Historien bak oppskriften

Fransk løksuppe har røtter langt tilbake i historien og var opprinnelig en enkel rett for folk flest. Allerede i middelalderen ble løk brukt i supper, da den var lett tilgjengelig og mettende. Suppen slik vi kjenner den i dag, med gratinert ostebrød, ble først populær i Paris på 1800-tallet og ble raskt en del av det franske bistrokjøkkenet. Den balanserer sødmen fra karamellisert løk med en fyldig kraft og toppes med et sprøtt, ostedekket brød. Jeg elsker hvordan denne suppen kombinerer enkle ingredienser med dype, komplekse smaker – perfekt for en romantisk middag hjemme.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierFett (g)Protein (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Løk40 kcal0 g1 g5 gC-vitamin, B6, fiber
Smør45 kcal5 g0 g0 gA-vitamin, D-vitamin
Olivenolje90 kcal10 g0 g0 gE-vitamin, sunne fettsyrer
Hvitløk4 kcal0 g0,2 g0 gB6-vitamin, antioksidanter
Grønnsakskraft10 kcal0 g1 g1 gNatrium, mineraler
Fullkornsbrød70 kcal1 g3 g2 gFiber, jern, B-vitaminer
Ost (gruyère)100 kcal8 g7 g0 gKalsium, B12, protein

Smak og tekstur

Denne suppen er en av de mest tilfredsstillende rettene jeg vet om. Den har en sødme fra den karamelliserte løken, en dyp umamismak fra kraften og en fyldig, kremet ostetopping som smelter perfekt over brødet. Hver skje gir en kombinasjon av silkemyk løksuppe og sprøtt brød som har sugd til seg akkurat nok av suppen til å bli mykt i midten, men fortsatt beholde en sprø overflate. Osten strekker seg i deilige tråder når du tar en bit, og den lette syrligheten fra en skvett balsamico eller hvitvin i suppen gir en perfekt balanse til de rike smakene.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har alltid sett på fransk løksuppe som den ultimate komfortmaten. Første gang jeg laget den, ble jeg overrasket over hvor enkelt det var å få frem så dype smaker med bare noen få ingredienser. Den viktigste lærdommen jeg har fått, er at løken må få god tid til å karamellisere – hastverk ødelegger smaken. Jeg liker også å eksperimentere med ulike oster; en moden cheddar gir en kraftigere smak, mens parmesan gir en mer delikat topping. Når jeg serverer denne suppen på Valentinsdagen, dekker jeg bordet med levende lys og nyter et glass tørr hvitvin til.


Beste tilbehør til retten

TilbehørSmakskombinasjonHvorfor det passer
Frisk grønn salatLett og syrligGir en frisk kontrast til den fyldige suppen
Ristet fullkornsbrødSprøtt og nøtteaktigPerfekt for å suge opp suppen
HvitløksmørAromatiskTilfører et ekstra lag av smak til brødet
Ovnsbakte cherrytomaterSøte og saftigeFrisker opp måltidet med sin naturlige sødme
Et glass tørr hvitvinFrisk og fruktigGir en perfekt balanse til suppens sødme

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Løksuppe
  • 4 store gule løk, i tynne skiver
  • 1 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 liter grønnsakskraft eller kyllingkraft
  • ½ ts salt
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • Gratinert ostebrød
  • 2 skiver fullkornsbrød
  • 50 g revet gruyère eller parmesan
  • ½ ts olivenolje
  • Til servering
  • Frisk persille til pynt
  • En frisk grønn salat med vinaigrette

STEG FOR STEG:

  • Forbered løken: Skrell og skjær løk i tynne skiver.
  • Karamelliser løken: Smelt smør og olivenolje i en stor gryte på middels varme. Tilsett løken og la den surre i 20–25 minutter under omrøring til den er gyllenbrun og myk.
  • Tilsett smak: Ha i finhakket hvitløk og timian, og stek videre i et par minutter til aromaene frigjøres. Tilsett balsamicoeddik og rør godt.
  • Kok suppen: Hell over kraften, tilsett salt og pepper, og la det småkoke i 15 minutter.
  • Forbered brødet: Sett ovnen på 200 °C. Legg brødskivene på et bakepapir, drypp over litt olivenolje, og dryss på revet ost.
  • Gratiner brødet: Stek i ovnen i ca. 8 minutter til osten er gyllen og smeltet.
  • Servering: Hell suppen i skåler, legg det gratinerte brødet på toppen, og pynt med hakket persille.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment