (2 dl)C, K, mangan0,230,6
Gresk yoghurt (4 dl)Protein, kalsium4520
Kokosolje (1 ss)E, laurinsyre1400

Smak og tekstur

Denne yoghurtparfaiten er både kremet, frisk og knasende. Yoghurten er silkemyk og har en mild syrlighet som balanserer perfekt med sødmen fra de saftige bærene. Havreknaset tilfører en sprø og lett karamellisert tekstur som gir hver skje en tilfredsstillende crunch. Når du tar en bit, opplever du hvordan de ulike lagene smelter sammen i en harmonisk blanding av smaker og teksturer. Duften av ristet havre og kanel gir desserten en varm og hjemmekoselig følelse.


Min erfaring og tips

Denne oppskriften er en av mine favoritter fordi den både ser flott ut og er enkel å lage. Jeg husker spesielt en sommerdag da vi serverte disse til piknik, og de forsvant på et blunk. Barna mine elsker å velge sine egne bær og bygge lagene selv – det blir alltid mye latter og litt søl, men det er verdt det! Mitt tips er å lage havreknaset på forhånd og oppbevare det i en lufttett beholder. På den måten har du alltid noe klart for raske desserter eller snacks.


Tabell: Tilbehør

TilbehørNæringsinnhold
Friske jordbærC-vitamin, antioksidanter
Hakkede nøtterSunt fett, protein
Mørk sjokoladeAntioksidanter
Sukkerfri syltetøyLavere sukkerinnhold

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Havreknas:
  • 2 dl havregryn
  • 1 ss kokosolje
  • 1 ss lønnesirup
  • ½ ts kanel
  • Yoghurtslag:
  • 4 dl naturell yoghurt eller gresk yoghurt
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 ss honning eller lønnesirup (valgfritt)
  • Bærlag:
  • 2 dl blåbær
  • 2 dl bringebær
  • 1 ss sitronsaft

STEG FOR STEG:

  • Lag havreknas: Varm opp en stekepanne på middels varme. Tilsett havregryn, kokosolje, lønnesirup og kanel. Rør jevnt i 3–5 minutter til havregrynene er gyllenbrune og dufter karamellisert. La avkjøles.
  • Bland yoghurten: I en bolle, rør sammen yoghurt, vaniljeekstrakt og honning. Juster sødmen etter smak.
  • Forbered bærene: Skyll blåbær og bringebær. Bland dem med sitronsaft i en skål.
  • Monter parfaiten: I glass eller små skåler, legg lagvis yoghurt, bær og havreknas. Gjenta til glasset er fylt, og avslutt med havreknas og et par friske bær på toppen.
  • Server med en gang, eller sett i kjøleskapet i opptil en time før servering.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment