Historien bak oppskriften
Pannekaker har vært en del av norsk matkultur i generasjoner, men visste du at de har røtter helt tilbake til middelalderen? Den gangen ble de laget over åpen ild med enkle ingredienser som mel, egg og melk. Etter hvert spredte pannekakene seg til alle verdenshjørner og fikk ulike varianter – fra franske crêpes til amerikanske buttermilk pancakes.
Jeg har alltid elsket pannekaker, men da jeg begynte å eksperimentere med sunnere alternativer, oppdaget jeg hvor fantastisk havremel og mandelmel fungerer i en glutenfri versjon. Med litt krydder og naturlig sødme fra banan og honning blir de både smakfulle og sunne. Dette er rett og slett en påskefrokost jeg gleder meg til hvert år!
Næringsinnhold per porsjon
Næringsstoff | Mengde | Helsefordeler |
---|---|---|
Kalorier | 280 kcal | Gir energi til en god start på dagen |
Protein | 8 g | Bidrar til muskelbygging og metthetsfølelse |
Fett | 10 g | Sunt fett fra mandelmel og kokosolje |
Karbohydrater | 38 g | Naturlig energi fra havremel og banan |
Sukker | 8 g | Kun naturlig sukker fra frukt og honning |
Fiber | 4 g | Bra for fordøyelsen |
Vitamin B6 | 0,3 mg | Viktig for nervesystemet |
Vitamin E | 2 mg | En antioksidant som beskytter cellene |
Magnesium | 45 mg | Bra for muskler og beinhelse |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan disse pannekakene får en perfekt balanse mellom sødme og krydder. Bananen gir en mild naturlig sødme, mens kanel og kardemomme tilfører en lun og hjemmekoselig aroma. Havremelet gir en fyldig og litt nøtteaktig smak, som kompletteres av den runde, milde smaken fra mandelmel.
Teksturen er det jeg liker aller best – de er myke og luftige på innsiden, men med en lett sprø skorpe når de stekes i smør. Når du tar en bit, smelter de nærmest på tungen, og sammen med gresk yoghurt og bær får du en herlig kombinasjon av kremet, friskt og søtt.
Min erfaring, tips og minner
Pannekaker har alltid hatt en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg husker hvordan mamma lagde dem til oss på lørdagsmorgenene, og hvordan hele huset duftet av nystekte pannekaker og kanel. Nå som jeg lager mine egne, elsker jeg å eksperimentere med nye ingredienser.
Et godt tips er å la røren hvile i 10 minutter før steking – det gir en enda luftigere konsistens! Og bruk gjerne en stekepanne med tykk bunn slik at varmen fordeles jevnt. Hvis du ønsker en ekstra proteinrik variant, kan du tilsette litt cottage cheese i røren. Det gir en deilig kremet konsistens og enda mer næring.
Perfekte tilbehør til pannekakene
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Gresk yoghurt | Gir en frisk kontrast til de søte pannekakene |
Friske bær | Jordbær, blåbær eller bringebær gir naturlig sødme |
Hakkede nøtter | Gir ekstra crunch og sunt fett |
Honning eller lønnesirup | Gir naturlig sødme og en lekker finish |
Sukkerfri syltetøy | Et sunnere alternativ til vanlig syltetøy |
Kaneldryss | Forsterker den lune smaken i pannekakene |
Skivede bananer | Gir mer fylde og naturlig sødme |

INGREDIENSER:
- Tørre ingredienser
- 2 dl havremel
- 1 dl mandelmel
- 1 ts bakepulver
- ½ ts natron
- 1 ts kanel
- ½ ts kardemomme
- 1 klype salt
- Våte ingredienser
- 2 modne bananer, most
- 2 egg
- 1,5 dl melk (eller havremelk for melkefritt alternativ)
- 1 ss honning
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 ss smeltet smør eller kokosolje
- Til steking og servering
- 1 ss smør eller kokosolje til steking
- Friske bær, hakkede nøtter og gresk yoghurt
STEG FOR STEG:
Forbered de tørre ingrediensene
Bland havremel, mandelmel, bakepulver, natron, kanel, kardemomme og salt i en stor bolle.Mos bananer
Mos de modne bananene med en gaffel til en glatt puré.Bland de våte ingrediensene
Pisk sammen egg, melk, honning, vaniljeekstrakt og smeltet smør i en egen bolle.Bland sammen
Rør forsiktig de våte ingrediensene inn i de tørre ingrediensene til en jevn røre. Ikke rør for mye – da kan pannekakene bli seige.Stek pannekakene
Varm en stekepanne på middels varme og tilsett litt smør eller kokosolje. Hell små porsjoner røre i pannen, og stek i ca. 2-3 minutter på hver side til pannekakene er gylne og gjennomstekte.Servering
Legg pannekakene lagvis på en tallerken og topp med friske bær, hakkede nøtter og en klatt gresk yoghurt. Dryss over litt honning for ekstra sødme.
Kommentarer