En liten historie bak oppskriften

eg oppdaget granité en sommer i Sør-Frankrike. På en liten utekafé fikk jeg smake en iskald grapefruktvariant som umiddelbart fanget interessen min. Smaken var skarp, forfriskende og helt perfekt i varmen. Etter hjemkomsten eksperimenterte jeg på kjøkkenet. Jeg presset appelsiner, blandet inn grapefrukt og rev litt fersk ingefær. Etter flere forsøk landet jeg på en variant som både jeg og familien min elsker. Nå lager jeg denne granitéen så snart solen titter frem, og den er alltid et populært innslag når vi får gjester.


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
AppelsinA, C, folat0.29.00.9
GrapefruktC, A, kalium, antioksidanter0.16.90.8
IngefærB6, C, magnesium0.10.20.2
MynteA, C, jern0.20.50.3

Smak og tekstur

Jeg elsker den kontrasten mellom det bitre og det søte i denne granitéen. Appelsinen gir en rund, varm sødme, mens grapefrukten tilfører en kjølig bitterhet som gjør smaken kompleks og oppfriskende. Ingefæren gir et lite sting i bakgrunnen, som virkelig løfter opplevelsen. Teksturen er det beste – de knasende iskrystallene føles nesten som snø i munnen, men med en solfylt smak. Og så elsker jeg lyden av skjeen som skraper i glasset – det er liksom smaken av sommer, lyd og alt på én gang.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne hver gang det er skikkelig varmt, eller når jeg bare trenger en liten pause. Den er super som et lett, sukkerfritt alternativ til dessert etter grillmat, eller bare som en liten forfriskning midt på dagen. Et godt tips: frys juicen i en lav, vid form og skrap ofte med en gaffel for å få riktig tekstur. Jeg liker å servere den i små glass med mynte på toppen – og noen ganger tilsetter jeg en dæsj lime for ekstra friskhet. Barna mine elsker den også, og det sier litt!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak/teksturHvorfor jeg liker det
Fersk mynteKjølende og friskHever smaken og gir et lekkert uttrykk
Ristede mandelflakNøtteaktig og sprøKontrast til den isete konsistensen
Kald grønn te med sitronLett og syrligRenser ganen og er perfekt ved siden av
Grapefruktzest på toppenBitter og aromatiskPynt og smak i ett
Bringebær eller blåbærSøt og saftigGir et friskt og fargerikt innslag

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 60 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base:
  • 2 dl ferskpresset appelsinjuice
  • 2 dl ferskpresset grapefruktjuice
  • 1 ts revet fersk ingefær
  • 1 ts finrevet økologisk appelsinskall (valgfritt)
  • Frisk mynte til pynt

STEG FOR STEG:

  • Press saften av appelsiner og grapefrukter. Sil den om nødvendig for en klar granité.

  • Rør inn revet ingefær og eventuelt litt appelsinskall for ekstra aroma.

  • Hell blandingen i en vid, lav form (f.eks. metall- eller glassform).

  • Sett formen i fryseren. Etter ca. 45 minutter, bruk en gaffel til å skrape opp de frosne krystallene.

  • Gjenta prosessen hver halve time i omtrent 3 timer. Dette gir en luftig og lett struktur.

  • Server granitéen i avkjølte glass eller små skåler. Pynt med mynte og litt ekstra skall om ønskelig.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment