En liten historie bak oppskriften

Jeg oppdaget granité da jeg var på ferie i Sør-Frankrike for noen år siden. På en liten familiedrevet bistro fikk jeg servert en granité mellom rettene – det var som å spise sol og vind på en gang. Da jeg kom hjem, måtte jeg prøve meg frem, og endte opp med denne versjonen med appelsin og grapefrukt. Den er blitt en fast gjest på bordet vårt om sommeren, både som dessert og som et friskt innslag på varme dager. Jeg elsker kombinasjonen av det søte og bitre – den er både voksen og leken på samme tid!


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
AppelsinC, A, folat0.29.00.9
GrapefruktC, A, kalium, antioksidanter0.16.90.8
Ingefær (fersk)B6, C, magnesium0.10.20.2
MynteC, A, jern0.20.50.3

Smak og tekstur

Når du tar første skje av denne granitéen, kjenner du straks en sprø, knasende tekstur som smelter på tunga. Appelsinens sødme møter grapefruktens bitre friskhet, og sammen gir de en perfekt balanse. Ingefæren tilfører et lite sting i bakgrunnen som gjør smaken mer spennende, mens mynten gir en sval og kjølig avslutning. Det er som å spise frossen soloppgang – luftig, lett og oppkvikkende. Jeg liker hvordan smaken varierer litt fra skje til skje, avhengig av hvor mye zest eller juice som har samlet seg i krystallene.


Min erfaring, tips og minner

Dette er en av mine go-to oppskrifter når jeg vil imponere, men egentlig ikke orker å bake eller stå over grytene. Jeg bruker den både som dessert og som en liten forfriskning etter grillmat. Et tips jeg har lært meg, er å fryse juicen i en bred form og bruke en gaffel til å skrape den jevnlig – da får du den perfekte teksturen. Hvis jeg har gjester, liker jeg å servere granitéen i små glass med et blad mynte og litt revet sitronskall på toppen. Barna elsker den også, særlig hvis jeg bruker litt appelsin med rødt kjøtt.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak og teksturHvorfor jeg liker det
Frisk mynteAromatisk og svalGir granitéen en ekstra oppfriskende effekt
Ristede mandelflakSprø og nøtteaktigFor kontrast og ekstra smak
Kald urtete med sitronFrisk og naturligPasser perfekt som drikke ved siden av
Appelsinzest på toppenBittersøt og parfymertLøfter smaken og ser lekkert ut
Tynne skiver grapefruktSaftig og syrligGir ekstra tekstur og dekorasjon

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 50 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Basis:
  • 2 dl ferskpresset appelsinjuice
  • 2 dl ferskpresset grapefruktjuice
  • ½ ts revet ingefær (valgfritt)
  • Frisk mynte til pynt

STEG FOR STEG:

  • Press appelsin og grapefrukt og sil juicen for en klar granité.

  • Tilsett revet ingefær og rør godt sammen.

  • Hell blandingen i en stor, vid form (f.eks. en metallform).

  • Sett formen i fryseren og la stå i 30–45 minutter.

  • Ta ut og skrap overflaten med en gaffel for å lage iskrystaller.

  • Gjenta skrapingen hver halve time til massen er helt frossen og luftig.

  • Server i små glass eller skåler, pyntet med mynteblader eller et lite limeskall.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment