Historien bak oppskriften

Pannekaker har vært en del av norsk matkultur i generasjoner, men visste du at de har røtter helt tilbake til middelalderen? Den gangen ble de laget over åpen ild med enkle ingredienser som mel, egg og melk. Etter hvert spredte pannekakene seg til alle verdenshjørner og fikk ulike varianter – fra franske crêpes til amerikanske buttermilk pancakes.

Jeg har alltid elsket pannekaker, men da jeg begynte å eksperimentere med sunnere alternativer, oppdaget jeg hvor fantastisk havremel og mandelmel fungerer i en glutenfri versjon. Med litt krydder og naturlig sødme fra banan og honning blir de både smakfulle og sunne. Dette er rett og slett en påskefrokost jeg gleder meg til hvert år!


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengdeHelsefordeler
Kalorier280 kcalGir energi til en god start på dagen
Protein8 gBidrar til muskelbygging og metthetsfølelse
Fett10 gSunt fett fra mandelmel og kokosolje
Karbohydrater38 gNaturlig energi fra havremel og banan
Sukker8 gKun naturlig sukker fra frukt og honning
Fiber4 gBra for fordøyelsen
Vitamin B60,3 mgViktig for nervesystemet
Vitamin E2 mgEn antioksidant som beskytter cellene
Magnesium45 mgBra for muskler og beinhelse

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan disse pannekakene får en perfekt balanse mellom sødme og krydder. Bananen gir en mild naturlig sødme, mens kanel og kardemomme tilfører en lun og hjemmekoselig aroma. Havremelet gir en fyldig og litt nøtteaktig smak, som kompletteres av den runde, milde smaken fra mandelmel.

Teksturen er det jeg liker aller best – de er myke og luftige på innsiden, men med en lett sprø skorpe når de stekes i smør. Når du tar en bit, smelter de nærmest på tungen, og sammen med gresk yoghurt og bær får du en herlig kombinasjon av kremet, friskt og søtt.


Min erfaring, tips og minner

Pannekaker har alltid hatt en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg husker hvordan mamma lagde dem til oss på lørdagsmorgenene, og hvordan hele huset duftet av nystekte pannekaker og kanel. Nå som jeg lager mine egne, elsker jeg å eksperimentere med nye ingredienser.

Et godt tips er å la røren hvile i 10 minutter før steking – det gir en enda luftigere konsistens! Og bruk gjerne en stekepanne med tykk bunn slik at varmen fordeles jevnt. Hvis du ønsker en ekstra proteinrik variant, kan du tilsette litt cottage cheese i røren. Det gir en deilig kremet konsistens og enda mer næring.


Perfekte tilbehør til pannekakene

TilbehørBeskrivelse
Gresk yoghurtGir en frisk kontrast til de søte pannekakene
Friske bærJordbær, blåbær eller bringebær gir naturlig sødme
Hakkede nøtterGir ekstra crunch og sunt fett
Honning eller lønnesirupGir naturlig sødme og en lekker finish
Sukkerfri syltetøyEt sunnere alternativ til vanlig syltetøy
KaneldryssForsterker den lune smaken i pannekakene
Skivede bananerGir mer fylde og naturlig sødme

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørre ingredienser
  • 2 dl havremel
  • 1 dl mandelmel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • Våte ingredienser
  • 2 modne bananer, most
  • 2 egg
  • 1,5 dl melk (eller havremelk for melkefritt alternativ)
  • 1 ss honning
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 ss smeltet smør eller kokosolje
  • Til steking og servering
  • 1 ss smør eller kokosolje til steking
  • Friske bær, hakkede nøtter og gresk yoghurt

STEG FOR STEG:

  1. Forbered de tørre ingrediensene
    Bland havremel, mandelmel, bakepulver, natron, kanel, kardemomme og salt i en stor bolle.

  2. Mos bananer
    Mos de modne bananene med en gaffel til en glatt puré.

  3. Bland de våte ingrediensene
    Pisk sammen egg, melk, honning, vaniljeekstrakt og smeltet smør i en egen bolle.

  4. Bland sammen
    Rør forsiktig de våte ingrediensene inn i de tørre ingrediensene til en jevn røre. Ikke rør for mye – da kan pannekakene bli seige.

  5. Stek pannekakene
    Varm en stekepanne på middels varme og tilsett litt smør eller kokosolje. Hell små porsjoner røre i pannen, og stek i ca. 2-3 minutter på hver side til pannekakene er gylne og gjennomstekte.

  6. Servering
    Legg pannekakene lagvis på en tallerken og topp med friske bær, hakkede nøtter og en klatt gresk yoghurt. Dryss over litt honning for ekstra sødme.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment