Frossen kaffefristelse med mandelmousse

Jeg husker første gang jeg smakte noe lignende under en ferie i Italia. Der serverte de en kald kaffedessert med kremaktig konsistens, perfekt på varme ettermiddager. Jeg ble så inspirert at jeg ønsket å lage min egen variant hjemme – og så begynte eksperimenteringen. Denne sukkerfrie versjonen med mandelmousse gir meg den samme følelsen av luksus og nytelse, men med et sunnere preg. Nå har den blitt en gjenganger hos oss – både til hverdagskos og når jeg vil overraske gjester med noe lett og elegant. Og det beste? Den er like enkel som den er imponerende!


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
MandelmelkE, B2, D20,31
Kaldbrygget kaffeB3, B2000
Sukkerfri søtning000
Mandler (ristede)E, B2, Magnesium1415
EggehviteB12, D0011
Gelatin006

Smak og tekstur

Den frosne kaffedelen gir en intens, men rund smak med en lett bitter tone som balanseres nydelig av mandelmoussen. Moussen er silkemyk, luftig og nøtteaktig, med hint av vanilje og ristede mandler. Når du tar en skje, kjenner du kontrasten mellom det kalde, nesten granittaktige kaffelaget og den kremede mandelbunnen. Munnfølelsen er fløyelsmyk og tilfredsstillende. Det er som en liten smaksreise hvor sødme, bitterhet og nøttene harmonerer – en deilig avslutning på ethvert måltid.


Min erfaring og tips

Jeg lager denne desserten ofte når jeg har kaffegjester på besøk. Den slår alltid an – både fordi den ser så elegant ut og fordi den smaker så friskt og lett. Et lite tips fra meg: bruk helst kaldbrygget kaffe med god styrke – det gir en mer rund og fyldig smak uten å bli for bitter. Noen ganger pynter jeg med et lite dryss kanel eller litt revet mørk sjokolade for ekstra kos. Når jeg har barn til bords, bytter jeg ut kaffen med kakao – da blir det en barnevennlig variant!


Forslag til tilbehør

TilbehørKommentar
Friske bærGir farge og syrlighet
MynteskuddFor ekstra friskhet og farge
Sukkerfri sjokoladesausPerfekt drizzle på toppen
Grovhakkede mandlerFor crunch og dybde
Kald espresso-shotFor dem som vil ha mer kaffeintensitet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kaffebase
  • 2 dl sterk espresso eller mørk filterkaffe, nedkjølt
  • 1 ts vaniljepulver
  • 2 ss sukrin gold
  • 6 isbiter laget av kaffe
  • Mandelmousse
  • 2 dl mandelmelk (usøtet)
  • 1,5 dl gresk yoghurt
  • 2 gelatinplater
  • 1 ss sukrinmelis
  • 1 ts sitronsaft
  • Litt vaniljepulver
  • Topping
  • 2 ss hakkede mandler
  • Friske bær (valgfritt)
  • Revet sukkerfri mørk sjokolade (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Lag kaffebasisen: Trakt sterk kaffe og la den avkjøle. Hell i en isbitform og frys i minst fire timer, gjerne over natten.

  • Bløtlegg gelatin: Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter.

  • Varm mandelmelk: Varm mandelmelken til den er fingervarm, og rør inn gelatinplatene til de løser seg opp.

  • Lag mandelmousse: Avkjøl blandingen noe før du tilsetter gresk yoghurt, sukrinmelis, sitronsaft og litt vanilje. Visp forsiktig til det er luftig.

  • Frys mousse lett: Hell moussen i serveringsglass og sett kaldt i minst én time, så den får sette seg litt.

  • Lag iset kaffe: Kjør kaffe-isbitene i blender sammen med litt vann og sukrin gold. Hell over mandelmoussen.

  • Topp og server: Dryss over hakkede mandler og eventuelt bær eller revet sukkerfri sjokolade.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment